povratak na sve vijesti

RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA- POLA STOLJEĆA STVARALAŠTVA DIMITRIJA POPOVIĆA

četvrtak, siječnja 26. 2017.

Velika retrospektivna izložba Dimitrija Popovića priređena je tri desetljeća nakon prve iz 1987. u Umjetničkome paviljonu u Zagrebu te nakon izložbe održane 2002. u izložbenome prostoru Ex Macello u Padovi i dosad je najcjelovitije predstavljanje pola stoljeća njegovog stvaralaštva.

     Otvorenje izložbe izazvalo je veliku pozornost kulturne javnosti koja je u potpunosti ispunila Klovićeve dvore izražavajući i time poštovanje prema umjetniku i njegovu djelu koje je predstavljeno na tri etaže galerije.

     Ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović izrazio je zadovoljstvo što ova velika retrospektiva omogućuje da na nov način sagledamo Popovićev opus te da njegovo umjetničko iskustvo postane dio nove publike, što je, uvjeren je, ključna zadaća ustanova kulture koje umjetničko djelo otvaraju kao točku susreta nove, a posebice mlade publike.

     „Djelo Dimitrija Popovića spaja naše dvije kulture, dio je narativa koji svjedoči o prožimanju kultura Crne Gore i Republike Hrvatske, a to je uvijek dodatan razlog za zadovoljstvo i još jedan poziv za jačanje kulturne suradnje“, rekao je crnogorski ministar kulture. Ministar kulture Ljumović istaknuo je kako gradovi Zagreb i Cetinje imaju posebno mjesto kroz utjecaje, razvoj i afirmaciju specifične i snažne poetike umjetnikova likovnoga izraza, a mjesto Dimitrija Popovića u hrvatskoj i crnogorskoj likovnoj sceni zasluženo je desetljećima posvećenim umjetničkim radom, autentičnim autorskim pristupom, velikim brojem izložaba u Hrvatskoj, Crnoj Gori i inozemstvu i konačno značajnim umjetničkim opusom koji i ovim likovnim postavom ponovno iznenađuje i fascinira.

    „Večerašnja izložba važna je da shvatimo njegov stvarni značaj i veličinu za hrvatsku kulturu i umjetnost. Kroz ovdje izložena likovna djela, nastajala tijekom posljednjih četiriju desetljeća, susrećemo se sa stalnim pokušajima definicije čovjekova postojanja i onoga nečeg univerzalnoga što nas određuje kao ljudska bića. I doista, premda je riječ o suvremenome umjetniku, ono mitsko i arhetipsko dominira na umjetničkim radovima Dimitrija Popovića od samih početaka njegova bavljenja umjetnošću“, rekla je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, naglašavajući kako je Dimitrije Popović kao staknuti član Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, uvijek s ponosom govorio o svojoj pripadnosti crnogorskomu narodu, pa i u onim vremenima kada nije bilo lako svjedočiti prijateljstvo između dviju zemalja i naroda.

      „Zahvaljujući njegovoj iznimno vrijednoj i aktivnoj društvenoj ulozi, i ova je svečanost otvorenja izložbe čvrsta spona prijateljstva u nizu jednako bogatih i vrijednih kulturnih zbivanja u odnosima i zbližavanju naših dvaju naroda“, istaknula je ministrica kulture otvarajući izložbu zajedno s ministrom kulture Crne Gore Jankom Ljumovićem.

   Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozvao je sve posjetitelje da uživaju u prekrasnome umjetničkom daru Dimitrija Popovića, kojemu je zahvalio što je 50 godina stvaralaštva ugradio u hrvatsku kulturu.

      Umjetnički opus nastao u razdoblju od 1966. do 2016., koji je obuhvaćen ovom izložbom, popraćen je svojevrsnim razgovorom umjetnika sa samim sobom, što predstavlja dodatnu dimenziju u sagledavanju umjetnika i njegova cjelokupnog rada kao neodvojive činjenice. Literatura i pisana riječ jednako su bitni pokretači kao i vizualna komponenta kojom se artikulira stvaralačka imaginacija u ciklusima: Eros i tanatos, Omaggio a Leonardo, Judita, Corpus Mysticum, Omaggio a Dante, Saloma, Magdalena, Marilyn Monroe, Ole Dali, Ave Mantegna, Misterijum Luče mikrokozma, Alegorije o Arkadiji, Kafka, Harmonije, Frojdizmi.

     U autorovu popratnome tekstu pod nazivom „Solilokvij o misteriju metamorfoza“ vidljive su pak referencije na cjelokupnu povijest klasične umjetnosti zapadnoga svijeta te njegove refleksije na tekstove Staroga i Novoga zavjeta, ali i Comtea de Lautréamonta i Marquisa de Sadea, intrigantni unutarnji monolozi s avangardnim umjetnicima koji su obilježili 20. stoljeće: od Duchampa do Dalíja i Kafke.

Izložba je otvorena do 19. 3. 2017.