povratak na sve vijesti

NAGRADA GRADA ZAGREBA ZA 2017.- DIMITRIJU POPOVIĆU

četvrtak, lipnja 01. 2017.

Na svečanosti obilježavanja Dana grada Zagreba 31. 5. 2017. u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu, uz prigodan program, uručena su priznanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Dobitnik Nagrade Grada Zagreba je i akademski slikar DIMITRIJE POPOVIĆ

NAGRADA GRADA ZAGREBA ZA 2017. GODINU AKADEMIKU DIMITRIJU POPOVIĆU

 

        Gradonačelnik Bandić uručio je na svečanosti u povodu Dana Grada Zagreba Nagradu Grada Zagreba 14-ero zaslužnih ustanova i pojedinaca, nagradu Zagrepčanka godine i Povelje počasnog građanina,koji je na početku svečanosti prisutne pozdravio prigodnim govorom, a obratila se i nagrađenima čestitala predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

       Među dobitnicima je i akademski slikar DIMITRIJE POPOVIĆ. U obrazloženju dodjele Nagrade stoji:

Nagrada Grada Zagreba za 2017. dodjeljuje se akademskom slikaru Dimitriju Popoviću:  

       "Za osobit doprinos kulturnom životu Zagreba i ukupnoj svjetskoj kulturnoj sceni. Izlagao je u gotovo svim kulturnim metropolama Europe i svijeta s najvećim živućim umjetnicima, slikarima i stvaraocima. Povodom jubileja 2000 godina kršćanstva u Rimu, izložio je svoj čuveni sakralni ciklus Corpus Mysticum. Jedan je od 15 intelektualaca, filozofa i umjetnika pozvanih da odgovore na Pismo pape Ivana Pavla II. umjetnicima.

       U povodu obilježavanja sjećanja na 100 godina I. svjetskog rata u zgradi UNICEF-a u Parizu bila je izložena njegova instalacija. Na izložbi književnost i umjetnost križa u Parizu izlagao je s klasicima moderne S. Dalijem, J. Pollockom i drugima. Za 50. godišnjicu njegova stvaralaštva u Galeriji Klovićevi dvori održana je Retrospektivna izložba - Dimitrije Popović –Retrospektiva 1966.-2016. - MISTERIJ METAMORFOZA

         O njegovu radu i stvaralaštvu snimljeno je 15 dokumentarnih filmova."

        Nagrada Grada Zagreba dodjeljuje se građanima Grada Zagreba i drugim osobama koje rade na području Grada Zagreba, radnim skupinama, trgovačkim društvima, ustanovama, vjerskim zajednicama, udrugama građana i drugim pravnim osobama za najviše zasluge i postignute rezultate u teorijskom i praktičnom radu u promicanju znanosti, gospodarstva, prosvjete, kulture, umjetnosti, sporta, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života u Gradu Zagrebu. (iz Pravilnika o ddjeli Nagrade Grada Zagreba)

      Gradonačelnik Bandić uručio je nagradu Zagrepčanka godine najboljoj hrvatskoj sportašici svih vremena Janici Kostelić kao i Povelju počasnog građanina Aloisu Mocku i dr. Emiliju Marinu. Povelju Počasnog građanina za Aloisa Mocka preuzeo je austrijski veleposlanik u  Hrvatskoj Andreas Wiedenhoff.

 

 

DOBITNICI NAGRADA I PRIZNANJA (GALERIJA)