povratak na sve vijesti

Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine

srijeda, siječnja 25. 2017.

U Ministarstvu kulture RH 25. siječnja 2017. godine, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović potpisali su Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Crne Gore

Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine 

U Ministarstvu kulture u srijedu, 25. siječnja 2017. godine, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović potpisali su Memorandum o suradnji u području zaštite i očuvanja podvodne kulturne baštine  između Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva kulture Crne Gore, koji predstavlja značajan korak u produbljivanju bilateralne suradnje u područjima od zajedničkog interesa.

„Memorandum koji je potpisan danas primjer je konkretnog projekta suradnje, na temelju Ugovora o suradnji u području kulture između Republike Hrvatske i Crne Gore iz 2008. godine. Ovim je Memorandumom pokrenut niz kulturnih tema koje povezuju Hrvatsku i Crnu Goru, a posebno je usmjeren specifičnom području suradnje, zaštiti i očuvanju podvodne kulturne baštine“, rekao je nakon potpisivanja Memoranduma ministar kulture Crne Gore Janko Ljumović.

 SPORAZUM RH I CG 2

"Dotaknuli smo se različitih tema, od pitanja baštine do potpisivanja Memoranduma koje je na tragu želje da se uspostavi čvršća suradnja, ali i suradnja u okviru UNESCO-a na dosadašnjim, ali i budućim zajedničkim nominacijama. S obzirom na mogućnosti zajedničkog sudjelovanja u pripremama projekata iz europskih fondova te pripremu različitih prekograničnih projekata, ovo je iznimna prilika za bolje pozicioniranje obiju zemalja, kako u dijelu očuvanja baštine tako i u svim ostalim područjima umjetnosti i suvremenog stvaralaštva“, istaknula je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek.

Razgovaralo se i o višenacionalnoj nominaciji Stećci – srednjovjekovni nadgrobni spomenici, koje je Republika Hrvatska zajedno s Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom upisala na Popis svjetske baštine UNESCO-a, kao projektu koji je rezultat petogodišnje kontinuirane stručne i zajedničke suradnje. Hrvatska je zajedno s Crnom Gorom i Italijom dio višenacionalne nominacije pod nazivom Obrambeni sustav Republike Venecije u razdoblju od 15. do 17. stoljeća, koja se nalazi u zadnjoj fazi evaluacije i upisa na Popis svjetske baštine UNESCO-a.

SPORAZUM RH I CG 1


Teme razgovora ovog bilateralnog susreta obuhvatile su i mnoga bitna pitanja kulturne suradnje poput književnih prijevoda i izdavaštva, dramske i glazbene umjetnosti te kazališne suradnje, likovne umjetnosti, muzejske djelatnosti i suradnje na drugim područjima kulture. Crna Gora i Republika Hrvatska imaju velik potencijal za raznovrsne projekte, intenzivne i bliske kulturne veze, kako umjetnika tako i mnogih kulturnih i državnih institucija, udruga i pojedinaca.

Istaknuta je dosadašnja dobra suradnja u kazališnim i filmskim projektima i brojnim koprodukcijama, projektima suradnje u području izdavaštva, izdanjima hrvatskih autora u Crnoj Gori i crnogorskih u Hrvatskoj. Zajednički je interes obiju zemalja i suradnja u pogledu brige o manjinama ‒ hrvatskoj manjini u Boki kotorskoj i crnogorskoj manjini u Republici Hrvatskoj.

(Izvor Središnji državni portal- Ministarstvo kulture RH

fotografije Središnji državni portal- Ministarstvo kulture RH )