povratak na sve vijesti

MATEA ČOLAK- IZLOŽBA - RUBRIKA: razno

srijeda, lipnja 21. 2017.

U Crnogorskom domu u Zagrebu 20. 6. 2017. otvorena izložba radova MATEE ČOLAK, pod nazivom - RUBRIKA: razno

MATEA ČOLAK -  IZLOŽBA  „RUBRIKA: razno“

       U galeriji „Montenegrina“ Crnogorskog doma u Zagrebu, 20.6.2017. godine otvorena je izložba Matee Čolak.

        Nastavak je to uspješne suradnje sa Vjekoslavom Damjanović, stručnom suradnicom NS Sesvete, koja, velikim entuzijazmom i energijom, nastoji  predstaviti javnosti umjetnice različitih izričaja u beskrajnim mogućnostima stvaralaštva.

      Matea Čolak mlada je umjetnica, diplomirala je na Likovnoj akademiji u Zagrebu (magistra edukacije likovne kulture), a na ovoj izložbi predstavila nam je i prostornu instalaciju-skicu za diplomski rad.

      U višegodišnjoj izložbenoj djelatnosti naše galerije ova izložba predstavlja poseban i rijedak doživljaj:  spoj prostornih instalacija, slika i fotografija, a sve sa autoričinom  željom dočaravanja impresija stanja, pokreta i emocija.

       Rijetko se na našim izložbama vidjelo  toliko mlade publike i djece, a to nas se posebno dojmilo zbog primjera kako se odgaja mlada publika za prave umjetničke vrijednosti.

      Za glazbeni užitak pobrinuo se mladi gitarist Tomislav Jelavić, student Muzičke akademije u Zagrebu, koji nam je  izveo: Sarabanda iz IV.  Cello Suite, Johanna Sebastiana Bacha i  Fandanguillo iz suite Castellana Federica Morena Torrobe.

        Evo što sama autorica kaže o svom stvaralaštvu:

     „Serija predstavlja zbir različitih impresija koje su me potaknule da ih vizualno dočaram i proniknem. U želji za pronicanjem i dočaravanjem stanja, emocije ili pokreta susreću se apstrakcija i figuracija koje katkad koegzistiraju, ali i postaju isključive kao samostalni produkti. Na taj način nastala je raznolikost u djelima koja je objedinjena sa temom svjetla i toplo-hladnim kontrastom boja.

      Svjetlosne vizualne senzacije iz okoline koje se mogu susresti na fotografijama nastale su u lovljenju trenutka kojeg je život u taj tren iznenada otkrio. Također, fotografija je postala i dokumentarno sredstvo koje je ostalo jedini dokaz, a time i samo djelo, interakcije između kolorirane prostorne instalacije, svjetlosti i čovjeka. Razlog tomu je neuhvatljivost, nematerijalnost svjetla i vremena koji slikaju posebne trenutke.

     Izvor nekih od dokumentiranih projekcija je prostorna instalacija, skica za diplomski rad, koja ukoliko nađe svoje mjesto pod suncem, nudi doživljaj i interakciju sa obojenom svjetlošću i sjenom.

    Iako je lako zaključiti da moja umjetnost nije društveno angažirana, pokušala sam ostvariti i proniknuti i impresije meni poznatih i dragih ljudi, iz tog razloga, nastala je pod serija slika koje traže svoga vlasnika. „

  PREGLED DOSADAŠNJIH IZLAGANJA:

2013. sudjeluje na manifestaciji Cash ' n Carry u organizaciji nastavničkog odsjeka

2014. sudjeluje u javnoj izložbi 'Radićeva u osmijehu – ulica umjetnosti'

2014. objavljuje seminar u medicinskom priručniku 'Palijativna skrb-brinimo zajedno', u sklopu izbornog kolegija 'Mozak, um i umje-tnost– od neurona do zajednice', pod vod-stvom doktora Veljka Đorđevića i doktorice Marijane Braš

2015. radionica u Muzeju Antičkog stakla u Zadru, u sklopu izbornog kolegija 'Tehnike i umjetnost stakla', pod vodstvom prof. Antona Vrlića

2016. Smuk – Festival mladih, Narodno Sve-učilište Sesvete, prva samostalna Izložba

2016. Vrtić Luka u Sesvetama – volontiranje, likovna radionica sa grupom bistrići (Svibanj)

2016. Muzej Mimara – Sudjeluje i izlaže na grupnoj izložbi „U staklu zajedno“ u Mimari od Srpnja do Rujna 2016. 

KATALOG IZLOŽBE:

Dokument