povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2017. U ZAGREB

ponedjeljak, listopada 30. 2017.

Devetnaest godina u kontinuitetu Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organiziraju Lučindanske susrete, i tradicionalno Lučindansko druženje u Zagrebu. Ovogodišnji Lučindanski susreti su održani 28. 10. 2018. a grad gosti iz Crne Gore je bio ŠAVNIK

LUČINDANSKE SUSRETE 2017.

Zagreb 28. 10. 2017.

 

Devetnaest godina u kontinuitetu Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb organiziraju Lučindanske susrete, i tradicionalno Lučindansko druženje u Zagrebu. I upravo taj kontinuitet je pokazatelj u prvom redu kvalitete rada i opravdanosti ove manifestacije. Lučindanski susreti su vezani uz jednu od najznačajnijih ličnosti crnogorske povijesti Svetim Petrom Cetinjskim, utemeljiteljem moderne crnogorske države, značajnim akterom integrativnih crnogorskih procesa 19.-tog stoljeća, ujedinjenja historijske Crne Gore i brda, povezivanja mora i gora, stvoriteljem zakonodavnog sustava, crnogorskim vladikom, piscem poslanica jevanđeoske snage i svetim ratnikom za slobodu i dostojanstvo čovjeka, vladarom koji je govorio da nema druge sile u upravljanju narodom i državom OSIM MOĆI PERA I JEZIKA.

"Ovu maksimu i vežemo uz DEVETNAESTU godinu LUČINDANSKIH SUSRETA obilježavajući ih u godini knjige - 170-toj godišnjici štampanja GORSKOG VIJENCA – Petra II Petrovića Njegoša koji je za vrijeme svog boravka u Beču 1846. i 1847. u štampariji Jermenskog monaškog reda štampao ovo epohalno djelo. Obljetnica knjige i autora za koga Dragan Radulović u eseju naslova Čekajući knjige sa carine, esej o dva Njegoša kaže: "Kad pomislim na Njegoša, pred očima mi je pjesnik koji iz dubine cetinjske samoće preklinje nekakvu carinu da mu vrati knjige uzapćene. I preklinje još uvijek"- rekao je na početku manifestacije predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Danilo Ivezić, pozdravljajući uzvanike i goste na 19. Lučindamskom susretima održanim 28. 10. 2017. u velikoj Kino dvorani Studentskog Centra u Zagrebu.

Veliki broj Crnogorki, Crnogoraca, prijatelja Crne Gore prisustvovao je ovoj manifestaciji. Njih 1000 je prema vlastitim riječima uživalo u dosad najboljoj organizaciji i kulturnom programu s predstavljanjem grada gosta, najmanjom crnogorskom opštinom ŠAVNIK.

Među uzvanicima i gostima bili su: gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandiću sa suradnicima, izaslanik Predsjednika Crne Gore Dražen Miličković, ambasador CG u RH Boro Vučinić, ambasador CG u Republici Sloveniji Vujica Lazoviću, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske Aleksandar Tolnauer, predsjednik Opštine Šavnik Mijomir Vujačić sa suradnicima, članovi Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine Crne Gore Miloš Nikolić i Jasmin Bojadžić, zamjenica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH Bahrija Sejfić, akademik Dimitrije Popović, režiser Veljko Bulajić, diplomata Budimir Lončan, predsjednici i predstavnici crnogorskih udruženja: Crnogorsko KPS Društvo „Morača“ Kranj; Zavičajno društvo Plava i Gusinja „Izvor“ iz Kranja; Savez crnogorskih udruženja Srbije i Udruženje Crnogoraca Beograda; Savez crnogorskih društava Slovenije iz Ljubljane; Kulturno umjetničko i sportsko Društvo Montenegro -Bihor -iz Jesenica, Crnogorsko društvo "Komovi" iz Maribora, kao i predstavnici udruženja nacionalnih manjina Grada Zagreba.

Pozdravljajući sve prisutne u ime organizatora predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske je između ostalog rekao:

"… Lučindanski susreti su bili svojevrstan rezime onoga napravljenog u godini, ali i pokazatelj statusa i ugleda crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu.

Taj ugled zavisi prvenstveno od nas samih, od naše volje i pameti da, ne samo, očuvamo nego i razvijemo vlastito samopoštovanje i prepoznatljivost. Ugled u sredinama življenja mjeri se, to stalno ističemo, pojedinačnim ugledom, onim čime su Crnogorci i oni podrijetlom iz Crne Gore prepoznati u svojoj sredini. Smisao ukupnog djelovanja i izgradnje kulturne autonomije je u kvalitetnijoj integraciji u hrvatsko društvo i državu nasuprot asimilaciji i getoizaciji jer nas vežu zajednički motivi, vrijednosti i htijenja, osjećaj obveze očuvanja „crnogorskog bića“ u Republici Hrvatskoj ne u suživotu s većinskim stanovništvom već u zajedničkom životu u takozvanom prožimanju vrijednosti koje postaju nova vrijednost. Naš obol ukupnosti življenja na ovim prostorima kao njegovi stvaraoci i kreatori.

Stoga i ne čudi da ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek na svečanosti otvorenja retrospektivne izložba DIMITRIJA POPOVIĆA u Klovićevim dvorima početkom ove 2017. godine kojom je obilježeno pedeset godina stvaralaštva, između ostalog kaže (citiram): "Večerašnja izložba je važna da shvatimo Dimitrijev stvarni značaj i veličinu za hrvatsku kulturu i umjetnost… naglašavajući- da je Dimitrije Popović kao istaknuti član NZCH uvijek s ponosom govorio o svojoj pripadnosti crnogorskom narodu, pa i u onim vremenima kada nije bilo lako svjedočiti prijateljstvu između dvaju naroda i država."- završen citat…

Naša pozicija i prepoznatljivost od strane institucija Republike Hrvatske, ogleda se u činjenici: pokroviteljstva nad Lučindanskim susretima u prethodnih devetnaest godina; sufinanciranju programa kulturne autonomije od strane Savjeta za nacionalne manjine Republike Hrvatske; partnerskom odnosu i našem učešću u kreiranju bilateralnog Sporazuma o zaštiti prava pripadnika crnogorske nacionalne manjine u RH i hrvatske manjine u Crnoj Gori kao i radu u Međuvladinom mješovitom odboru za provođenje ovog Sporazuma. Vlada RH na svojoj sjednici održanoj 12. 10. 2017. donijela je ZAKLJUČAK:  o prihvaćaju preporuke iz Zapisnika s II. sjednice hrvatsko-crnogorskog Međuvladinog mješovitog odbora za manjine održanog  24. 5. 2017.  i  zadužila Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo financija, Ministarstvo kulture, Ministarstvo uprave, Ministarstvo pravosuđa i Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina da u okviru svojeg djelokruga provedu preporuke iz Zapisnika II sjednice MMO…

Proželi smo Lučindanske susrete i obojili ih ljepotom crnogorskih gradova, donoseći djelić Crne Gore ovđe u Zagreb. Prošli smo tako Crnom Gorom od juga do śevera, od mora do Durmitora. Gradove Goste nijesmo birali po veličini prostora i broju stanovnika već po ljepoti i prirode i duše. Naš današnji gost je OPŠTINA ŠAVNIK, čiju delegaciju još jednom pozdravljam, jedna od najmanjih po broju stanovnika ali izuzetno velika i bogata po onome što nudi. Dio toga je na ovom video zidu…

I na kraju sve ovo ne bi bilo moguće bez onih koji su stvarni nosioci programskih aktivnosti, jer je NZCH ustrojena kao savez udruga, a to su:

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Zajednica Crnogoraca Split, Zajednica Crnogoraca Pula, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Bujština“ Umag, Zajednica Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Istarske županije, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Osječko baranjske županije i Društvo Perojskih Crnogoraca „Peroj 1657“.

Dobrodošlicu svim učesnicima u ime domaćina poželjeo je  Zbor „Montenegro“ - Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb s voditeljem i instrumentalistom na harmonici Edinom Džaferagićem i Danijelom Domazetom na kahonu uz pjesme: Ljubav se ne trži, Crna Goro zemljo mila i Milica.

OBRAĆANJA UZVANIKA I GOSTIJU

 

U ime Grda gosta Lučindana 2017. predsjednik Opštine Šavnik, gos. Mijomir Vujačić je rekao:

"…Predstavlja mi čast i izuzetno zadovoljstvo, da vas sve skupa pozdravim i da vam se u ime Opštine Šavnik – grada gosta na ovogodišnjoj manifestaciji, obratim povodom obilježavanja tradicionalnih Lučindanskih susreta, 19-tih po redu. Takođe, u ime svojih sugrađana, Šavničana i Šavničanki, želim da izrazim zahvalnost Nacionalnoj zajednici Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ,,Montenegro“-Zagreb, na pozivu i pruženoj prilici da u okviru ove manifestacije predstavimo Šavnik,  najmanji, ali prirodnim ljepotama i potencijalom bogati crnogorski grad.

Liče gradovi, liče ljudi, slične su priče...A mi vjerujemo da je naš Šavnik  jedinstven.

A kakav je zapravo Šavnik?

Šavnik je mjesto raskošnih prirodnih ljepota, jedinstveni spoj nestvarno lijepih i surovih planina, jezera, rijeka, sela i katuna, obojen najjačim i najraznovrsnijim bojama u svim godišnjim dobima, kakve samo priroda može stvoriti… U želji da gradimo mostove saradnje i povezivanja, pozivam vas da posjetite Opštinu Šavnik, da upoznate duh i tradiciju našeg kraja, vidite naše magične prostore i još mnogo toga što želimo da podijelimo sa vama i pokažemo svijetu.

Na kraju želim da se zahvalim gradonačelniku grada Zagreba, gospodinu Milanu Bandiću  i njegovim saradnicima na izuzetnom gostoprimstvu, a naravno i našim prijateljima i sunarodnicima iz Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore ,,Montenegro“- Zagreb, na ukazanoj prilici da predstavimo naš grad!

Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine RH Aleksandar Tolnauer je govoreći o ulozi nacionalne zajednice i njenih članica posebno naglasio: "…u novonastalim povijesnim okolnostima provođenje ideje crnogorskog identiteta zahtijevalo je posebne zadatke, zahtijevalo je snažan razvoj civilno društvene inicijative, promicanje svih vrsta aktivnosti, otkrivanje i razumijevanje kulturnih i znanstvenih i svih drugih doprinosa Crnogoraca u Hrvatskoj, te povezivanje svih tih doprinosa sa stvarnošću, kako u Crnoj Gori, tako i u Hrvatskoj.

Tu je Nacionalna zajednica Crnogoraca u Hrvatskoj dala ogroman doprinos i odigrala ključnu ulogu ne samo na kulturnom prostoru, već i na upoznavanju i prepoznavanju javnosti obje države sa poviješću, znanjima i iskustvima, kako Crnogoraca u Republici Hrvatskoj, tako i Hrvata u Republici Crnoj Gori, čime su stvoreni i izrazito unaprijeđeni bilateralni odnosi između Crne Gore i Hrvatske, te koji su krenuli na put ostvarenja punog opsega suradnje i rješavanja svih pitanja.

Ova suradnja bila je od izuzetne važnosti između Republike Hrvatske i Crne Gore, bez obzira na postotak crnogorske i hrvatske nacionalne manjine, i to upravo u smislu izuzetnog značaja uspostavljanja povjerenja, kao i na pitanja zaštite ljudskih prava i prava nacionalnih manjina, koje danas određuju mjesto svake zemlje u međunarodnoj zajednici…"

Izaslanik  predsjednika Crne Gore Dražen Miličković: "…Lučin dan svakako jeste važan dan u crnogorskom trajanju i pamćenju. Mnoge crnogorske državotvorne teme su neodvojive od dinastije Petrović, pa ću povodom obilježavanja 170 godina štampanja Njegoševog Gorskog vijenca, podsjetiti da je na  Lučin dan umro Petar I petrović Njegoš, sveti Petar Cetinjski, vladar -državotvorac i premudri prosvetitelj , ostavljajući amanet da taj put nastavi njegov sinovac Rade Tomov, budući vladika Petar II Petrović Njegoš, koji će u ozračju Lučin dana biti zamonašen , krećući se za života zvjezdanim nadahnućima duha, a još češće besputnim  političkim prostranstvima tadašnje Crne Gore i njene državnosti… Uviđajući značaj sadržajnog, složenog i dugogodišnjeg djelovanja naših iseljenika u Zagrebu i Republici Hrvatskoj, sa uvažavanjem naglašavam vašu opredijeljenost da, poštujući  zajedništvo, dobrosusjedstvo, povjerenje, razumijevanje – te vrijednosti za koje se i kao država i društvo zalažemo, realizujete programske ciljeve i opredjeljenja od obostranog značaja. To je naš zajednički cilj, oličen u uvjerenju da ćete i ubuduće u Republici Hrvatskoj ostvarivati svoja prava i interese, ali i uzornim aktivizmom doprinositi prosperitetu zemlje prijema i biti, kao i do sada, respektabilan subjekt u razvoju svestranih odnosa Republike Hrvatske i Crne Gore…

Gradonačelnik grada Zagreba Milan Bandić, podsjetio je prisutne na činjenicu da je cijelo desetljeće pokrovitelj Lučindana čime se pokazuje ne samo značaj ove manifestacije već i odnos Grada Zagreba prema Crnogorkama i Crnogorcima. "… ova manifestacija je pokazatelj i većinskom stanovništvu, nama Hrvatima, kako i na koji način se čuva svoja tradicija i kultura, a da to nije getoizirano već u međusobnom prožimanju…"

Zbog spriječenosti da osobno prisustvuju manifestaciji isprike su uputili:

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović; predsjednik Skupštine Crne Gore Ivan Brajović; predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković, Ministrica kulture RH Nina Obuljen Koržinek; predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović; Hrvatsko građansko društvo Crne Gore – Kotor.

U Drugom dijelu programa Lučindanskih susreta 2017. u suradnji s Centrom za očuvanje kulture manjina Crne Gore priređen je Koncert pod nazivom: "BISERI NARODNOG MELOSA CRNE GORE" uz učešće: BRANKE ŠĆEPANOVIĆ; TANJE ŠETER; DRAGANA RAČIĆA; NEDŽIBA DELIĆA; ALDINA AVIDAJA; DEJANA ŠKULETIĆA; GJYLIE PELINGU; VESKA MILEUSNIĆA i VELIKOG ORKESTARA –ŠUKRIJE ŽUTOG SERHATLIĆA.

Tokom cjelokupne manifestacije na video zidu dvorane projecirani su spotovi i dokumentarni film o Opštini Šavnik a u predvorju dvorane Turistička organizacija opštine Šavnik kroz brojne prospekte, panoe i proizvode na najljepši način je predstavila ovu malu ali prirodom i ljudima bogatu crnogorsku opštinu.

Nije ni čudo da su brojni posjetioci izgovarali rečenicu:

"OVO JE NAJBOLJE DO SADA"

Nadamo se da će ova tradicija biti nastavljena i na slijedećim jubilarnim 20.- tim LUČINDANSKIM SUSRETIMA naredne godine.

http://www.rtcg.me/tv/emisije/informativni/Mostovi/183514/mostovi-05112017.html

 

Dokument