povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKE KULTURE-IZLOŽBA KULTURNA BAŠTINA CRNE GORE

četvrtak, rujna 21. 2017.

U okviru projekta DANI CRNOGORSKE KULTURE u Zagrebu je 21. 9. 2017. u Crnogorskom domu otvorena izložba i predstavljeni časopisi KOMUN@ i STARINE CRNE GORE

DANI CRNOGORSKE KULTURE- CRNOGORSKA KULTURNA BAŠTINA

predstavljanje časopisa KOMUN@ i STARINE CRNE GORE 

 

U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u suradnji sa Ministarstvom kulture Crne Gore i redakcijom  časopisa Komun@ iz Podgorice,  21. 9. 2017. u Crnogorskom domu u Zagrebu  je otvorena Izložba i predstavljena dva značajna crnogorska časopisa Komun@ i Starine Crne Gore koji se bave afirmacijom nasljeđa i kulturne baštine Crne Gore.

U prepunoj sali Crnogorskog doma istovremeno je upriličena izložba naslovnica ova dva časopisa koja je izazvala pažnju velikog broja poklonika kulturne baštine i pisane riječi ne samo Crnogoraca u Zagrebu, već i jednog broj iseljeničkih udruženja iz regiona koji žive i rade u glavnom gradu Hrvatske.

Nakon što je pozdravio prisutne Danilo Ivezić, predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske je istakao da se promocija ova dva časopisa i izložba naslovnica svih brojeva koji su dosada izašli iz štampe održava u okviru manifestacije „Dani crnogorske kulture“.

-Promocija ova dva časopisa i izložba koju smo  pripremili  zaista predstavlja  kulturni događaj grada Zagreba, ali  to će  zasigurno biti i u ostalim  gradovima i Udruženjima  u Republici  Hrvatskoj  koja okupljaju naše iseljenike, a to su Split,  Rijeka, Pula i Umag gdje je  takođe predviđeno održavanje iste manifestacije, rekao je Ivezić, napominjući da taj program predstavlja sastavni  dio  ukupne programske aktivnosti Nacionalne zajednice i projekta Dani crnogorske kulture kojim se svake godine hrvatskoj javnosti predstavlja ono što se naziva kolokvijalna crnogorska tradicija, ali  i ono što je obilježje savremene crnogorske kulture.

On je potom zahvalio gostima iz Crne Gore što su uložili truda da se organizuje jedna takva izložba koja čini zaista kvalitetne naslovnice velikog formata koje „približavaju“ tematiku i koncepciju časopisa koji su već postali prepoznatljivi ne samo Crnoj Gori po tretiranju, afirmaciji i doprinosu razvoja kulturne baštine, crnogorskog nasljeđa i običaja.

-Nadam se da će mo realizovati i inicijativu koja je podstaknuta u okviru bileteralnog sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina i jedne i druge države da se u Hrvatskoj formira Crnogorski kulturni centar u okviru koga bi se odista na reprezentativan i kvalitetan način mogle predstaviti kulturne vrijednosti i sva dostignuća kulturnih poslenika, udruženja i institucija iz Crne Gore, dodao je on.

Predstavljajući časopis Komuna, njegov direktor mr Amer Ramusović je kazao da kulturna baština Crne Gore kosmopolitska i da je to svekolika kulturna i istorijska ostavština te države, zbog čega se s  pravom  kaže da je Crna Gora  filmski  studio i muzej pod vedrim nebom. On je ustvrdio takođe da pojedinac koji ne posjeduje kulturnu baštinu svog naroda, kao što posjeduje svoju kuću, ne može imati svoju identitetsku svojinu.

Govoreći o časopisu na čijem se čelu nalazi od samog osnivanja  2011 godine , Ramusović je podvukao da je Komun@ periodična i neprofitna  publikacija koja se, od hronološko - tematski kreće između nekad i sad, između prošlosti i sadašnjosti, uz apel i imperativ da se kulturna baština, duhovno nasljeđe i tradicija, spomenici kulture, umjetnička i zanatska djela sačuvaju za budućnost.

-Naša programska koncepcija je prepoznatljiva od početka jer smo  od prvog   broja definisali karakter i profil časopisa, iako su se oni tokom vremena mijenjali i samoizgrađivali i iz broja u broj polako ali sigurno smo  krčili put prema brendu kulturne baštine Crne Gore, istakao je Ramusović izražavajući zadovoljstvo da su brzo prešli granice Crne Gore zbog čega  sada, s ponosom ističu  prepoznatljivost i jedinstvenost Komune po koncepciji, dizajnu i raritetnim fotografijama  u okruženju i uopšte van Crne Gore, skoro svugdje đe žive naši ljudi.

Dr Anastazija Miranović, direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore koja je i izdavač časopisa Starine Crne Gore kao glavna i odgovorna urednica  istakla je da je to  stučno-naučni časopis koji je izlazio petnaest godina u vremenskom intervalu od 1963 – 1978.

- Nakon 38 godina promovisali smo njegovo novo izdanje, podsjećajući na sadržaje prethodnih 6 brojeva, 2016.godine, u godini obilježavanja i proslave dva velika crnogorska jubileja – hiljadugodišnjice crnogorske državnosti i desetogodišnjice obnove njene nezavisnosti, realizujući  reprinte dosadašnjih brojeva Starina Crne Gore i izdali smo novi, sedmi broj, u potpunosti posvećen nematerijlanim kulturnim dobrima Crne Gore, istakla je Miranovićka, dodajući da su  „Starine“  sadržajno donosile esenciju naučne i stručne misli o kulturnom nasljeđu CG, njegovom istraživanju, izučavanju i zaštiti, demografskom položaju, migracijama stanovništva, raznorodnim istorijskim usudama i kulturološkim uticajima, i doprinijeli su činjeničnom oslanjanju na hiljadugodišnju državotvornu prošlost,  kulturno nasljeđe ,što svjedoči i govori o kontintinuiranom trajanju Crne Gore , a njena reprezentativna kulturna dobra o civilizacijskom doprinosu čovječanstvu.

Ona je takođe napomenula da su pored nje kao glavne urednice sadašnji članovi redakcije prof.dr Aleksandar – Saša Čilikov, prof.dr Sonja Tomović-Šundić, prof.dr Živko Andrijašević i doktorant  Maja Ćetković, a da je trenutno je u pripremi, novi, osmi broj Starina, koji će biti posvećen novovalorizovanim kulturnim dobrima Crne Gore.

Ističući značaj ova dva časopisa za identitet Crne Gore mr Željko Rutović, direktor Direktorata za medije pri Ministarstvu kulture Crne Gore koje značajno učestvuje u sufinansiranju časopisa Komun@ kako bi opstao i imao dinamiku izlaženja rekao je „da  u opozitu spektakla medijske industrije i nestajanja informacija u korist svijeta reklama i suprotno pedagogiji moći koju nekritički uspostavljaju mediji, podjednako tradicionalni i novi, pojavljuje se “Komuna” koja konceptualno i kulturološki njeguje dvije blistave riječi baština i javno dobro“

-. Protivno mantri tranzicionog horizonta i njemu pripadajućeg pejzaža, poslenici ovog pisma, na efektan način štite krhke ideale ontologije komune. Možda i pomalo utopistički za vrijeme u kom se ukrštaju i sukobe razni interesi, ovaj časopis nas  želi podstaknuti na  unutrašnji osjećaj i promišljanje vrijednosti komune, istakao je on dodajući da u  dobu u kome je informacija prije svega roba i u dobu gdje se medijska industrija transformisala u industriju prodaje publike velikim oglašivačima gotovo  romantičarski nestvarno djeluje pojava „Komune“ kao zajedničkog dobra svih građana

- S onu stranu  zakona tržišta  ponude i tražnje „Komuna“ prezentira model konstitutivnosti smisla javnog dobra u funkciji zaštite od zaborava  svekolike kulturne baštine Crne Gore. Specifičnim načinom medijskog pripovijedanja ovaj časopis upućuje na paradigmu trajanja kao svojevrstan  duhovno-moralni nauk. Obzirom da smo preboljeli naivna očekivanja  da će mainstream mediji promovisati ideje  i kulturu koju zarad  baštine baštini „Komuna“ uvijek je iznova dobro došao dijalog-javni forum koji upućuje na posljedičnost medijskog pisma koji je putem skandala i jeftine zabave doprinio krizi  medijske industrije,  koja je suštinski kriza povjerenja u medije, naglasio je takođe, Rutović.

Promociji ta dva časopisa  i izložbi naslovnica prisustvovali su i predstavnici Ambasade Crne Gore u Hrvatskoj kao i grada Zagreba, a na kraju tog kulturnog događaja u znak pažnje i zahvalnosti što je i Komun@ dobila priliku da se predstavi u Hrvatskoj, njen prvi čovjek, Amer Ramusović je Danilu Iveziću i Nacionalnoj zajednici Hrvatske uručio prigodan poklon (tradicionalni crnogorski instrument-gusle ) koje će krasiti Crnogorski dom u Zagrebu i zahvalnice koje će krasiti njegove vitrine.