povratak na sve vijesti

Predstavljena knjiga Dimitrija Popovića

srijeda, prosinca 06. 2017.

Knjiga „Eros, krv i svetost“,crnogorsko-hrvatskog umjetnika i pisca Dimitrija Popovića, predstavljena je 5. 12. 2017. u Narodnoj biblioteci „Radosav Ljumović“ u Podgorici

Knjiga „Eros, krv i svetost“, crnogorsko-hrvatskog umjetnika i pisca Dimitrija Popovića, predstavljena je 5. 12. 2017. u Narodnoj biblioteci „RadosavLjumović“ u Podgorici.  O knjizi su govorili Maja Malbaški, Nela Savković-Vukčević, Pavle Goranović, Ljubeta Labović i Dimitrije Popović.

Tokom predstavljanja kojemu je prisustvovao veliki broj ljubitelja umjetničkog i književnog stvaralaštva Dimitrija Popovića uz odabrane video prikaze, čitani su i fragmenti iz knjige.

Knjigu ,,Eros, krv i svetost“, u kojoj je Dimitrije nakon knjiga “Veronikin rubac”, “Smrt u slikarstvu” i “Corpus mysticum”, nastavio  svoje tumačenje likovnih djela,  objavio je Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, kao prvu knjigu u ediciji ,,Kaloon”.

Urednica Maja Malbaški kazala je da je ta edicija posvećena ispitivanju fenomena estetski lijepog, svemu onome što je lijepo, što pobuđuje divljenje, što svojom formom prija čulima, kao što uostalom i samo ime biblioteke govori – KALON na starogrčkom znači ljepota, Rekla je gospođa Malbaški i nastavila--Nadahnuti ovom monografijom, koja nas vodi na svojevrsno putovanje kroz istoriju umjetnosti, a pri tome vjerujući u magičnu riječ kalon i njeno uzvišeno značenje, nastala je naša nova biblioteka.

Mr Nela Savković-Vukčević sekretarka Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada Podgorice  kazala je da je riječ o djelu koje “provocira naše obrazovanje, znanje i instinkte pretvarajući ih u novo, kreativno mišljenje” ali i podstiče sjećanje na besmrtne junakinje antičke tragedije. -Oko ljepote su uvijek ili mrak ljudske sudbine ili sjaj ljudske krvi, te pregršt blistavih misli svjetskih velikana otkriva vječnu želju za ljepotom. Ljepotu koju je spoznao kroz priče i slike o trima biblijskim ženama i obogatio ih Salomom, Juditom i Marijom Magdalenom, Dimitrije Popović dijeli sa nama znanje majstora koji je otkrio tajnu rađanja ljepote.  Nad ovom knjigom prisjećamo se junakinja iz antičkih tragedija, posebno Euripidovih. Razmišljamo o odnosu etike i estetike, o tome da je dobro lijepo, a ono što je ružno loše.

Pavle Goranović je između ostalog rekao:- Knjiga Eros, krv i svetost predstavlja sveobuhvatan nastavak mističnog korpusa velikog umjetnika, i to na jedan temeljit, multižanrovski način. Osim što potvrđuje da jedna fascinacija rađa drugu, ovaj rukopis nam se predočava kao neočekivana i dinamična mreža napisanog i naslikanog, te kao književno-likovno-teorijski vremeplov kroz vječita pitanja, čiju aktuelnost pribavlja autentičnim analizama i proniknućem u dio nezaboravnih svjetskih umjetničkih opusa. Ova knjiga je lozinka za ulazak u svijet velikih književnih i uopšte umjetničkih tema, no i šifra Dimitrijeve poetike značenjskog preplitanja čulnog i magijskog, a sve kroz odabrane scene i junake iz svete knjige. Eros i svetost u mnogim događajima i njihovim likovnim interpretacijama se prosto zbližavaju, a nimalo slučajno u naslovu knjige (u samoj sredini, dakle) – stanuje krv. Taj upliv je očekivan, budući da su tragovi viđeni u umjetnikovom stvaralaštvu, i budući da krv simbolizuje mnoge od umjetnikovih fascinacija.

Žanrovski raspon zbirke „Eros, krv i svetost“ ide od filozofsko-esejističnih varijacija u uvodima do pojedinačnih eseja o djelima velikana. Popovićeve opservacije o remek djelima s motivima Judite, Salome i Marije Magdalene govore o likovnim bravurama, nijansama i to iz oka vrhunskog svjetskog umjetnika, dostojnog da govori o ostvarenjima najvećih majstora Mikelanđela, Karavađa, Đorđonea, Ticijana, Botičelija, ali i Obri Berdslia, Rodena, Gustava Klimta. U prvome segmentu o Juditi Popović je fasciniran ljepotom, tjelesnošću, ali i duhovnim vrlinama zanosne Hebrejke. „Od jednoga do drugoga kraja svijeta nema ravne njoj ljepotom lika i mudrošću razlaganja“. Umjetnikov opis udovice iz Betulije prožet je najfinijim biblijskim citatima koji se skladno uvezuju u njegova poetička i likovna zapažanja. On izražava divljenje njenoj ljepoti i erosu, ali se među redovima osjeća tamna sjenka tanatosa koju Dimitrije magijski nagovještava kroz Holofernova pijanstva I žudnju za Juditom. Ima jedno mjesto kod Marka Marulića iz njegovoga epa „Judita“, „Četvarto libro“: Judita a Abrom pojde van grada;/Bog joj prida liposti, budi da vele lipa biše;/Olofernes, vidiv ju, za njom se zamami. „Zamami“ je magijska riječ, opsjena, „namamiti“ .- rekao je Ljubeta Labović

Dimitrije Popović je na kraju programa govorio o nastanku knjige, likovnim predstavama ove tri biblijske žene u različitim epohama, kao i o nizu zanimljivih detalja vezanih za performansa o Salomi koji je po njegovom scenariju izvela estradna umjetnica Severina Vučković.