povratak na sve vijesti

IZLOŽBA ZLATOVEZA I ETNO NAKITA U GALERIJI "MONTENEGRINA"

petak, svibnja 26. 2017.

Suradnja Društva „Montenegro“ sa Narodnim sveučilištem Sesvete nastavljena je i ove godine Izložbom zlatoveza i etno nakita otvorenom u Crnogorskom domu u Zagrebu 25. 5. 2017.

ZLATOVEZ  I ETNO NAKIT

         Suradnja Društva „Montenegro“ sa Narodnim sveučilištem Sesvete nastavljena je i ove godine Izložbom zlatoveza i etno nakita.

           Polaznice uspješno završenog  jednogodišnjeg tečaja zlatoveza izložile su svoje radove u galeriji „Montenegrina“ Crnogorskog doma u Zagrebu, u četvrtak, 25.5.2017. godine.

         Dio izložbe su i radovi etno nakita, nastali u  ovoj godini, a predstavljaju hrvatski tradicijski nakit, načinjen perlama.

      Ovaj program kulturnog amaterizma, koji ima za cilj predstavljanje raznolikog stvaralaštva, posebnu pozornost daje ženama u umjetnosti- pored svih „kreativnih“ područja života, žene teško i rijetko nađu vremena da se i stvaralački izraze, pohađaju tečajeve, sudjeluju u raznim umjetničkim grupama i kolonijama, a da istovremeno ne mogu od toga živjeti.

      Ova izložba pokazala je pored umjetničke vrijednosti, i veliki napor u svladavanju tehnike, strpljenje i želju koja je vodila autorice da to ipak realiziraju.

         Prisutne su imale i prigodu usporedbe –sličnosti i razlika „slavonskog“ i „crnogorskog“  zlatoveza: sa crnogorskom  ženskom  i muškom svitnom  nošnjom, izloženima u vitrinama galerije.      

         Izložbu je otvorila Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“.

      Vjekoslava Damjanović, stručna suradnica Narodnog sveučilišta Sesvete i voditeljica programa, govorila je o tome programu, a o samoj tehnici izrade zlatoveza, Ana Bibić, koja je i obučavala polaznice.

      Uz brojnu, uglavnom žensku publiku, posebno dragi  gosti bile  su članice i članovi crnogorske delegacije Međuvladinog mješovitog odbora za zaštitu prava crnogorske nacionalne manjine u RH i hrvatske u Crnoj Gori.

       Prekrasnim motivima i predmetima zlatoveza, uglavnom slavonske svečane nošnje , koji su postali i svojevrsnim simbolom Slavonije i posebnom etno nakitu, mnoge nisu odoljele- uljepšat će sve odjevne kreacije, a bilo je i sjete da se nešto od toga ne nosi i danas: kao zlatovezom ukrašene kape i pojasevi, ali zašto ne?! Treba se samo odvažiti i u uniformiranoj svakodnevici biti poseban!

 

      "Zlatovez je na našem tlu prisutan od davnina. Spominje se još u 13. stoljeću u Dubrovniku. Njegova popularnost se širila s europskih dvorova na odjeću patricijskih obitelji i na crkveno ruho. Posebno postaje popularan u Slavoniji, u drugoj polovici 19.st., za vrijeme biskupa J. J. Strossmayera. Tada zlatovez postaje dio slavonske svečane odjeće bogatijeg seoskog stanovništva koji si je moglo priuštiti ukrase na odjeći rađene skupim zlatnim koncem. Zbog svoje atraktivnosti, zahtjevnosti izvedbe, univerzalne ljepote i zbog kontinuiteta postojanja zlatovez je postao simbolom Slavonije.

         Postoje tri vrste zlatoveza: zlatovez na skroz, zlatovez preko kartona i usnivani zlatovez. Metodu zlatoveza preko kartona naše vrijedne polaznice obučavala je gospođa Ana Bibić. Polaznice su u kartonu izrezale motive s predložene sheme, te pričvrstile motiv na pripremljenu tkaninu. Kako bi se lakše baratalo s tkaninom, koriste se dva drvena obruča između koji se provuče tkanina i zategne. Motiv na tkanini se dodatno učvrsti običnim koncem i zlatovez može početi. Pamučnim koncem preko kartonskog predloška prihvaća se zlatni konac. Sa stražnje strane se ne smije vidjeti zlatni konac. Takav vez je omogućavao štednju zlatnog konca tj. Moglo se puno više površine „pozlatiti“. Rad je precizniji i kvalitetniji ako se radi sporije.

       Zlatovezom su se u prošlosti ukrašavali izuzetno svečani odjevni predmeti. Takva odjeća je oblačena samo na posebne crkvene svečanosti i to samo ako je vrijeme bilo sunčano, kako bi se što dulje očuvala i trajala generacijama. Odjeća vezena zlatovezom se ne smije prati, i nije se oblačila po kišovitom ili maglovitom vremenu Likovni motivi su vezani uz geografska područja, tako da svako mjesto (ili skupina mjesta) ima posebne motive zlatoveza. To su najčešće cvjetni, tj. biljni ornamenti, u manjem dijelu su geometrijski ili vjerski simboli.

         Uz zlatovez izložen je i hrvatski tradicijski nakit načinjen perlama koji su izradile polaznice tečaja etno nakita. One su već izlagale u Galeriji „Montenegrina“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“- Zagreb, a na ovoj su izložbi radovi nastali u ovoj godini. (iz KATALOGA IZLOŽBE)

 

KATALOG

Dokument