povratak na sve vijesti

SREĆAN PUTNIK / EL VIAJERO FELIZ IZLOŽBA - JORGE LUIS SUBIABRE MATIACHA

petak, studenog 24. 2017.

U četvrtak, 23.11.2017. godine u Crnogorskom domu, galeriji „Montenegrina“ u Zagrebu, otvorena je jedna posebna izložba, a posjetitelji su to prepoznali i odazvali se u velikom broju.

SREĆAN PUTNIK / EL VIAJERO FELIZ

IZLOŽBA : JORGE LUIS SUBIABRE MATIACHA

 

U četvrtak, 23.11.2017. godine u Crnogorskom domu, galeriji „Montenegrina“ u Zagrebu, otvorena je jedna posebna izložba, a posjetitelji su to prepoznali i odazvali se u velikom broju.  Posebna po tome što takve do sada nije bilo, ispunjena velikim emocijama koje su preplavile sve prisutne. Koncipirana je tako da smo vidjeli porodične  fotografije i dokumente Jorgeovih predaka: crnogorskih i hrvatskih korijena, čuli jednu lijepu ljubavnu priču koja se događala u Čileu, način kako su tamo dospjeli njeni akteri, traganje za korijenima. Jorgeu nije bilo teško doći iz Čilea, obići Crnu Goru- a posebno  Bijelu u Bokokotorskom zaljevu, otok Vis i mnoga druga mjesta. Posebno ga je dirnula crnogorska dobrodošlica i topao prijem, tako da će se vraćati…

Umjetnički doživljaj priuštile su nam Jorgeove fotografije Ognjene zemlje i Patagonije, a što je bila i veća pustolovina za njega: kako doći tamo, putovati po snijegu i ledu, čekati pravi trenutak za snimak…

Prisutnima se obratila Milanka Bulatović, predsjednica Društva „Montenegro“ i istakla da je Jorge naš dragi, već višegodišnji prijatel j- u traganju za korijenima došao je u Crnogorski dom, ali je i ostao, a ne samo prošao. Učesnik je svih naših događanja, pomno sve prati i proučava, a dali smo mu i udžbenike jer želi učiti i ćirilicu!

Posebni gosti večeri bili su i Nj.E. Juan Luis Nilo,veleposlanik Čilea u Hrvatskoj i Crnoj Gori (!), koji je i pozdravio skup,  Maximiliano Jara , konzul u Veleposlanstvu Čilea, kao i studenti iz Čilea, hrvatskog podrijetla, koji pohađaju tečaj hrvatskoga jezika.

Emotivnoj i toploj atmosferi, vedroj i veseloj, pridonijeli su  i čileansko vino (poklon Veleposlanstva Čilea) i crnogorske priganice i sir, dar članica Društva.

Jorge Luis Subiabre Matiacha

Grafički dizajner, fotograf i pisac. Svoju prvu priču napisao je u časopisu World Wide School, Auckland, Novi Zeland, u zimi 2008.godine.

Njegova prva izložba fotografija, u veljači 2009. Pod nazivom „Jesen u gradu jedara“, sadržavala je dvadeset slika Aucklanda, Novi Zeland.

Fotografije su bile izložene tijekom mjesec dana u Pokrajinskom muzeju Magellanesa, u njegovom rodnom gradu Punta Arenasu, Čile. 

U lipnju iste godine pobijedio je na natjecanju Nacionalnog vijeća za kulturu i umjetnost FONDART s knjigom „Huellas y rastros de croatas en Punta Arenas“ (Otisci i tragovi Hrvata u Punta Arenasu) koji sadrži 64 crno bijela portreta potomaka prvih hrvatskih useljenika koji su došli živjeti u grad Punta Arenas.

U 2011. na Izložbi „Sjeme rasuto vjetrom“, Jorge je pokazao petnaest portreta potomaka Hrvata koji su prvi stigli u čileansku Patagoniju (Ognjena Zemlja, Ultima Esperanza, Isla Navarino, Puerto Natales, Puerto Williams, Cerro Sombrero, Porvenir, etc.).

To je zbirka fotografija koje prikazuju jedan od najvećih migracijskih pokreta u prvome desetljeću 20. stoljeća, onaj koji je zauvijek promijenio povijest i tradiciju jednog od najudaljenijih dijelova svijeta.

Izložbe fotografija su bile u Matici iseljenika, u Zagrebu, Škripu (na otok Braču), Puli i Splitu.

"Potomak sam Crnogorca i Hrvatice koji su davne 1850. godine emigrirali u Čile iz Boke kotorske, Kaštel Lukšića i Visa, tražeći bolji život u bijelom i nepoznatom svijetu. Od malih nogu sam se zanimao za svoje korijene kroz priče starih ljudi i mojih  tetaka  koji su još uvijek znali pričati na svom dijalektu i prenosili to verbalno bogatstvo na mene… Oduvijek sam znao da ću jednog dana doći u Hrvatsku i Crnu Goru jer je to bio moj san.

I sada sam tu, u želji da sa svojim znanjem, iskustvom i entuzijazmom pustim svoje korijene…

Namjera m je da kroz ovu izložbu ispričam priču o mojim precima i mjestima u Chileu. Moj pradjed Rafael Svilanović se rodio 1861. u Boki Kotorskoj. Umro je u Punta Arenasu, u Chileu 1937. Njegova kći Ana Albertina Svilanovich, naša baka, je bila prvi doseljenik u naftnom gradu Empresa Nacional del Petróleo, koji se zove Cerro Sombrero u Chileu, na otoku Ognjena zemlja 1960. godine. Njegov brat Rafael Svilanovich  je radio u blizini Nacionalnog parka Torres del Paine, koji je proglašen osmim čudom svijeta…  nastavak priče je na ovim izloženim fotografijama…“ kaže Jorge Subibre Matiacha

Dokument