povratak na sve vijesti

IN MEMORIAM- PREDRAG MATVEJEVIĆ

četvrtak, veljače 02. 2017.

U Zagrebu 2. 2. 2017.je u 85 godini života umro PREDRAG MATVEJEVIĆ.

UMRO PREDRAG MATVEJEVIĆ: Odlazak jednog od najvažnijih intelektualaca na Balkanu

        U Zagrebu 2. 2. 2017.je u 85 godini života  umro PREDRAG MATVEJEVIĆ.

       Matvejević je rođen 7. listopada 1932. u Mostaru, spadao je među najprevođenije hrvatske književnike u svijetu, a možda najpoznatije njegovo djelo “Mediteranski brevijar” prevedeno je na 23 jezika.

       Nakon školovanja u rodnom Mostaru započinje studij francuskoga jezika i književnosti u Sarajevu koji završava u Zagrebu. Godine 1967. doktorirao je na sveučilištu Sorbonni u Parizu disertacijom o angažiranu i prigodnom pjesništvu.

      Nakon toga do 1991. predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Tijekom rata, kao umirovljenik napušta Zagreb i do 1994. predaje slavenske književnosti na Trećem pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza.

      Šezdesetak uglednih talijanskih književnika, novinara, sveučilišnih profesora, filmskih i kazališnih djelatnika, direktora časopisa i kulturnih institucija potpisalo je inicijativu da se Predragu Matvejeviću dodijeli ovogodišnja Nobelova nagrada za književnost. Jedan od začetnika te ideje bio je i glasoviti talijanski književnik Umberto Eco koji je umro prošli tjedan.

      Jedno od najvećih priznanja koje je do sada dobio Matvejević svakako je nagrada Strega, najveće priznanje za književnost u Italiji.

     Nositelj je odlikovanja koje su mu dodijelili predsjednici Republike u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji.

     Imali smo čast i zadovoljstvo surađivati s gospodinom Predragom Matvejevićem na većem broju programa u okviru projekata u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.

SAM 0017

SAM 0019

U Crnogorskom domu u Zagrebu na projekciji dokumentarnog filma "MILOVAN ĐILAS"