povratak na sve vijesti

HRVATSKA PREMIJERA FILMA DANILA MARUNOVIĆA U ZAGREBU

srijeda, svibnja 10. 2017.

U Muzeju Mimara 9. 5. 2017. održana hrvatska premijera dokumentarnoga filma Danila Marunovića "Preludijum za snajper"

      Brojni gosti i uzvanici, predstavnici Ambasada (ambasador Crne Gore u RH Boro Vučinić, predstavnici Ambasade Crne Gore u R. Sloveniji), Grada Zagreba (gradonačelnik Milan Bandić i zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, sa suradnicima), kulturni i javni radnici, filmski stvaraoci, prisustvovali su svečanoj hrvatskoj premijeri dokumentarnog filma Danila Marunovića „Preludijum za snajper“ u Muzeju Mimara 9. 5. 2017. koju su organizirali Nacionalana zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Muzej Mimara.

     Priča o Dimitriju Popoviću ispričana na drugačiji način naišla je na opće odobravanje prisutnih. U posebnoj atmosfera prostora Muzeja Mimara režiser Danilo Marunović je nakraju projekcije,  pozdravljen dugotrajnim aplauzom, kao i akteri filma Dimitrije Popović i Severina Vučković.

     „Rijetki su oni koji dobiju takvu priliku, kao što sam ja imao, da radim na ovakvom filmu i u tome sarađujem sa Dimitrijem koji je prepoznatljiv širom svijeta. Zahvaljujem mu zato što je imao povjerenje u mene i sve vrijeme me podržavao u mojoj priči o njemu. Zagrebačka premijera mi odista puno znači, bio sam i u Firenci i Holiwoodu, ali ova veče ovđe je posebna, hvala vam.- rekao je Danilo Marunović.

    „O meni je snimljeno do sada petnaestak dokumentarnih filmova, no ovaj je poseban, drugačiji i specifičan,  na čemu čestitam režiseru Danilu Marunoviću“- riječi su Dimitrija Popovića u obraćanju prisutnima.

      Veliku pohvalu mladom kolegi režiseru izrekao je u svom obraćanju i poznati režiser Veljko Bulajić.

    Prisutni su imali priliku vidjeti i instalaciju Dimitrija Popovića Pjesma bez riječi koja je poslužila kao lajtmotiv ovoga filma.

   Premijera u Zagrebu po svemu, od organizacije, do atmosfere je bila u skladu sa odrednicom filma neuobičajena, vrhunska i posebna.

     Dokumentarni film „Preludijum  za snajper“ je priča o Dimitriju Popoviću (koji je radio i scenografiju za ovaj film), njegovim ciklusima koji na najagresivniji način komentiraju tendencije u suvremenom svijetu.

      Nastao je u okviru projekta Artvision, koji realizira Ministarstvo kulture Crne Gore i jedan je od tri dokumentarna filma proizvedena u projektnom paketu promocije likovnih umjetnika kroz audiovizualni koncept. Film je sniman na lokacijama u Parizu, Zagrebu i na Cetinju, a autorsku ekipu čine:

      Danilo Marunović, scenarista i režiser, Vladimir Vučinić, direktor fotografije, Slobodan Stanišić, autor muzike, Nikola Radonjić, grafički dizajner, Nemanja Bečanović, montažer i Lazar Mišurović, producent filma.

     Lajtmotiv filma je Dimitrijeva instalacija „PJESMA BEZ RIJEČI“  u okviru projekta 100 godina I. svjetskog rata.- koja je bila izložena u Parizu i ovdje u Zagrebu a koju možete vidjeti i večeras.

     Danilo Marunović diplomirao je pozorišnu režiju na cetinjskom Fakultetu dramskih umjetnosti. Režirao je dokumentarne filmove Sad Song, Montenegrin Beauty, Evropa u mom gradu, Lud za tobom i Preludijum za snajper. U Crnogorskom narodnom pozorištu je radio komad Koza ili ko je Silvija?. Zapažena je njegova režija pozorišne predstave CRVENA. Na domaćim i stranim pozorišnim festivalima razvija koncept „nevidljivog teatra".

       Film je premijerno prikazan u zvaničnoj selekciji u Holliwoodu u 11. mjesecu 2016. – ARPA International Film Fest u Egipatskom teatru, i na trećem izdanju Balkan Florence Express festivala u Firenci u 2. mjesecu 2017.

 

Dokument