povratak na sve vijesti

DRUGA SJEDNICA MEĐUVLADINOG MJEŠOVITOG ODBORA ZA PROVEDBU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I CRNE GORE O ZAŠTITI PRAVA MANJINA

četvrtak, svibnja 25. 2017.

U Zagrebu je 24. 5. 2017. održana Druga sjednica MMO za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina. Članovi odbora su imenovani od strane vlada Republike Hrvatske i Crne Gore sukladno članku 14. Sporazuma, a čine ga predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici nadležnih ministarstva i ureda, kulture, vanjskih poslova, obrazovanja… obje države.

DRUGA SJEDNICA MEĐUVLADINOG MJEŠOVITOG ODBORA ZA PROVEDBU SPORAZUMA IZMEĐU REPUBLIKE HRVATSKE I CRNE GORE O ZAŠTITI PRAVA MANJINA

      U Zagrebu je 24. 5. 2017. održana Druga sjednica MMO za provedbu Sporazuma između Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava manjina. Članovi odbora su imenovani od strane vlada Republike Hrvatske i Crne Gore sukladno članku 14. Sporazuma, a čine ga predstavnici nacionalnih manjina i predstavnici  nadležnih ministarstva i ureda, kulture, vanjskih poslova, obrazovanja… obje države.

      Sjednicu je otvorio supredsjedatelj hrvatske delegacije MMO Zvonko Milas (državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske) naglašavajući da su Republika Hrvatska i Crna Gora europske države koje na svom području osiguravaju, svojim zakonodavstvom, vrlo visoku razinu manjinskih prava koja u velikoj većini prerastaju međunarodne standarde kojima je  regulirana ovu tematiku. Koliko god to stanje bilo dobro uvijek postoji mogućnost za unaprjeđivanje i razvoj uz pronalaženje najboljih mogućnosti za zaštitu iznimno vrijedne manjinske nematerijalne i materijalne baštine. Činjenica postojanja izrazito dobrih prijateljskih odnosa dvije države uz svestranu podršku Republike Hrvatske Crnoj Goru na putu euro-atlantskih integracija ide u prilog uspješnosti unaprjeđivanja i zaštite prava obje nacionalne manjine- zaključio je gospodin Milas.

     Supredsjedatelj crnogorske delegacije MMO Valon Dasharami (v.d. tajnik Ministarstva za ljudska i manjinska prava Vlade Crne Gore) u svom pozdravnom govoru je izrazio zadovoljstvo nastavkom suradnje u cilju zaštite i unapređivanja prava obje manjinske zajednice, kao bitan dio uspješne bilateralne suradnje, za što su Republika Hrvatska i Crna Gora jako dobar primjer, a ovaj sastanak je samo pokazatelj takve politike.

      Na sjednici je analizirana provedba usvojenih preporuka sa 1. sjednice, održane u Podgorici 2015., uz razmatranje aktualnih pitanja od značaja za obje nacionalne manjine kao i predlaganje rješenja koja će osigurati još veću razinu manjinskih prava u obje države.

       Posebna pažnja posvećena je preporukama za obje strane, kao i pojedinačnim za hrvatsku i za crnogorsku stranu. Kao novina istaknuto je razmatranje mogućnosti osnivanja Crnogorske knjižnice i Crnogorskog kulturnog centra u Republici Hrvatskoj te institucije za proučavanje povijesti i kultura Hrvata u Crnoj Gori, kao i zajednička nominacija kulturnog dobra Bokeljske mornarice radi upisa na UNESKCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine, u kojoj će biti istaknut sveti Tripun te kako je bokeljska mornarica kao nematerijalna kulturna baština Crne Gore ujedno i baština pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori. Posebna pažnja treba biti posvećena manjinskim medijima u smislu osiguravanja financijske podrške za njihovo izlaženje i djelovanje.

      Druga sjednica hrvatsko- crnogorskog MMO za zaštitu manjina odvijala se u prijateljskoj i konstruktivnoj atmosferi a naredna 3. sjednica će biti održana 2018. godine u Crnoj Gori.

      Crnogorska delegacija MMO je sjutradan 25. 5. 2017. bila gost Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine  na području RH s čijim su predstavnicima u Crnogorskom domu u Zagrebu održali sastanak na kojem su se upoznali s načinom organizacija i djelovanja, programima i realiziranim projektima članica NZCH i Koordinacije. Sastanku u Crnogorskom domu prisustvovao  je i veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori Nj. E. Veselko Grubišić.

    Članovi delegacije su navečer prisustvovali otvaranju izložbe „Zlatovez i etno nakit“ koju je organiziralo Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb u suradnji sa Narodnim sveučilištem „Sesvete,  i druženju nakon otvaranja.

Crnogorsku delegaciju MMO su činili:

 1. g. Valon Dasharami, supredsjedatelj crnogorskog dijela MMO-a i v. d. tajnika Ministarstva za ljudska i manjinska prava Crne Gore;
 2. g. Predrag Mitrović, direktor Uprave za dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore i tajnik MMO-a;
 3. g. Miroslav Zeković, načelnik Direkcije za državljanstvo u Ministarstvu unutarnjih poslova Crne Gore, član MMO-a;
 4. g. Rifat Ramčilović, samostalni savjetnik u Ministarstvu prosvjete Crne Gore, član MMO-a;
 5. gđa Dragana Živković, samostalna savjetnica u Ministarstvu kulture Crne Gore, članica MMO-a;
 6. g. Vladimir Marvučić, Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore, član MMO-a;
 7. Nj. E. Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Republici Hrvatskoj;
 8. gđa Mirela Ramčilović, samostalna savjetnica, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava (pridružena članica).

      Hrvatsku delegaciju MMO su činili:

 1. g. Zvonko Milas, supredsjedatelj hrvatskog dijela MMO-a, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,
 2. g.  Milan Bošnjak, zamjenik  hrvatskog predsjedatelja MMO-a,savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske manjine.
 3. gđa Dubravka Severinski, tajnica hrvatskog dijela MMO-a, voditeljica Službe za pravni položaj, obrazovanje i kulturu hrvatske manjine. 
 4. mr.sc. Jadranka Bošnjak, voditeljica Službe za proširenje EU u Upravi za regionalnu suradnju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.   
 5. gđa Slavica Vuković, nadzornica za unutarnje poslove u Upravi za upravne i inspekcijske poslove, Ministarstvo unutarnjih poslova
 6. dr.sc. Iva Hraste Sočo, pomoćnica ministrice kulture Uprave za razvoj kulture i umjetnosti i međunarodnu kulturnu suradnju, Ministarstvo kulture                                                                          
 7. gđa Ivana Pilko, voditeljica Službe za posebne programe, strategije i međunarodnu suradnju u Upravi za standard, strategije i posebne programe, Ministarstvo znanosti i obrazovanja.
 8. gđa Bahrija Sejfić, pomoćnica ravnatelja Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH.
 9. g. Danilo Ivezić, tajnik Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH
 10. Nj. E. Veselko Grubišić, veleposlanik Republike Hrvatske u Crnoj Gori
 11. g. Hrvoje Vuković, konzul drugog razreda, Generalni konzulat RH u Kotoru.

 ZAPISNIK 2. SJEDNICE:

Zapisnik