povratak na sve vijesti

KRAJ JEDNE DINASTIJE- KRALJ BEZ ZEMLJE

petak, prosinca 08. 2017.

Nastavljajući s projektom DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb je kao završnu projekciju u 2017. prikazalo drugi dio dok.filma KRAJ JEDNE DINASTIJE- KRALJ BEZ ZEMLJE- 7. 12. 2017.

Nastavljajući s projektom DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb je 7. 12. 2017.  kao završnu projekciju u 2017. prikazalo drugi dio dok.filma KRAJ JEDNE DINASTIJE- KRALJ BEZ ZEMLJE-

Autorica emisije: Sanja Blečić; Producent: Dijana Popović; Stručni konzultant: dr.sc. Slavko Burzanović; Tekst čita: Vladimir Savićević; 

Citate govore: Varja Đukić i Slobodan Marunović; Ton: Rade Anđić; Snimatelji: Igor Sekulić i Slobodan Spahić;

Proizvodnja: TV CG mart 2016. god.

 Prikazivanje omogućio:   ARHIV RT CG

„KRALJ BEZ ZEMLJE“ – je drugi dio dokumentarnog filma KRAJ JEDNE DINASTIJE- priča o pošljednjim članovima dinastije PETROVIĆ. Kada je završen Prvi svjetski rat iza kralja Nikole su bile dvije godine u egzilu.

Na novoj mapi Europe nije bilo mjesta za najmanju članicu Antante, kao ni mjesto za pregovaračkim stolom, a u novonastaloj državi je nestala.

Kralj Nikola je u egzilu vodio dostojanstvenu bitku za Crnu Goru, čak i onda kada je bilo očigledno da je ta bitka izgubljena.

„Neka Bog blagoslovi i pomogne moje nesretnje Crnogorce“- bile su potonje riječi kralja Nikole u Vili Lazaron u Kap Antibu 1. 3. 1921. godine.

Sahranjen je u San Remu, a posmrtni ostaci zajedno s posmrtnim ostacima kraljice Milene i kćeri Vjere i Ksenije preneseni 1. 9. 1989. godine na Cetinje u crkvu na Ćipuru…

Dokument