povratak na sve vijesti

DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU - VELIKA, VELIKI ZLOČIN

petak, travnja 21. 2017.

Projekcija dokumentarnoga filma Velika - veliki zločin 20. 4. 2017. u organizaciji Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Montenegro Zagreb

      Nastavljajući svoj projekt DOKUMENTARNI FILM U CRNOGORSKOM DOMU četrdesetom projekcijom, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb prikazalo dokumentarni film VELIKA- VELIKI ZLOČIN 20. 4. 2017. u Crnogorskom domu u Zagrebu.

        Potresna priča o gnjusnom zločinu u crnogorskom selu Velika doživljena je s puno emocija prisutnih na projekciji. Priča o tome kako su stanovnici Velike vojsku dočekali s kruhom kao razmjenu za milost, a ovi su im bez milosti uzvratili pokoljem nad porodicama Knežević, Paunović, Novićević, Ognjanović, Stešević, Živaljević, Tmušić. Nakon više od sedamdeset godina u javnosti je prikazala RT CG autorica NATAŠA BARANIN i urednica Dokumnetarnog programa TANJA ŠUKOVIĆ.

       Ovo je priča je o jednom od najvećih zločina nad civilima tokom Drugog svjetskog rata u Crnoj Gori. 28. jula 1944. u samo dva sata i petnaest minuta nestale su brojne porodice, zvjerski je ubijeno preko ČETIRISTO osoba.  Napravila ga je 21. oružana gorska divizija SS-a „Skenderbeg” u okviru tzv. „Andrijevičke operacije“ u selima VELIKA i GORNJA RŽANICA.

       Zločin iz nepoznatih razloga nije bio procesuiran, ratni zločinci nijesu privedeni pravdi. 

Autorica emisije:Nataša Baranin

 Producent:Radivoje Brnović

 Ton:Miodrag Rabrenović

 Snimatelji: Dragan Tomašević

 Urednica dramskog programa TV CG: Tanja Šuković

 Proizvodnja:Dokumentarni program TV CG, mart 2015. god.

 

Prikazivanje omogućio:   ARHIV RT CG

 POZIVNICA

Dokument