povratak na sve vijesti

DANI MIRKA KOVAČA

nedjelja, listopada 08. 2017.

U rovinjskom Multimedijalnom centru 5. oktobra svečano su otvoreni 4. Dani Mirka Kovača, posvećeni jednom od najznačajnijih suvremenih pisaca 20. stoljeća s ovih prostora koji je posljednjih 20 godina živio i stvarao u tom gradu.

U rovinjskom Multimedijalnom centru 5. oktobra svečano su otvoreni 4. Dani Mirka Kovača, posvećeni jednom od najznačajnijih suvremenih pisaca 20. stoljeća s ovih prostora koji je posljednjih 20 godina živio i stvarao u tom gradu.

 

Nagrada Mirko Kovač dodjeljuje se već treću godinu u četiri ravnopravne kategorije: za najbolji roman, za najbolju knjigu eseja ili publicističku knjigu, za najbolji scenarij po snimljenom filmu i za najbolje djelo mladoga autora za djela objavljena ili prvi put prikazana na području Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije.

I ovaj put na okupu su se našli prijatelji i poznavatelji Kovačeva djela koji su tijekom tri dana iznijeli svoja promišljanja na teme o kojima je govorio i pisao sam autor.

Ovogodišnji Dani Mirka Kovača obuhvatili su razgovore s dobitnicima Nagrade Mirko Kovač za prošlu godinu a to su Damir Ovčina, Ivan Čolović, Mirjana Karanović i Hana Jušić, dva okrugla stola te svečanu dodjelu nagrada.

Od deset najboljih jugoslavenskih filmova snimljenih u to vrijeme tri su nastala po scenariju Mirka Kovača - Lisice, Mali vojnici i Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića koji je s Kovačem surađivao 20 godina.

Prvoga dana nakon svečanog otvaranja s dobitnikom prošlogodišnje nagrade za esej Ivanom Čolovićem iz Beograda razgovarao je Tomislav Brlek a nakon toga prikazan je film 'Ne gledaj mi u pjat'. Šestog oktobra je održana projekcija filma Dobra žena i razgovor s Mirjanom Karanović, dobitnicom nagrade za scenarij.

Ovogodišnji Dani Mirka Kovača završili su u subotu, u kazalištu Gandusio svečanom dodjelom nagrada koja nosi ime ovog proslavljenog pisca.

Žiri u sastavu Vlaho Bogišić – predsjednik žirija, Predrag Antonijević, Enver Kazaz, Borka Pavičević i Dragan Radulović na svom sastanku 1. i 2. oktobra za najbolja djela koja su dobila Nagradu Mirko Kovač, izabrao je Hanu Jušić za scenarij 'Ne gledaj mi u pijat' (u kategoriji najboljeg djela mladog autora'), potom Ivana Čolovića za knjigu eseja "Smrt na Kosovu polju. Historija kosovskog mita", Mirjana Karanović, Stevan Filipović i Darko Lungulov za scenarij za "Dobru ženu" te Damir Ovčina za roman "Kad sam bio hodža".