povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKOG FILMA 2017

subota, prosinca 23. 2017.

U okviru programske cjeline DANI CRNOGORSKE KULTURE -Dani crnogorskog filma u Zagrebu su 18. 19. i 20. 12. prikazani filmovi: Dječaci iz ulice Marksa i Engelsa, Atomski zdesna i Gorčilo

U okviru programske cjeline DANI CRNOGORSKE KULTURE - DANI CRNOGORSKOG FILMA 2017. u Zagrebu je Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb 18., 19. i 20. 12. 2017. prikazalo tri filma iz novije crnogorske produkcije.

I. DAN - 18. 12. 2017.- 19h (PONEDJELJAK)

DJEČACI IZ ULICE MARKSA I ENGELSA (2016.)

Stanko (30) prvi će put ubiti čovjeka. Istog dana, njegov mlađi brat Vojo (16) prvi će put voditi ljubav. Putevi dva brata istog će se dana ukrstiti nekoliko puta, na neobičan način: ono što se u startu čini lakim ili teškim pokazat će svoju suprotnu stranu, a njihov bratski odnos bit će preispitan.

Režija: Nikola Vukčević

Uloge: Momčilo Otašević, Goran Bogdan, Ana Sofrenović, Emir Hadžihafisbegović, Branka Stanić, Nebojša Glogovac, Damir Urban

II. DAN - 19. 12. 2017.- 19h

 

(UTORAK)

 

GORČILO (2016.)

Radnja filma je smještena u jednom selu, u crnogorskim brdima, u ljeto 1968. godine. U jeku izgradnje infrastrukture u SFRJ, u naporima da se siromašni sjever Crne Gore putevima poveže sa jugom, u malo selo dolazi geometar Laza, kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim dolazi i njegova žena Klara, balerina iz Novog Sada, koja tokom ljeta mora da održava kondiciju za narednu pozorišnu sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive životom drugačijim od njihovog, samo je jedna linija priče. Paralelno pratimo sukob između dvije porodice, Obada i Cvrkota, koje nijesu u dobrim odnosima gotovo 20 godina, zbog međusobnog optuživanja o razlozima odlaska na robiju Željka Cvrkote, koji je sedam godina proveo na Golom Otoku...                  (komedija)

Režija: Milan Karadžić

Glumci: Milutin 'Mima' Karadžić, Boro Stjepanović, Mladen Nelevć, Milorad Mandić-Mand

III. DAN - 20. 12. 2017.- 19h

(SRIJEDA)

 

 

ATOMSKI ZDESNA (2016.)

Osamnaest izuzetnih glumaca iz cijele regije okupljeno je u tragikomediji o razornim posljedicama domaćeg divljeg kapitalizma na živote običnih ljudi. Film koji će vas nasmijati ako vam je nakon dva desetljeća ostalo želje za smijehom, ali i rastužiti ako vam je ostalo volje da razmišljate o vlastitim životima. 

U filmu Atomski zdesna Beograđanin Mladen (Srđan Todorović) najuspješniji je prodavač time sharing apartmana u čitavoj regiji, šarmantan i bez skrupula. Glavni menadžer prodaje, Metod (Brane Šturbej) dodjeljuje Mladenu nemoguće klijente, bivšeg ratnog veterana iz Bosne Omera (Branko Đuric) i njegovu ženu Maju (Nataša Janjić), jer je saznao da ga supruga Sonja (Tanja Ribić) vara s Mladenom…                                  (komedija)

Režija: Srđan Dragojević, Srđan Todoro-vić, TanjaRibić, BojanNavojec, Brane Štu-rbej, Branko Đurić,  Mira Banjac,  Nataša Janjić, Goran Navojec

Dokument