povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKE KULTURE - IZLOŽBA U CRNOGORSKOM DOMU

petak, studenog 17. 2017.

U suradnji s Državnim arhivom Crne Gore, a uz pomoć Savjeta za nacionalne manjine RH, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske je u okviru programa Dani crnogorske kulture, organizirala Izložbu NOVAC U CRNOJ GORI KROZ DOKUMENTA koja je 16. 11. 2017. otvorena u Crnogorskom domu u Zagrebu

NOVAC U CRNOJ GORI KROZ DOKUMENTA

IZLOŽBA 16. 11. 2017.

 Kovanje vlastitog novca u Crnoj Gori za vrijeme knjaza/kralja Nikole nije bilo samo pitanje prestiža već pitanje ekonomskog i političkog karaktera, uvođenja Crne gore u tzv moderne europske države.

Ideja o izdavanju vlastitog novca bila je vezana uz obljetnicu obilježavanja 200-te godišnjice dinastije Petrovića (1896.), vidljivo je to iz dokumenta kojim je naloženo crnogorskom ministru da inzistira da se s poslom počne što ranije: "… jer je velika želja Knjaževa zbog dinastičke svetkovine koja će biti iduće godine da svoj novac imade…" Ova ideja zbog financijskih teškoća nije realizirana. No od nje se nije odustalo, kao i namjere da se austrijska moneta u Crnoj Gori zamijeni svojom.

Prva emisija crnogorskog novca pod imenom PERPER (grčki hyperperos- što znači PROFINJEN) kovana je 1906 od nikla i bakra ukazom knjaza Nikole  od 11. 4. 1906. Austro-Ugarska je to prihvatila jer je smatrala da ta količina novca neće ugroziti njihovu monetu. Perper je bio izjednačen sa  krunom, napravljen od iste legure i iste djeljivosti (100 helera= 100 para). Do 28. 8. 1910. emitirane su četiri emisije crnogorskog metalnog novca: dvije niklenog i bakarnoj i po jedna zlatnog i srebrnog. Sve su osim emisije srebrnog novca iz 1909. (iskovana u Parizu) iskovane u državnoj kovnici u Beču. 2. 3. 1910. godine objavljen je Ukaz knjaza Nikole o kovanju zlatnog perpera od 100 (veličine 33 mm i težine 33,88 gr), 20 (veličine 21mm i težine 6,78 gr) i 10 perpera (veličine 19mm i težine 3,39 gr) uz propisanih 90% čistog zlata i 10% bakra. Iste godine je u okviru svečanosti proglašenja kraljevine i kralja puštena nova emisija zlatnog novca i ona se smatra najbogatijom kada je riječ o emitiranju novca u Crnoj Gori.

Kako bi i pravno- zakonom- uredila ovo područje krajem decembra je u crnoj Gori donesen ZAKON O DRŽAVNOM NOVCU KRALJEVINE CRNE GORE.

U ŠESNAEST TEMA na 18 panoa je ispričana ova povijest PERPERA u Crnoj Gori. Prva tri panoa su prikaz izgleda papirnatog novca i strojeva iz Bečke kovnice.

Katalog ove izložbe je svojevrsna mala enciklopedija prikaz puta prvog crnogorskog novca od ideje devedesetih godina devetnaestog stoljeće, njegove pojave 1906.do ukidanja 1917. godine. Stoga posebna zahvala Državnom arhivu Crne Gore koji nam je omogućio ovu izložbu.

 Nakon Zagreba izložba će biti organizirana u Umagu, Puli, Rijeci i Splitu.

 

Dokument