povratak na sve vijesti

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA 14. 5. 2017.

ponedjeljak, svibnja 15. 2017.

Na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, popularnom Zrinjevcu 14.5. održan Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba

DAN NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

 

     Na Trgu Nikole Šubića Zrinskog, u jednom od najljepših i najpoznatijih zagrebačkih  parkova, popularno nazvanom Zrinjevac, jednom od simbola Zagreba,  i ove je godine, u nedjelju, 14.5. s početkom u 10 sati ,održan  Dan nacionalnih manjina Grada Zagreba. Park, koji datira još iz 1866. godine, u hladu preko dvjesto platana, bio je divan okvir za pjesmu, druženje i zabavu, a sudjelovale su:

austrijska, albanska, bošnjačka, bugarska, crnogorska, češka, mađarska, makedonska, njemačka, poljska, romska, rusinska,  ruska, slovačka, slovenska, srpska, talijanska, ukrajinska i židovska nacionalna manjina Grada Zagreba.

      Program je počeo budnicama u izvedbi izvrsne limene glazbe ZET-a, koji je najavio svečanost .

     Prisutnima su se, potom, obratili: Dušan Mišković, predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Aleksandar Tolnauer, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine i Milan Bandić, gradonačelnik Grada Zagreba. Izrazili su , kao i niz prethodnih godina, ponos i zadovoljstvo položajem i radom nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu.

      Dobro koncipiran program započeo je revijom narodnih nošnji, a njihov način izrade i detaljan opis, vrlo nadahnuto predstavila je voditeljica cijeloga programa, Karmela Vukov Colić. Sve zagrebačke manjine prošetale su ljepotu izrade i šarenila narodnog stvaralaštva.

       Ovogodišnje predstavljanje glazbenog i plesnog  stvaralaštva otvorili su Crnogorci:

       Pjevački zbor Društva „Montenegro“ Zagreb, u čast i zahvalu gradu koji nam je postao pravi dom, izveo je „Serbus Zagreb“, a potom pjesme : Crnogorac, Ivanova korita i Niđe nebo nije plavo.

       Bošnjačko kulturno umjetničko društvo „Sevdah“ izveo je splet igara iz Bosne; Mješoviti pjevački zbor Slovenskog doma izveo je splet slovenskih narodnih pjesama; Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“: igre iz okoline Leskovca a njihov pjevački zbor i dvije pjesme; Makedonsko kulturno društvo „Ohridski biser“ izveli su splet igara; Albansko kulturno društvo „Shkendija“- glazbena skupina izvela je nekoliko pjesama u posebnim aranžmanima; Češka beseda Zagreb uz glazbenu skupinu „Lipa“ izvela je plesni program; Rusine su predstavili KUD „Joakim Hard“ iz Petrovaca;  „Romski san“, plesna sekcija Zajednice Roma Hrvatske, klasičnim i modernim koreografijama podigla je na ples sve koji su to mogli, kao i svaki put do sada.

       Nacionalne trpeze su posebna priča: tirolski doručak, haringa,  boršč, orehnjače, ajvar, gravče na tavče, gibanica,  razne pite, bureci, baklave, hurmašice, proja, fiš, ruski kavijar, ukrajinska jela, talijanska tjestenina, neprekinuto točenje češkog piva….

      Sve „manjinke“ i pođekoji „manjinac“(uglavnom), jako su se potrudile i kuhale i pekle, bilo je svega u izobilju. Crnogorke su napravile tradicionalna jela: priganice sa sirom, bokeljsku salatu, proju sa koprivom, patišpanj, i naravno, svi su mogli probati  crnogorski „Vranac“.

       Duž šetnice Parka, na 19 velikih osvijetljenih panoa, bilo je izloženo 38 fotografija iz života i rada nacionalnih manjina Grada Zagreba,a autorska je to izložba vrsnog fotografa Tonija Hnojčika.

      Vedro, veselo, kulturno i zabavno, zagrebački „manjinci“ su i ove godine svomeGradu na najljepši način zahvalili na domu koji im je pružio.