povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U ZAGREBU

četvrtak, travnja 27. 2017.

Tradicionalno CRNOGORSKO VEČE u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro Zagreb održano je 26. 4. 2017. u ZKL

     NAJLJEPŠA JE PJESMA RODNOG KRAJA

Pjesmom zborova odzvanjala je tradicionalna Crnogorska večer održana 26. travnja 2017. u Zagrebačkom kazalištu lutaka. Organiziralo ju je Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb koje je u goste pozvalo nekoliko pjevačkih zborova.

        Milanka Bulatović, predsjednica Društva, je istaknula da svake godine pozivaju posebne goste te je tako bilo i ovoga puta. Prvi je na pozornicu izašao vokalno-instrumentalni sastav Albanskog kulturnog društva “Shkëndija“- Zagreb čiji je voditelj Ngadhnjim Istrefi najavio da će otpjevati nekoliko pjesama sa sjevera i juga Albanije, ali izvedbu su započeli hrvatskom pjesmom “Zagrljeni”. Taj sastav ima pet članova profesionalnih glazbenika koji izvode etno pjesme u jazz obradi. Velikim pljeskom publike i košarom cvijeća nagrađeni su albanski izvođači, kao i ostali koji su nastupili poslije njih.

       Oluja oduševljenja ponijela je publiku kad je zapjevao mješoviti pjevački zbor “Crnogorske zore” Zajednice Crnogoraca Split. Taj zbor djeluje nepunih godinu dana i ovo mu je bio prvi nastup izvan Splita, a pod vodstvom Mirka Jankova otpjevao je pjesme “Oj, đevojko đesi ruže brala”, “Pjevaj Maro”, “Oj, javore zelen bore” i “Oj, đevojko zlatna jabuko”.

        Iznenađenje večeri bio je mješoviti pjevački zbor “Domaćigosti“ Zagreb, koji djeluju od listopada prošle godine, a čini ga nekoliko migranata iz Afganistana i Pakistane, vrsna pjevačica izbjeglica iz Sirije, koja je solirala izvodeći jednu sirijsku pjesmu, te djevojke iz Zagreba. Na njihovu repertoaru bila je jedna armenska pjesma, “Aleluja” i makedonska pjesma “Ruse kose curo imaš”.

        Publika je velikim pljeskom od srca nagradila izvedbu zbora “Domaćigosti”. Kad je na pozornicu izašao zbor “Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb u pratnji voditelja i harmonikaša Edina Džaferagića kojemu se pridružio i Danijel Domazet, mnogi su i “zaplesali” na svojim mjestima u dvorani. “Montenegro” je otpjevao pjesme “Pomrčina”, “Crnogorac”, “Jovano, Jovanke” i “Niđe nebo nije plavo”, te još neke među kojima je bila i “Serbus Zagreb”. U završnom dijelu programa pridružio im se i splitski zbor “Crnogorske zore”, a pjesmi se prepustila i publika. Pjevala je i pljeskala cijela kazališna dvorana, bila je to večer puna glazbe i emocija koja je prisutne pjesmom vratila u rodni kraj, prelijepu Crnu Goru. Program je vodila Jadranka Šincek, članica društva i zbora “Montenegro”, no druženje nije završeno kad je utihnula glazba, nastavljeno je na domjenku na kojem su služene delicije crnogorske kuhinje i vino.

(Slavica Šarović)