povratak na sve vijesti

ADVENTSKA VEČER POSVEĆENA BOKELJSKOJ KULTURI

petak, prosinca 15. 2017.

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je adventska večer posvećena bokeljskoj kulturi. Organizatori Napretkov kulturni centar i umjetnik Dražen Zetić predstavili su Boku Kotorsku kroz film, knjigu i izložbu fotografija Dražena Zetića.

U četvrtak, 14. prosinca 2017. godine u dvorani Napretkovog kulturnog centra u Zagrebu održana je adventska večer posvećena bokeljskoj kulturi. Organizatori Napretkov kulturni centar i umjetnik Dražen Zetić predstavili su Boku Kotorsku kroz film, knjigu i izložbu fotografija Dražena Zetića.

Riječ je o mladom umjetniku koji se okušao kao pisac, pjesnik, ali i kao dobar fotograf, redatelj i dokumentarista koji pronalazi svoje umjetničko nadahnuće u živopisnim krajolicima Boke. Iako po rođenju iz Bosanske Posavine, daleko od mora i planinskih vrleti Bokokotorskog zaljeva, uputio se u istraživanja povijesti, kulture i znamenitosti Boke koja je prepuštena zaboravu i zubu vremena godinama skrivena od javnosti.

Svoj sedmogodišnji trud, traganja za skrivenim ljepotama kroz fotografiranja uspio je zaokružiti zagrebačkom izložbom fotografija Petilovrijenci i desetominutnim dokumentarnim filmom U zaljevu svetaca.

Sve prisutne u ime Napretka pozdravio je prof. dr. sc. Dražen Vikić-Topić, dopredsjednik Napretkovog kulturnog centra, a u ime udruge Bokelja u Zagrebu goste je pozdravio Ivo Škaneta, predsjednik HBBK 809 u Zagrebu.

Na samom početku službenog dijela programa prikazan je Zetićev dokumentarni film „U zaljevu svetaca“ u kojem je u samo deset minuta uspio sažeti prirodne, kulturne i povijesne vrijednosti Boke Kotorske, snimajući ih kroz sedmogodišnje traganje i makar na trenutak, kroz film ih otrgnuti od zaborava.

Zbirku pjesama Bdijenja u Boki, posvećenu bokeljskim svecima, predstavila je Vanda Babić, profesorica zadarskog Sveučilišta. „Ova zbirka na svakoj svojoj stranici ima novu boju, novi miris i novi zvuk Boke. Svaki stih je duboko proživljeni trag njezine oporosti u izrazu jednog pjesnika, duboko proživljena slika u njezinoj ljepoti, u izrazu jednog umjetnika koji je i pjesnik i slikar i fotograf, naprosto zaljubljen u bokeljska svitanja. Posložena u pet cjelina pomno odabranih naziva crta sliku naslova Bdijenja u Boki. Budi to prizvuk nespavanja, brige i nemira u Zaljevu mira i svjetlosti, u tišini neba, uz molitvu majci, u osami…“, rekla je o zbirci Vanda Babić. Odabrane pjesme iz zbirke uz autora Dražena Zetića čitali su glumci zagrebačkog kazališta Zoran Kelava i Kristijan Ugrina.

O izložbi fotografija Petilovrijenci, Dražena Zetića,  biranim riječima govorila je povjesničarka umjetnosti Navenka Nekić. „Autor ovog fotografskog artizma, Dražen Zetić, tematski se veže za prostor Bokokotorskoga zaljeva, tragajući ne samo za veličanstvom planinskih gromada koje se ogledaju u moru, nego i za naoko beznačajnim partikulicama ruzinaste ljepote: olinjaloga kajića, zahrđaloga lanca, prozora otpalih škura, nagrizenoga kamenog stupovlja, smećkastih kaleža ili keramičke posude koja podsjeća na mrtve prirode majstora Chardina. Osnovno sredstvo Zetićeve umjetnosti fotografije odnos je svjetla i sjene. Svjetlo će razotkriti strukture kamena, drveta, metala, flore, obasjati uzbibane ili glatke površine mora, prodrijeti kroz neke otvore u drevnim utvrdama, stvoriti čarobne prizore sunčeva zalaska i planine obliti rumenilom, a površje mora zlatom. Sjene su dio života pa i zapisa o njemu: one su slojevite i javljaju se u pretapanju sa svjetlom, kao u filmu, pastelno preuzimajući svjetlu glavnu ulogu i utapajući u duboku tamu i tišinu ono jasno i zvonko u sunčevu sjaju. Time se pjesničko i sjetno obraća gledatelju nudeći nezamjetnu partikulicu u sjeni…“. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su Lucija Job uz klavirsku pratnju Karla Šaina, Ljiljana Špoljar, uz pratnju Velibora Vučkovića te Toni Pejić, gitara i Marina Pejić, vokal uz pratnju Aleksandra Petelinšeka na bubnjevima. U nekoliko glazbenih brojeva izveli su skladbe  Vjeruj u Ljubav, te antologijske pjesme Zvona moga grada i Bokeljska balada. Na kraju programa nastupio je i pjevač Dražen Žanko koji je izveo skladbe Boko moja. Cijeli program vodila je Iva Božinović.

Pored velikog broja posjetitelja bili su i Nj. E. Boro Vučinić, veleposlanik Crne Gore u Hrvatskoj, akademik Mislav Ježić, predsjednik Hrvatske paneuropske unije, Đuro Vidmarović, predsjednik Hrvatskog društva književnika, te mnogi drugi iz kulturnog i javnog života.

 Tekst: Mario Milošević