povratak na sve vijesti

DANI CRNOGORSKOG FILMA 2016.

petak, listopada 28. 2016.

U okviru programa Dani crnogorske kulture 2016. u Zagrebu započeli DANI CRNOGORSKOG FILMA 2016

     U organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske i Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u okviru programa DANI CRNOGORSKE KULTURE započeli su DANI CRNOGORSKOG FILMA 2016. projekcijama u Zagrebu 26., 27. i 28. 10. 2016.

    Tema ovogodišnjih Dana crnogorskog filma su filmovi po scenariju MIRKA KOVAČA. 

    Prikazani su filmovi: LISICE, OKUPACIJA U 26 SLIKA i NOĆ OD PAUČINE.

I. DAN - 26. 10. 2016.- 19h

(SRIJEDA)

LISICE  (1970.)

U gorštačkom mjestu ispod planine Dinare, nemirne 1948. godine, seoska je svadba. Osim veselja, prisutni su nemir i strepnja toga doba. Na svadbi je i Andrija, čovjek od ugleda i položaja, iz njihovog kraja, čija je riječ svetinja. Mladenci i svatovi ga u svemu slušaju, ali on im pomaže samo riječima, jer je u suštini čovjek krutih pogleda i ponaša se kao apsolutni gospodar. Kada dođe trenutak da Andrija plati za svoje zablude, povući će za sobom i druge, nedužne ljude i donijeti im nesreću i tragediju.

/drama, 80'/

Režija:Krsto Papić; Scenario: Mirko Kovač, Krsto Papić; Uloge:Fabijan Šovagović, Adem Čejvan, Ja-goda Kaloper, Ilija Ivezić

II. DAN - 27. 10. 2016.- 19h

(ČETVRTAK)

OKUPACIJA U 26 SLIKA  (1978.)

Okupacija u 26 slika je jugoslavenski film iz 1978. godine koji je režirao Lordan Zafranović po scenariju Mirka Kovača. Tri mladića - Hrvat, Talijan i Židov su najbolji prijatelji u predratnom Dubrovniku. Kada njihovu zemlju okupiraju nacisti i njihovi suradnici, idilični grad postaje mjesto terora i jezivih pokolja. Prijatelji se moraju svrstati na različite strane u sveopćem sukobu.

/ drama, ratna, 116'/

Režija: Lordan Zafranović; Scenario:Mirko Kovač; Uloge: Frano Lasić, Boris Kralj, Mi-lan Štrljić, Stevo Žigon, Zvonko Lepe-tić, Bert Sotlar, Boris Dvornik i drugi.

III. DAN - 28. 10. 2016.- 19h

(PETAK)

NOĆ OD PAUČINE (1978.)

Noć od paučine - drama Mirka Kovača iz ciklusa drama za djecu, dešava se za vrijeme rata. Na skoro napuštenu željezničku stanicu u brdima, dovode zatvorenika, i predaju ga šefu koji sam obavlja sve poslove prometa. U stanici sa njim živi i dvoje djece. Naoružani oficir šefu dovodi zatvorenika sa naređenjem da ga preda prvom vojnom transportu. Šef stanice i zatvorenik provode noć sami u stanici čekajući vojni voz za koji se ne zna kad će stići jer red vožnje ne postoji. Tokom razgovora šef stanice naslućuje da je zatvorenik pripadnik pokreta otpora. Kod njega se javlja velika simpatija i samilost. Daje mu da jede, igra sa njim šah, ali ga na kraju ipak predaje vojnicima vojnog transporta koji je stigao pred zoru.

/ drama, ratna, 58'/

Režija:Miloš Radivojević; Scenario: Mirko Kovač; Uloge: Velimir Bata Živojinović, Aleksa-ndar Berček, Jozo Laurenčić, Sonja Laure-nčić, Vladan Živković, Ljuba Ćipranić

 

Nakon Zagreba projekcije će biti organizirane u

SPLITU- 16. - 18. 11.

RIJECI- 23. - 25. 11.

UMAGU- 1. - 3. 12.

PULI- 6. - 8. 12.

 

Dokument