povratak na sve vijesti

ZAJEDNIČKA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA ČLANOVA DDISKF

četvrtak, siječnja 29. 2015.

U Crnogorskom domu galerija "Montenegrina" Zagreb, 29. 1. 2015. otvorena zajednička izložba fotografija članova <strong>Dinaridi-Društvo za istraživanje i snimanje krških fenomena</strong> pod nazivom ULJULJANI U KOLIJEVCI PRIRODE uz video prezentaciju projekta TRNOVO 2014.- MONTENEGRO

     Prva zajednička izložba fotografija članova DINARIDI- DRUŠTVO za ISTRAŽIVANJE I SNIMANJE KRŠKIH FENOMENA Zagreb, u Crnogorskom domu u Zagrebu, otvorena 29. 1. 2015., galerija "Montenegrina" bila je prilika da TIHOMIR KOVAČEVIĆ- TIHI, ALEN KOVAČEVIĆ, GORDAN POLIĆ i DARKO VIŠEK pokažu prisutnima fotografije zadivljujuće i nestvarne ljepote špilja, izvorišta, kanjona.            Naglasak izložbe je bio na Međunarodnoj speleo-ronilačkoj ekspediciji Trnovo 2014.- Montenegro kojom su dijelom istražene špilje područja Trnova blizu Virpazara (opština Bar) i Skadarskog jezera.

      Kratki video zapisi uz komentar voditelja ekspedicije Tihomira Kovačevića i Alena Kovačevića bili su uvod u cjelovečernje događanje. Osvrt na autore i izložene fotografije dao je prof.dr.sc. Mladen Garašić, dok je izložbu otvorio predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, organizatora izložbe, Dušan Mišković. 

DDISKF-LOGO Web

 

''Uljuljani u kolijevci prirode''

Kada sam nedavno zamoljen napisati nekoliko uvodnih riječi za nadolazeću izložbu fotografija, bio sam ugodno počašćen. Tim više što je riječ o izbložbi koja će biti postavljena u prostorijama Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore '' Montenegro'' u Zagrebu, te što će tematika izložbe biti usko povezana s ambijentom koji posjećujem već preko 50 godina, ali i zbog toga što će na njoj biti prikazani radovi čak 4 speleofotografa – članova '' Dinarida – Društva za istraživanja i snimanja krških fenomena ''(DDISKF) iz Zagreba.
Autori su pokrili sva područja speleofotografije i u estetskom i u profesionalnom i u kulturološkom, ali i u generacijskom smislu. To nije baš česta pojava na speleofotografskim izložbama čak niti u svijetu.
Ovu izložbu treba promatrati kao cjelokupno djelo koje ima nekoliko cjelina, ali koje se nadovezuju u mnogim segmentima, bilo po motivima, kompoziciji, tehnici obrade, rasporedu osvjetljenja i slično. Izbor djela analogne i digitalne fotografije, crno-bijele ili one u boji, mikro i makro tehnike, dočarava dinamičnost, ali i sveobuhvatnost izloženih autorskih djela.
Naziv izložbe ''Uljuljani u kolijevci prirode'' autora Tihomira Kovačević – Tihog , Alana Kovačević, Gordana Polić i Darka Višek, govori više od ikojeg dodatnog objašnjenja. «Priroda» je cilj i svrha svega, a mi ju trebamo prihvatiti i spoznati koliko je to god to više moguće. I riječ ''kolijevka'' ima simbolično ljudsko značenje – ostat ćemo djeca zauvijek uporedjujuci se sa Prirodom.''Uljujani'' su svi oni koji su očarani ljepotama Prirode i koji sebi dozvoljavaju da uživaju u Prirodi. Da, to je temelj speleofotografije.
Naslovnu fotografiju ''Podzemni astronaut'' ove izložbe, snimio je Tihomir Kovačević – još 1977. godine. Zbir okolnosti je i mene tada osobno donio na mjesto snimanja te fotografije pa sam, razumljivo, s njom i duboko emotivno povezan, No, bez obzira na tu okolnost objektivno to je bezvremenska fotografija, koja ima svoju posebnu kompoziju, ogromnu impresivnost, namjerno izazvanu usporenu dinamiku itd. To je ujedno poruka čitave izložbe.
Fotografiranje u podzemlju spada zasigurno u jednu od najtežih vrsta fotografskog dokumentiranja. Nepristupačnost i potencijalne opasnosti, apsolutna tama, visoka vlažnost zraka, niske temperature, težina dopremanja fotografske opreme, mogućnost uništavanja opreme, korištenje umjetnih izvora rasvjete različitih svjetlosnih toplina, slaba vidljivost za izoštravanje, otežana mogućnost komuniciranja između fotografa, i ostalih foto pomagača .... sigurno otežavaju izadu upješne, dobre ili izvrsne speleofotografije.
Zato veseli činjenica da su 4 autora Tihomir Kovačević – Tihi (savezni speleološki instruktor, profesionalni fotograf, speleoronilac) Alan Kovačević (speleolog, profesionalni snimatelj, speleoronilac), Gordan Polić (speleolog, speleofotograf, speleoronilac) i Darko Višek (speleolog, speleofotograf, speleoronilac) svaki na svoj način, odlično prenijeli dio atmosfere koju su osjetili u bezgraničnom i bezvremenskom podzemlju i njegovoj bližoj okolici. Hvala autorima kao i Galeriji ''Montenegrina'' koja je ustupila svoje prostorije ovoj izložbi nadasve posebnoj izložbi. Njihovom zaslugom dobili smo još jedan lijepi trenutak života.

U Zagrebu, 24. siječnja 2015.


Prof.dr.sc. Mladen Garašić, dipl.ing.geol.

Tajnik Union Internationale de Speleologie (UIS),
Član New Yor Institute of Photography (NYIP),

 

KATALOG IZLOŽBE

 

Dokument