povratak na sve vijesti

VEČE IVANE SIMIĆ BODROŽIĆ U TIVTU 11. 4. 2015.

ponedjeljak, travnja 13. 2015.

U okviru zajedničke programske aktivnosti Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Crnoj Gori u Tivtu je 11. 4. 2015. održano KNJIŽEVNO VEČE IVANE SIMIĆ BODROŽIĆ

     Književno veče Ivane Simić Bodrožić, poznate hrvatske književnice novije generacije, održano je u subotu 11. 4. 2015. u Tivtu u Galeriji ljetnikovca Buća s početkom u 20 h.

    Na književnoj večeri govorili su u ime organizatora Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Danilo Ivezić, sekretar Vijeća crnogorske nacionalne manjineg Grada Zagreba.

      Diplomirala je filozofiju i kroatistiku na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.  Njena prva zbirka pjesama „ Prvi korak u tamu“ objavljena je 2005. godine, za koju je nagrađena „ Goranom“  za mlade pjesnike, kao i nagradom Matice hrvatske„ Kvirin“  za najbolju pjesničku knjigu autora do 35 godina. 2012. je izdana zbirka poezije „ Prijelaz za divlje životinje“. Pjesme su joj ušle u antologiju suvremenog hrvatskog pjesništva“ Utjeha kaosa“, a   prevedene su i na nekolicinu svjetskih jezika.

     Autorica  je i  hit-romana „ Hotel Zagorje“, koji je samo u Hrvatskoj prodat u preko 20.000 primjeraka i preveden na šest stranih jezika, a za koji je 2010. godine osvojila renomiranu hrvatsku književnu nagradu  „  Kiklop“  za prozno djelo godine, kao i nagrade „Josip i Ivan Kozarac“ (Povelja uspješnosti) i „Kočićevo pero“ za izvanredne uspjehe u suvremenoj književnosti.  Prava za objavljivanje romana „ Hotel Zagorje“  otkupio je ugledni njemački izdavač.

    Njeno posljednje objavljeno djelo je zbirka kratkih priča „100 % pamuk“, na osnovu koje je napravljena adaptacija za pozorišni komad pod nazivom „ Pukotina“  koji je premijerno izveden u BNP-u u Zenici krajem 2014. godine. 

      Razgovor s književnicom Ivanom Simić Bodrožić vodila je Ana Vuksanović.

     Mlada svestrana spisateljica predstavila se tivatskoj publici kroz razgovor i čitajući poeziju. U Crnoj Gori boravila je jednom ranije, kada je posjetila Podgoricu i festival "Karver", a o svom prvom susretu s Bokom kaže:"Ovaj dio zaista ne poznajem, mada nekako to je nešto što doživljavam neprestano u ovim krajevima, mislim da se silno insistira na našim međusobnim razlikama, pogotovu otkad se raspala bivša Jugoslavija, a jako malo se negdje ukazuje na naše međusobne sličnosti. Čini mi se da je to ono što nam negdje jako nedostaje, mislim da je ovaj projekat sjajan,upravo da bismo shvatili da je puno, puno više onoga što nas veže, nego onoga što nas razdvaja. To se odnosi i na osobne kontakte, a jednako tako i na umjetničku razinu. Možemo se zapravo tako jednostavno čitati, bez posrednika, što nije mala stvar. Meni je izuzetno drago što sam danas imala priliku i vidjeti Kotor i vidjeti Tivat i zapravo razgovarati sa ljudima ne samo o književnsti i o onome što radim i čime se bavimo, što nam je blisko, nego i o svemu onome što nas okružuje i negdje onda dođete do zaključka, koji je s jedne strane uvijek nekako čudesan, da neprestano čujete iste priče,.dakle i problemi na koje nailazimo u ovim društvima su nevjerovatno slični. Ali, sve je to zapravo jedno dok vam neko priča o tome, a potpuno nešto drugo kada dođete, vidite tu, upoznate,i zapravo shvatite da s ljudima možete imati vrlo neposredan kontakt, da im ono što radite možete prenijeti i zapravo otvoriti se i za ono što se događa zapravo toliko blizu nama."

      U muzičkom dijelu programa nastupila je  mješovita klapa “Veterani vazda mladi”.

      Književno veče je održanoi u organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba, a uz podršku Centra za kulturu Tivat i Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava Crne Gore.

      Večeri su prisustvovali brojni gosti i uzvanici među kojima i gospođa Marija Vučinović ministrica u Vladi Crne Gore i predsjednica HGI Kotor, predsjednik Skupštine Opštine Kotor Nikola Bukilica, konzul RH u Kotoru Hrvoje Vuković, akademik Mladen Lompar, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović i drugi.

Knjizevno Vece Ivane Simic