povratak na sve vijesti

SVEČANIM KONCERTOM OBILJEŽENA DEVETA GODIŠNJICA NEZAVISNOSTI CRNE GORE

petak, svibnja 22. 2015.

Svečani koncert u povodu Dana nezavisnosti Crne Gore i ove godine održan u Zagrebu 21. 5. u organizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, Koordinacije vijeća crnogorske nacionalne manjine na području RH, Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba i Ambasade Crne Gore u RH.

    

      Uporna "jesenja kiša" koja već dva dana pada nesmanjenom jačinom u Zagrebu nije spriječila brojne Crnogorke, Crnogorce i prijatelje Crne Gore, da i ove godine, kao i osam prethodnih, prisustvuju SVEČANOM KONCERTU koji se organizira u povodu 21. MAJA- DANA NEZAVISNOSTI CRNE GORE, koji je ujedno i DAN KOORDINACIJE VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE NA PODRUČJU RH i DAN VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA.

       Pozdravljajući brojne uzvanike i goste,- među kojima su bili ambasadori i predstavnici Ambasada akreditiranih u RH; predsjednik Skupštine Zagrebačke županije; izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba; zamjenica predstojnika Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade RH; članovi međuvladinog Mješovitog odbora za provođenje Sporazuma o zaštiti prava pripadnika crnogorske nacionalne manjine u RH i hrvatske u Crnoj Gori; predstavnici udruga i vijeća nacionalnih manjina Grada Zagreba; predstavnici crnogorskih udruga i vijeća u RH; istaknuti javni i kulturni radnici- predsjednik Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba Dušan Mišković je između ostalog rekao:

   „...Tradicija je da obilježavanja ovog za nas značajnog datuma zajednički organiziraju Ambasada Crne Gore u Republici Hrvatskoj, Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Koordinacija vijeća crnogorske nacionalne manjine na području Republike Hrvatske i Vijeće crnogorske nacionalne manjine grada Zagreba, kao i to da ga obilježavamo (DEVETI PUT) SVEČANIM KONCERTOM istaknutih umjetnika – muzičara, profesora i pedagoga, iz Crne Gore.

21. Maj 2006! Dan rođenja nove, suverene, europske Crne Gore. Dan kada je Crna Gora najzad povjerovala da može biti ono što je morala biti, što je u povijesti bila i što je opet htjela biti: svoja na svome. Dan, kada je za nju završena mučna agonija, za nju predugog XX. stoljeća (od prvog do posljednjeg balkanskog rata). U crnogorskoj kolektivnoj memoriji referendumski 21. maj 2006. bit će za vazda uklesan kao jedinstveni povijesni datum, jedan od najvećih, kada su na slobodnom i po mnogo čemu specifičnom referendumu  uz rekordan odaziv birača, pred očima svjetske javnosti, građani Crne Gore donijeli  odluku o obnovi svoje državnosti i nezavisnosti.

Stoga je u odabiru datuma za Dan naše Koordinacije i Vijeća,  21. Maj logičan izbor tim više što smo i mi dali svoj obol  historijskom „DA ZA VAZDA!“

Koordinacija i vijeća su upravo ovih dana završili svoj treći četverogodišnji mandat, u skladu s Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. 31. 5. su izbori za četvrti saziv vijeća i predstavnika, stoga Crnogorke i Crnogorci u RH odazovite se i izaberite!

S ponosom možemo reći da smo prepoznati u svojim sredinama, kao kolektivitet i pojedinci, s nizom aktivnosti u okviru ostvarivanja prostora kulturne autonomije, s programima koji su postali kulturna događanja i sastavni dio kulture i života sredina u kojima jesmo, a uz podršku državnih i lokalnih tijela vlasti i na ostvarivanja kolektivnih političkih prava i integracije u politički život Republike Hrvatske.  Bez  ovog crnogorskog niti Hrvatska niti Zagreb ne bi bili ono što jesu.

Želim vam da ugodno provedete ovo večer uz Ninu Vuleković- klavir; Vujadina Krivokapića- violina i Perta Garića- klarinet...“

      U ime organizatora prisutne goste i uzvanike pozdravio je i ambasador Crne Gore u RH Nj. E. Igor Građević ističući:

     "...Crna Gora je u relativno kratkom vremenskom periodu, devet godina od održavanja referenduma i njenog povrataka na svjetsku scenu međunarodno priznatih država, napravila izuzetno puno, i grabi krupnim koracima ka međunarodnim integracijama i članstvu u EU. Na tom putu, kao i aktivnostima uoči i na samom referendumu, neizmjerna je pomoć i zasluga našeg iseljeništva iz Republike Hrvatske... Od njih i učimo kako se i na koji način, kroz izuzetno kvalitetne programe ostvaruje i čuva svoj nacionalni i kulturni identitet u okviru integrativnih procesa u državi svoga izbora... Čestitam vam ovaj veliki praznik – Nek' je vječna Crna Gora..."

     Predsjednik Vlade Crne Gore gospodin MILO ĐUKANOVIĆ uputio je organizatorima SVEČANOG KONCERTA čestitku u kojoj se između ostalog kaže:

       "...Koristim priliku da vam čestitam ovaj veliki praznik kojim se ponose građani Crne Gore svih nacionalnosti, ma gdje da su. Svoj odnos prema ovom velikom datumu velike crnogorske istorije pokazali ste time što ste 21. maj uzeli kao Dan crnogorske nacionalne manjine u prijateljskoj Republici Hrvatskoj. Sasvim zasluženo, imajući u vidu doprinos koji ste dali obnovi nezavisnosti Crne Gore..."  /kompletak tekst pročitajte OVĐE/

NASTUPI:

Nina Vulekovic Klavir

NINE VULEKOVIĆ- klavir

Vujadin Krivokapic Violina 

VUJADINA KRIVOKAPIĆA- violina

 

Petar Garic Klarinet 

PETRA GARIĆA- klarinet

s programom sastavljenim od crnogorskih autora popratio je dugotrajni aplauz na kraju koncerta. Odista je bilo uživanje biti u velikoj dvorani Muzeja Mimara 21. 5. 2015. godine.

 

PROGRAM KONCERTA

Vida Matjan - Svita, Svjetlanin valcer, Valcer za Jelenu, Duo, Uspavanka, Noć

 Branko Zenović -  Igra

 Nikola Hercigonja - Poskočica

Dejan Krdžić - Sonatina za klarinet i klavir

Boro Tamindžić - Igra

Nikola Hercigonja - Pjesma, Igra

Senad  Gačević - Largo

Boro Tamindžić - Nadigravanje

 

POZIVNICA

 

Dokument