povratak na sve vijesti

PREMIJERA DOKUMENTARNOG FILMA -PRELUDIJUM ZA SNAJPER- DANILA MARUNOVIĆA

ponedjeljak, studenog 23. 2015.

Danas 23. 11. u Crnogorskom narodnom pozoristu u Podgorici premijerno će biti predstavljen dokumentarni film ‘’Preludijum za snajper’’- Danila Marunovića, o Dimitriju Popoviću

      Nakon što je prvi put prikazan u okviru pratećeg programa ovogodišnjeg filmskog festivala u Veneciji, dokumetarac "Preliudijum za snajper" koji je reditelj Danilo Marunović uradio kao svojevrsnu posvetu životu i radu proslavljenog umjetnika Dimitrija Popovića prvi put će 23. 11. vidjeti crnogorska publika, u Crnogorskom narodnom pozorištu od 20 h.

     Film je nastao u okviru projekta Artvision, koji realizira Ministarstvo kulture Crne Gore, i jedan je od tri dokumentarca proizvedena u projektnom paketu promocije likovnih umjetnika kroz audiovizuelni koncept. Film je sniman u Parizu, Zagrebu i Cetinju, a autorsku ekipu čine Danilo Marunović, scenarista i reditelj, Vladimir Vučinic, direktor fotografije, Slobodan Stanišić, autor muzike, Nikola Radonjić, grafički dizajner, Nemanja Bečanović, montažer i Lazar Mišurović, producent filma. 

     "Rijetki su oni koji dobiju takvu priliku, kao što sam ja imao, da radim na ovakvom filmu i u tome sarađujem sa umjetnikom koji je prepoznatljiv širom svijeta. A da bi takav film bio realizovan bila je potrebna naša tijesna saradnja, kako bih iz jednog intimističkog ugla prenio sve o Dimitriju Popoviću, koga sam tada sreo prvi put. Zahvaljujem mu zato što je imao povjerenje u mene i sve vrijeme me podržavao u mojoj viziji nastanka ovog filma..."-riječi su režisera filma Danila Marunovića.

     "Danilo me promovisao u glumca samim načinom na koji je film rađen. Izuzetno mi je drago da jedan mladi, talentovani, uspješni autor napravi dokumentarac o mom djelu. O meni je već urađeno petnaestak filmova, ali ovaj je drugačiji - moderan, suptilan i eksplicitan, specifičnog pristupa. Kada sarađujem sa nekim, moj princip rada je da mu dajem odriješene ruke. A Marunović na precizan, estetski, iz simbolički višeg sloja govori o mom djelu. I zbog toga mu veoma zahvaljujem"- rekao je Dimitrije Popović.

(izvor Portal analitika 20. 11. 2015.)

Preludij Za Snajper