povratak na sve vijesti

PREDSTAVLJENA KNJIGA -MIRKO MATOVIĆ: Saga o Rudnjanima

utorak, lipnja 30. 2015.

U Crnogorskom domu u Zagrebu, u organizaciji Vijeća crnogorske nacionalne manjine Grada Zagreba 29. 6. 2015. predstavljena trotomna knjiga MIRKO MATOVIĆ "Saga o Rudnjanima"

      U organizaciji VIJEĆA CRNOGORSKE NACIONALNE MANJINE GRADA ZAGREBA u Crnogorskom domu, Trnjanska cesta 35 Zagreb, 29. 6. 2015. predstavljena je knjiga Mirka Matovića "Saga o Rudnjanima"

MM1 WebMM2 WebMM3 Web


       O knjizi su govorili:

    DANILO IVEZIĆ, dipl. politolog i autor mr. sc. MIRKO MATOVIĆ, dok je dijelove tekta čitala MILANKA BULATOVIĆ.

 

     "Večerašnje predstavljanje knjige „Saga o Rudnjanima“- Tanka loza; Pustolovine Nika Rudnjanina i Kad nije bilo anđela - i njenog autora mr.sc Mirka Matovića u Crnogorskom domu u Zagrebu jedinstveno je iz više razloga:
-autoru je 87 godina
-do ove knjige, koja je trilogija i ima preko 1200 stranica, nije ništa objavio
-događanja su smještena u stvarni povijesni okvir pa je po tome ona i svojevrsna kronika u prvom redu Crne Gore, a prostor dešavanja čak i u najsitnijim detaljima je prepoznatljiv, bilo u opisu ili samom nazivu
-činjenici da je ova trilogija izdana u tzv. samizdat obliku, i naporu koji je autor uložio kako bi bila objavljena.
      Knjiga „Saga o Rudnjanima“ je priča o Crnoj Gori, njenoj tradiciji, običajima i povijesti s kraja XVIII. pa sve do druge polovice XX. stoljeća. To je priča o ljubavi i stradanjima, krvnoj osveti, lomljenju tradicionalnog i moralnog u čovjeku, pojedinačnim sudbinama - kratkim životima i surovim smrtima, tragedijama u porodici i njenom cijepanju - za ove ili one, ovog ili onog - priča o međašima crnogorske povijesti, putu „tanke loze“ u uglednu „viđenu“ kuću.
     Krvna osveta je svojevrsni lajtmotiv ove knjige. S njom sve i počinje u Pivskom zijametu (vojničkom posjedu) kada Tonko Zloković bez razloga (zbog jednog „jakanja“ u kojem je bio položen na pleća) ubije podmuklo Baja Miršića, a očekivanu KRVNU OSVETU ne načini njegov brat Perko Miršić.
Pod pritiskom sredine i tradicije Bajo s porodicom napušta dom seli u Nikšićku župu, mijenja prezime u Rudnjanin i započinje „Saga o Rudnjanima“. Nastavlja se preko Joksima, Vujka, Luke, Nika, Veselina, Vlajka… Tu su i presudni događaji crnogorske povijesti (Krusi, Martinići, smrt Smail age Čengića, bitka na Grahovcu, ostroška bitka i spašavanje moštiju sv. Vasilija, smrt knjaza Danila, I. i II. Balkanski ratovi, I. Svjetski rat, slom Crne Gore, II. svjetski rat i Opštenarodni oružani ustanak, poznata „skretanja“- paśe groblje, Pljevlja, raslojavanja i četnički pokret, završetak rata i zbivanja na Zidanom mostu, Goli otok i sl.) i ličnosti (Sv. Petar, vladika Rade, knjaz Danilo, vojvoda Mirko, knjaz-kralj Nikola, Đilas…)
       Krvna osveta će biti i razlogom novog seljenja Rudnjana u Bosnu, njihovog kontakta s presudnim događajima- sarajevski atentat, aneksija, početak I. Sv. rata- uoči kojeg Niko dolazi u Malu Varoš i praktički svoju sudbinu i sudbinu svoje porodice, bez obzira na periode izbivanja i seljenja, u Metohiju, pred II. Svjetski rat, veže uz NJU.
     U uvodu sam istakao da je ova priča smještena u stvarni prostor, preciznost do detalja u toponimima je njeno bitno obilježje. To se posebice vidi u dijelu vezanom uz Malu Varoš. Nazivi, Dulovine, Padež, Vladoš, Bablja greda, Lug, pa imena katuna na Sinjavini, Vučju, Bjelasici i sl. su isključivo lokalna odrednica i prepoznatljivi samo onima koji žive ili su živjeli na tom prostoru.
Ta spona istinitih događanja i stvarnog prostora s pričom o jednoj porodici najbolje je vidljiva u opisu događanja OSLOBAĐANJA MALE VAROŠI nakon početka opštenarodnog oružanog ustanka 13. Jula.
Bez namjere da prepričavam sadržaj želim naglasiti ogroman napor koji je gospodin Mirko uložio u pisanju ove trotomne knjige.
      Na kraju svake knjige navedena je i literatura koju je autor koristio (ona je i odredila opis pojedinih događanja kao i toponima: pa se tako planina Sinjavina navodi kao Sinjajevina ili Lazarane kao Lozarina, što nimalo ne umanjuje vrijednost napisanog) kao i rječnik manje poznatih riječi, budući da knjiga obiluje crnogorskim arhaizmima i turcizmima.
     Onima koji su imali prilike pročitati knjigu Bata Tomaševića „Orlov krš“, a pogotovo onima koji su pročitali knjigu Pavla Jovanovića „Put u Karadag“ ova trilogija gospodina Mirka Matovića će biti prepoznatljiva. Sve tri su priče o porodici, i o Crnoj Gori (uz sporadične izlete u Bosnu i u Metohiju) i ukoliko uzmete u ruke ovo trotomno izdanje (uz prethodni uvjet vezan uz jednu ili obje navedene knjige) doživjećete svojevrsni Déjà vu."

Danilo Ivezić

      MIRKO MATOVIĆ- magistar prava, rođen 1928. godine u Daničićima, Foča, BiH. Nakon završetka Realne gimnazije u Peći, diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, a magistrirao na Pravnom fakultetu u Zagrebu s temom „Krivično pravna pitanja ubistava iz krvne osvete“. Bio je Okružni javni tužilac u Peći i Prištini, gdje je (u Prištini) na Pravnom fakultetu predavao „Krivično materijalno pravo“ i „Kriminologiju“. Krajem 1968. seli u Zagreb, radi kao zamjenik Okružnog javnog tužioca, a od 1974. do mirovine 1990. godine kao šef Pravnih poslovna ondašnjeg SDK-a.

 POZIVNICA

 

 

Dokument