povratak na sve vijesti

PRAZNIK POLITOLOŠKE MISLI U CRNOGORSKOM DOMU II.

četvrtak, ožujka 05. 2015.

Predstavljanje knjige prof.dr.sc. ILIJE VUJAČIĆA -SAZNANJE I POLITIKA- u Crnogorskom domu u Zagrebu nastavak je PRAZNIKA POLITOLOŠKE MISLI koji je započeo prije petnaestak dana knjigom PETRA POPOVIĆA.

Rijetka je prilika da se u relativno kratkom vremenskom razmaku na istom mjestu i u okviru iste biblioteke /LUČA/ predstavljanje knjiga dvojice autora pretvori u PRAZNIK POLITOLOŠKE MISLI. Predstavljanje knjige prof.dr.sc. ILIJE VUJAČIĆA "SAZNANJE I POLITIKA" 4. 3. 2015. u Crnogorskom domu u Zagrebu svojevrsni je natavak događanja od prije petnaestak dana, kada je predstavljena knjiga doc.dr.sc. PETRA POPOVIĆA, i po broju učesnika, eminentnim predstavljačima, prisutnim uzvanicima i gostima profesorima i studentima Fakulteta političkih znanosti iz Zagreba.

Organizatori i ove večeri su bili Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske i Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb.

 O knjizi su govorili:

prof. dr. sc. RADE KALANJ

prof. dr. sc. ZORAN KURELIĆ

prof. dr. sc. ILIJA VUJAČIĆ

  prof. dr. sc. DRAGUTIN LALOVIĆ- moderator

 Web

 "Kada sam dobio ovu knjigu, vidio sam da je dramatičan naslov, a još dramatičnije je bilo kada sam je počeo čitati. U njoj se pojavljuju dva fenomena- to je epistemologija i politika- upravo onako kako se zove moj predmet na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, reko je prof.dr.sc. ZORAN KURELIĆ i nastavio: ustanovio sam da imam duhovnog subrata koji funkcionira i bavi se istim problemima, koga muče iste stvari. Čitajući knjigu ustanovio sam da su fenomeni još bliži nego što sam u početku mislio. Autor knjige se suočava u drugoj sredini s istim problemom s kojim se suočavam i ja. A to je: kad jednom promislimo taj odnos politike i epistemologije, onda dolazimo do nekih teorijskih uvida i pitamo se da li nam oni išta govore o društvu u kojem živimo, da li mi s njima ikakvu bravu možemo otključati?... Iz njige se vidi što muči njenog autora a to je da li u sredini u kojoj on funkcionira, u njegovoj akademskoj i političkoj zajednici, da li liberalizam drži vodu? Vidio sam da ostaje jedan neiskazani strah da u situaciji kada bi se napravile sve stvari, onako kako treba izgledati taj poredak, u praksi on ne funkcionira, ukoliko je javno mnjenje neliberalno... Knjiga nije samo politička teorija za političke teoretičare, ona je nešto više... Držim da je super imati ovakve knjige, odmah je mogu davati kao literaturu svojim studentima, zbog toga što nam one pokazuju koja je naša fundamentalna problematična situacija, a to je da su proces liberalizacije na ovim prostorima vodili antiliberali prvog reda. Bojim se da će iskustvo Hrvatske u kojoj su pridruživanje Europi vodili antiliberali ponoviti i u Srbiji i Crnoj Gori, oni koji su po temeljnom iskustvu antiliberali rade postupak liberalizacije..."

Zahvaljujući prisutnima, izdavačima i predstavljačima knjige, autor prof.dr.sc. ILIJA VUJAČIĆ je naglasio: "Ovo je moje prvo predstavljanje iako sam autor 4-5 knjiga i nijedna nije bila predstavljena, a koji su razlozi moga opiranja tome ne znam... Ja sam prije svega ne autentićni, kako me Lalović predstavio, već razočarani liberal. U osnovi sam zagovornik klasičnog liberalizma, koji nije baš popularan, i smatram da se liberalizam nije razvijao već naprotiv opadao, jer je došao u dodir s drugim pokretom, paralelnim, demokratijom. Dobili smo liberalnu demokratiju koja je učinila to da imamo previše demokratije a premalo liberalizma. Imamo previše nonšalancije da se može upravljati ljudskim životima kao što planeri upravljaju igrajući s ljudskim društvom kao na šahovskoj ploči pomjerajući figure misleći da tako mogu pomjerati ljude..."

I Vujačić Saznanje I Politika Web

ILIJA VUJAČIĆ je rođen u Tivtu, Crna Gora, 1953. godine. Gimnaziju je pohađao u Kotoru i Herceg Novom. Studirao je filozofiju na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu i političke nauke na Fakultetu političkih nauka, gdje je magistrirao i doktorirao. Na istom fakultetu je zaposlen od 1981. gdje predaje Istoriju političkih teorija i Političke ideologije (na osnovnim studijama), Probleme i sporove u savremenoj političkoj teoriji i Američke političke ideje i institucije (na master studijama) i Teorijsko-epistemološke i metodološke pristupe u političkoj nauci (na doktorskim studijama). 

 

POZIVNICA:

Dokument