povratak na sve vijesti

PODGORICA GRAD GOST LUČINDANSKIH SUSRETA 2015.

subota, svibnja 02. 2015.

Zamjenici gradonačelnika Podgorica Časlav Vešović i Boris Mugoša su sa zadovoljstvom prihvatili poziv Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske da Podgorica bude grad gost Lučindanskih susreta 2015. u Zagrebu krajem 10. mjeseca.

      Zamjenici gradonačelnika Podgorice Časlav Vešović i Boris Mugoša, i sekretarka za kulturu i sport Glavnog grada Nela Savković Vukčević sastali su se 28. 4. 2015.  sa predstavnicima Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Brankom Klikovcem i Danilom Ivezićem.

      Tema razgovora je učešće Podgorice- Glavnog Grada- u LUČINDANSKIM SUSRETIMA 2015. u Zagrebu koje već 17 godina organiziraju Društvo "Montenegro" i NZCH. Poziv je prihvaćen bez ikakve zadrške a detalji učešća će biti dogovoreni i precizirani u kontaktima u narednom periodu.

      Predstavnici Glavnog Grada su tokom razgovora ukazali na značaj suradnje s iseljeništvom, činjenicu dobrosusjedskih i prijateljskih odnose Crne Gore i Republike Hrvatske, i izrazili zadovoljstvo statusom u društvu i ugledom koji crnogorska nacionalna manjina uživa u Republici Hrvatskoj. Naglašena je spremnost uprave Glavnog grada da podrži i podstakne napore predstavnika udruženja Crnogoraca u Hrvatskoj u cilju afirmacije crnogorskih kulturnih i tradicionalnih vrijednosti.

    Predstavnici Društva "Montenegro" i NZCH  su naglasili da je suradnja sa matičnom državom i njeniim Glavnim gradom za njih posebno važna, jer najviše doprinosi održavanju veza i kontakata sa pojedincima i institucijama za gradnju mostova suradnje sa iseljeništvom.

     Na kraju susreta su razmijenjeni prigodni pokloni. Domaćini su gostima uručili Monografiju Podgorice i suvenir vezan uz Duklju. Predstavnici Drštva "Montenegro" i NZCH su domaćinioma poklonili par naslova iz izdavačke djelatnosti NZCH.

Pod

Podgorica 28. 4. 2015.