povratak na sve vijesti

NIKOLI BUKILICI ODLIKOVANJE -RED ANTE STARČEVIĆA

ponedjeljak, ožujka 09. 2015.

Odlukom o dodjeli odlikovanja 21. 11. 2014. tadašnji predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović odlikovao NIKOLU BUKILICU REDOM ANTE STARČEVIĆA

Red Ante Starčevića dodjeljuje se hrvatskim i stranim državljanima za doprinos održanju i razvitku hrvatske državotvorne ideje, uspostavom i izgradnjom suverene hrvatske države.

Red Ante Starčevića

NIKOLA BUKILICA pripada onoj Crnoj Gori koja je u vrijeme bezumlja devedesetih progovarala glasom razuma, čojstva i crnogorske tradicije. Onoj Crnoj Gori koja se suprostavljala rušilačkim pohodima i ubijanju, zatiranju drugog samo što je po nečemu drugačiji. Onoj Crnoj Gori koja je bila protiv ZLA.

Imali smo zadovoljstvo surađivati s Nikolom dugi niz godina i zajedno raditi na vraćanju Crne Gore u međunarodno priznate države u zajednicu suvremenih država svijeta.

ČESTITAMO! i prenosimo riječi zahvale upućene na dodjeli odlikovanja u Dubrovniku  5. 3. 2015. koje mu je u ime gos. Josipovića uručio povjerenik Vlade Republike Hrvatske za grad Dubrovnik i izaslanik predsednika Niko Pavlović.

 

Poštovani povjereniče Vlade RH za Grad Dubrovnik i izaslaniče Predsjednika RH gospodine Niko Pavloviću, poštovane gospođe i gospari, dragi prijatelji

Izuzetna mi je čast i sa osjećanjem sreće i neizmjerne zahvalnosti danas primam odlikovanje predsjednika Republike Hrvatske. Ovo visoko priznanje dobijam u gradu svoje mladosti za doprinos zbližavanju crnogorskog i hrvatskog naroda i našim međudržavnim odnosima. Vaše priznanje mi je i odgovor na pitanje “što je moje a što nije”, ako su po srcu moji i Dubrovnik i Split i Zagreb, gradovi u kojima sam studirao, stvorio porodicu, dobio prvo zaposlenje, u zemlji koja je postala moj drugi dom. Ne smijem i neću zaboraviti činjenicu da smo za sobom ostavili vrijeme zla, ratnih razaranja i teških trauma, pojedinačnih i zajedničkih. Ako sam u pojedinačnim bio prijatelj, sretan sam, a ako sam u zajedničkim bio glas za mir i razum, kajanje i oprost, i ponosan. Mojim odlikovanjem odlikovani su svi ljudi mog kraja koje nacionalistički povici nijesu pretvorili u zvijeri koje jurišaju na tuđa ognjišta, svi oni koji su živjeli staru slavu dičnih Crnogoraca onakvu kakva ona jeste...i treba biti – od junaštva, hrabrosti, poštenja i čojstva. Ovo priznanje nosim kući onima koji su kažnjeni zbog želje da budu samo i jedino - ljudi. Činjenicu da je devedesetih većina mog naroda pogazila drevne staze čojske i vojničke tradicije i sada nosim ko bolni pečat i sramotu. Da bi se mnome ponosile moje kćeri Tanja i Marina, trebalo je samo da se držim moralnih zavještanja svojih roditelja, oca i majke - upravo tako se kolut istorije porodične i narodne pokreće ka sjutra noseći sobom naša civilizacijska dostignuća sa jasnim etičkim principima. Danas smo dužni uspostavljati i održavati dobrosusjedske odnose uvažavajući različitosti i prava, posebno manjinskih naroda u matičnim državama. No, prijateljski odnosi naših zemalja niti jesu niti mogu biti bolji od odnosa naših susjednih regija – Dubrovačko-neretvanske županije i Boke Kotorske, susjednih, starodrevnih i prijateljskih gradova - Dubrovnika i Kotora.
Poštovani dubrovački prijatelji, zahvaljujući vašoj veličini i moći za oprost, kao zalogu za budućnost, danas zajedničkim snagama na zajedničko zadovoljstvo, spajajući ljude, spajamo i prostore. I posebno, želim se zahvaliti dubrovačkim, hrvatskim braniteljima, na snazi koju su pokazali u obrani Grada i Domovine, jer su i nama u Crnoj Gori, koji smo se zlu opirali, pružili nadu i dali snagu da se nosimo u svim akcijama protiv agresije na RH i za slobodnu Crnu Goru. Također, hvala im što su smogli snagu da zajednički obnovimo ljudske i susjedske odnose i pokazali nam put kojim treba kročiti u budućnost. Slava i čast poginulima, poštovanje živima!!!
Poštovane dame i gospodo, crnogorski pjesnik i vladika Petar II Petrović Njegoš je zapisao - “Svak je rođen da po jednom umre, čast i bruka žive dovijeka”. Za moju čast - čast mi je na ovaj dan učinjena....i ja vam svima, i posebno, dubrovačkim prijateljima, Gradu Dubrovniku i Predsjedniku RH, u to ime od srca zahvaljujem.
Živjeli!

U Dubrovniku,                                                                                            Nikola Bukilica
05.03.2015.                                                                                       Kotor - Boka Kotorska
                                                                                                                Crna Gora

 1

Obraćanje Nikole Bukilice nakon dodjele odlikovanja