povratak na sve vijesti

Veljko Bulajić – Vlakom bez voznog reda u povijest filma

utorak, studenog 03. 2015.

Monografija Veljko Bulajić; Vlakom bez voznog reda u povijest filma prvo je zaokruženo djelo koje na više od 430 stranica donosi poznate i nepoznate detalje o stvaralaštvu Veljka Bulajića, jednog od najvitalnijih domaćih filmskih redatelja - Božo Rudeš .

      Monografija Veljko Bulajić- Vlakom bez voznog reda u povijest filma- prvo je zaokruženo djelo koje na više od 430 stranica donosi poznate i nepoznate detalje o stvaralaštvu Veljka Bulajića, jednog od najvitalnijih domaćih filmskih redatelja, kontinuirano prisutnog na filmskoj sceni već šezdesetak godina, riječi su Boža Rudeža urednika Monografije na njenom predstavljanju 2. 11. 2015. u Kinu Europa u Zagrebu uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju.

   

Scan0001

     O Veljku Bulajiću i njegovom stvaralaštvu biranim riječima govorili su i Vinko Brešan, Ljubo Šikić i Bruno Kragić. Uzvanicima i gostima obratili su se u ime Ministarstva kulture ministar Berislav Šipuš a u ime gradonačelnika Grada Zgareba gospođa Vesna Kusin.

   U Monografiji je prikazana cjelokupna filmografija Veljka Bulajića, s popisom svih suradnika, od debitantskog cjelovečernjeg filma Vlak bez voznog reda iz 1959. do ovogodišnjeg Mjesto sjećanja Vukovar. Obuhvaćeni su svi njegovi dokumentarni filmovi i televizijske serije, te kronologija, životopis, sažetak na engleskom jeziku i kazalo sa skoro 900 imena.

    Veljko Bulajić je zahvaljujući svim prisutnim izrazio zadovoljstvo monografijom o svojoj filmskoj karijeri i suradnjom s izdavačkom kućom. "Već sada imamo imamo pozitivne reakcije i planove da je objavi talijanska izdavačka kuća, što je za mene osobno i za našu kinematografiju veliki događaj", rekao je 87-godišnji redatelj, čije je filmove pogledalo više od 500 milijuna ljudi.

DSC 7556

    Među osamdesetak nagrada iz Bulajićeve karijere je i pet nominacija za Oscara, Zlatni lav, Zlatna nimfa, a svoj je status najveće zvijezde jugoslavenske kinematografije potvrdio i kao član žirija mnogih svjetskih filmskih festivala, Cannesa, Moskve, Venecije, San Sebastiana.

    Svim tekstovima u knjizi zajedničko je da Bulajićeve filmove žanrovski svrstavaju u klasična dela filmske umetnosti. On je od retkih autora koji je imao privilegiju i čast da mu se francuska premijera "Kozare" održi u Luvru i da mu Pablo Pikaso izradi plakat za "Bitku na Neretvi".