povratak na sve vijesti

LUČINDANSKI SUSRETI 2015

ponedjeljak, listopada 26. 2015.

Toliko pozitivne energije i ljubavi prema Crnoj Gori nijesam odavno osjetio - riječi su predsjednika Skupštine Opštine Podgorica gospodina <strong>Đorđa Suhiha</strong> izrečene u Kino dvorni Studentskog Centra u Zagrebu na 17-tim Lučindanskim susretima 24. 10. 2015.

LUČINDANSKI SUSRETI 2015.- POD POKROVITELJSTVOM GRADONAČELNIKA GRADA ZAGREBA
24. 10. 2015. KINO DVORANA STUDENTSKOG CENTRA, ZAGREB

       „Sedamnaesti put za redom, u okviru svog četvrt vijeka postojanja NZCH i Društvo „Montenegro“ organiziraju Lučindanske susrete, u povodu značajnog praznika crnogorskog naroda Lučindana. Obilježavamo ga u spomen na čovjeka koji je govorio da nema druge sile u upravljanju narodom i državom OSIM MOĆI PERA I JEZIKA. Po tome se i razlikovao od onog uobičajenog tipično crnogorskog, prisutnog i ovih dana u svakodnevnici Crne Gore - prednosti ARGUMENTA SNAGE nad SNAGOM ARGUMENATA. Čovjeka koji je pokušavao „privesti ih k poznaniju prava“ kao najsvjetlijoj ljudskoj dužnosti - postavljajući temelje moderne crnogorske države. VI STE VOLJNI I SLOBODNI NAROD - govorio je Petar I. Petrović Njegoš Crnogorcima, a slijedeći duh razumijevanja i otvorenosti, suradnje i zajedničkog života cetinjski svetac je izrekao neponovljivu maksimu: „Naša vrata slobode neka su svakom slobodu ištućem otvorena!“ – (obraćanje predsjednika NZCH- izvod.)
     Oko hiljadu uzvanika, gostiju, Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na sedamnaestim Lučindanskim susretima u Zagrebu pod pokroviteljstvom gradonačelnika Grada Zagreba, 24. 10. 2015. obilježili su jedan od najznačajnijih crnogorskih praznika Lučindan.
      Prekrasna atmosfera, prema riječima predsjednika Skupštine Opštine Podgorica dr. Đorđa Suhiha (GRADA GOSTA LUČINDANA) „prepuna pozitivne energije“, izvanredni učesnici programa MANDOLINSKI ORKESTAR Hrvatskog građanskog društva Crne Gore „Tripo Tomas“ iz Kotora, Folklorni ansambl KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice sa solistom Šukrijom Žutim Serhatlićem i Zbor „Montenegro“ iz Zagreba, učinili su da Lučindanski susreti 2015. prerastu u vrhunski kulturni događaj i najbrojniju crnogorsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj u 2015. godini.
      Ovogodišnji sedamnaesti Lučindanski susreti organizirani su u okviru obilježavanja 70-te godišnjice završetka II. svjetskog rata i pobjede nad fašizmom u čemu je Crna Gora imala svoje značajno mjesto i ulogu, dala nebrojene žrtve, a njeni sinovi i kćeri učinili velika herojstva.

    Manifestacija je, tradicionalno, započela intoniranjem himni Republike Hrvatske i Crne Gore u izvođenju Mandolinskog orkestra „Tripo Tomas“ iz Kotora uz ravnanje prof. Iva Brajaka. Svoje umijeće na mandolinama mladi članovi orkestra su pokazali svojom interpretacijom pjesme „Bokeljska noć“, za što su zaslužili veliki pljesak prisutnih u dvorani među kojima su bili:
       Ambasador Crne Gore u RH- Nj. E. Igor Građević; izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavno Kojić; predsjednik Skupštine Opštine Podgorica Đorđe Suhih; potpredsjednik Gradske skupštine Grada Zagreba Davor Bernardić; predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer; predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović; direktor Uprave za dijasporu Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija Vlade CG Predrag Mitrović; sekretarka Sekretarijata za kulturu Podgorice Nela Savković Vukčević; predstavnici Fonda za zaštitu i ostvarivanje manjinskih prava CG; predsjednici i predstavnici crnogorskih društava: Hrvatskog građanskog društva Crne Gore iz Kotora; Crnogorskog KPS Društva „Morača“ Kranj; Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“ iz Kranja; Saveza crnogorskih udruženja Srbije i Udruženja Crnogoraca Beograda; Saveza crnogorskih društava Slovenije iz Ljubljane; Crnogorskog društva „Crna Gora“ iz Ljubljane; Kulturno sportskog društva Sandžak u Sloveniji iz Kamnika, Kulturno umjetničkog i sportskog Društva Bihor - Montenegro iz Jesenica, Društva slovensko-crnogorskog prijateljstva iz Ljubljane, crnogorskih udruga članica NZCH i Koordinacije crnogorske nacionalne manjine na području RH iz SPLITA, RIJEKE, PULE, ROVINJA, UMAGA, KARLOVCA, OSIJEKA i ZAGREBA kao i brojni predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba i Zagrebačke županije.
       Obraćajući se prisutnima u ime organizatora Lučindanskih susreta 2015. predsjednik Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danilo Ivezić je između ostalog rekao:
      „…Lučindanski susreti su bili svojevrstan pokazatelj statusa i ugleda crnogorske zajednice u Republici Hrvatskoj i Gradu Zagrebu, što se u sedamnaestogodišnjoj tradiciji iskazuje kroz činjenicu da su pokrovitelji Lučindana bili: Predsjednik RH, Ministarstvo kulture RH u više navrata, Ministarstvo vanjskih poslova RH, a od 2008. kao trajni pokrovitelj gradonačelnik Grada Zagreba. Na njima smo i započeli jedan od najznačajnijih projekata pod nazivom Dani crnogorske kulture – program preko kojeg smo kulturne dosege, poznate i mlade neafirmirane stvaraoce iz Crne Gore, predstavili i približili sredini u kojoj živimo, i ona su postala sastavnim dijelom kulturnih događanja Grada Zagreba i Republike Hrvatske. Tako je manifestacija „HOMMAGE NJEGOŠU“ kojom smo u suradnji s Dimitrijem Popovićem obilježili 200-tu godišnjicu Njegoševog rođenja proglašena NAJBOLJIM PROJEKTOM u Republici Hrvatskoj za 2013. godinu.
Prije devet godina Lučindanske susrete obojili smo ljepotama crnogorskih gradova koji su se kao GRADOVI GOSTI LUČINDANA predstavili ovdje u Zagrebu (u turističkom, kulturnom, gospodarskom i svakom drugom smislu), a kroz susrete s predstavnicima Grada Zagreba dogovarali nastavak i daljnju bilateralnu suradnju. Stotine učesnika kulturnog programa Lučindanskih susreta prenijele su dio Crne Gore nama, našim prijateljima i gostima, našem Zagrebu. Danas će to biti dašak glavnog grada Crne Gore Podgorice uz nastup nadaleko poznatog Folklornog ansambla KIC-a „Budo Tomović“ i soliste Šukrije Žutog Serhatlića.
Obogatili smo Lučindanske susretima i novim sadržajem kroz obilježavanje značajnih godišnjica crnogorske povijesti- 100 godišnjica parlamentarizma i ustavnosti CG, 100 godišnjica proglašenja Crne Gore za kraljevinu, 200 godišnjica sporazuma o priključivanju Boke CG, 100 godišnjica početka I. svjetskog rata, samo su neke od njih. Ovogodišnjim Lučindanskim susretima obilježavamo 70-tu godišnjicu završetka II. Svjetskog rata i pobjede nad fašizmom…
Prepoznati smo u svojim sredinama po kvaliteti i brojnosti programa, odmakli smo se od tzv. zavičajnih klubova u kojima se sastaju „zemljaci“ kako bi jednom mjesečno utopili nostalgiju za zavičajem, do slijedećeg sastanka. Stvaramo programe i realiziramo projekte u suradnji s institucijama iz Crne Gore. Prvenstveno Ministarstvom kulture CG, Maticom crnogorskom, Udruženjem likovnih umjetnika Crne Gore; Centrom za očuvanje kulture i tradicije nacionalnih manjina Crne Gore, ali i s udruženjima hrvatske nacionalne manjine u CG – Hrvatskim građanskim društvom CG, čiji ste Mandolinski orkestar imali priliku čuti na početku današnje manifestacije i Hrvatskim nacionalnim vijećem CG- a sve u cilju što kvalitetnije i cjelovitije prezentacije crnogorske kulture, tradicije i onoga što jesu obilježja nacionalnog identiteta.
Ugled u sredinama življenja mjeri se pojedinačnim ugledom, onim čime su Crnogorci i oni podrijetlom iz Crne Gore prepoznati u svojoj sredini. A prepoznati su kao umjetnici, znanstvenici, sportaši, gospodarstvenici, javni radnici- spomenuću samo neke uz ispriku velikom broju ostalih: Dušan Vukotić, Dimitrije Popović, Stevan Luketić, Mirko Kovač, Veselin Simović Aga, Veljko Bulajić, Dragutin Lalović, Ljubomir Kuljača, Milutin Drljević. Posebno smo ponosni na činjenicu da su oni bili učesnici u programskim aktivnostima NZCH u proteklom periodu. Pojedinci su i članovi vijeća crnogorske nacionalne manjine u gradovima i županijama. Zagrebačko vijeće u svom sastavu ima 6 doktora znanosti, među njima je i najbolji mladi znanstvenik u RH u 2014. Smisao navođenja ovih imena nije hvaljenje, iako ima i toga jer se imamo i čime pohvaliti, već u činjenici da uspijevamo takve ljude okupiti na programima i projektima što dovoljno govori o kvaliteti tih programa i nama samima.
NZCH i njene članice svojim djelovanjem na presudnim i povijesnim zbivanjima vezanim uz proces obnove crnogorske državnosti upisani su u njene temelje. To govore oni iz Crne Gore koji su bili glavni nosioci tih događanja. Uostalom i tri naša člana su bila u najužem rukovodstvu Pokreta za evropsku nezavisnu Crnu Goru. Ne vraćam se u prošlost zbog nas već zbog onih u Crnoj Gori koji i danas sumnjaju jer su im pojedinci pričali. Mi se ne dokazujemo pričanjem onim po čemu su „naši čuveni“, mi se pokazujemo kroz programe konkretnim djelima koja ostaju kao trajni pečat vremena, kakva je na primjer i prekrasna skulptura na Cetinju u parku pored Vladina doma- hvala, još jednom, Dimitriju.
Bili smo nosioci aktivnosti oko izrade bilateralnog Sporazuma Republike Hrvatske i Crne Gore o zaštiti prava pripadnika hrvatske manjine u Crnoj Gori i crnogorske u Hrvatskoj (potpisan 2009.) koji je nakon ratifikacije u Hrvatskom saboru i Skupštini Crne Gore stupio na snagu, a prva sjednica hrvatsko - crnogorskog međuvladinog Mješovitog odbora za provođenje tog Sporazuma održana je ove godine (28. 4. 2015.) u Podgorici čime su stvorene dodatne pretpostavke i mogućnosti ne samo ostvarivanja i zaštite prava već i kvalitetnija suradnja i zajednička programska djelatnost u prvom redu institucija dvije države a time i udruženja, u onome što se naziva prekograničnom suradnjom.
Kakav ugled NZCH i njene članice uživaju među Crnogorkama i Crnogorcima u Republici Hrvatskoj neka govore rezultati izbora za članove vijeća i predstavnike crnogorske nacionalne manjine održani 31. 5. ove godine. Od ukupno 125 izabranih članova vijeća i predstavnika 119 ili preko 95% su predložile članice NZCH.
Uspješnost realizacije naših programa i projekata leži i u činjenici da ih Savjet za nacionalne manjine na Javnom pozivu prepoznaje kao kvalitetne i vrijedne sufinanciranja. Ova današnja manifestacija je jedna od njih, a prisustvo predsjednika Savjeta Lučindanu dokaz da nas ne prepoznaje samo u programskoj nego u onoj bitnoj, ljudskoj odrednici.
Činjenica da smo od prije dvije godine, ulaskom Republike Hrvatske u EU, i građani Europe, otvara novi prostor i obvezu programskog djelovanja, čiji nosioci postaju pripadnici druge i treće generacije rođeni u RH oni koji baštine i treći identitet i čija pomoć na putu Crne Gore u tzv. euroatlantske integracije može biti dragocjena.
Stoga nužno u narednom periodu naši programi i projekti trebaju biti i prilagođeni novom dobu. Ostvarenu razinu kvalitete, na čemu posebnu zahvalu dugujemo prethodnom rukovodstvu NZCH na čelu s dr. Radomirom Pavićevićem, ćemo nastaviti i po mogućnosti povećavati. Sadržaji programa i projekata nužno trebaju biti okrenuti toj budućnosti. Lijepo je podsjetiti se svoje prošlosti i tradicije, očuvati je, ali ostati u njoj nije naša perspektiva. Sadržajno interesantni, kvalitetni i atraktivni programi koji privlače pažnju javnosti, koji nijesu samo namijenjeni nama pripadnicima crnogorske nacionalnosti jer nam nije cilj getoizacija, mogu omogućiti da budemo sudionici i kreatori zajedničke kulture i zajedničkog života, ne suživota jer on znači jedni pored drugih, u državi našeg izbora.
Hvala vam što ste danas ovdje s nama, DOBRO NAM DOŠLI i kako kažu u Crnoj Gori DOBRO VAM SE DOBROM VRAĆALO!“


       Nastup Zbora „Montenegro“ i njihova vrsna interpretacija pjesama: Čobanine lijepa đevojko; Đevojka je zelen bor sadila i Odlazak, kompoziciju Arsena Dedića na stihove Tina Ujevića bila je prava dobrodošlica svim učesnicima u ime domaćina Lučindana.
       Prisutnima su se nakon pjesama dobrodošlice obratili- direktor Uprave za dijasporu Predrag Mitrović, predsjednik Skupštine Opštne Podgorica Đorđe Suhiha, predsjednik Matice crnogorske Dragan Radulović, predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Aleksandar Tolnauer i izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba Slavko Kojić.


Izvodi iz obraćanja:
          Aleksandar Tolanuer- „…Ovaj Lučindanski praznik obilježavamo i proslavljamo u trenutku kada je i Crna Gora pred ulaskom u NATO, kao i pred procesom otvaranja pregovora o pristupanju Europskoj uniji. Siguran sam da, bez obzira na trenutačne nesporazume i poteškoće, sa entuzijazmom, voljom, energijom i kapacitetima, koje posjeduje, te kontinuiranim napretkom i usavršavanjem pokazala je krupan iskorak na svom Europskom putu koji će zasigurno pozitivno i završiti.
Na tom putu sigurno treba koristiti iskustva i znanja Crnogoraca u Republici Hrvatskoj, bez obzira na njihovu brojnost, veliki dio njih spada u red istaknutih i priznatih intelektualaca afirmiranih u društvenom životu Republike Hrvatske, čime su oni osim osobne afirmacije afirmirali i svoju matičnu državu Crnu Goru, a i Republiku Hrvatsku.
Na kraju čestitam vam LUČINDAN sa nadom da ćemo u periodu koji je pred nama zajedničkim snagama i dalje raditi na unapređenju i razvijanju odnosa između Crne Gore i Hrvatske, za dobrobit svih njenih građana, a da će Crnogorke i Crnogorci, pripadnici crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj u Savjetu za nacionalne manjine i u meni osobno, uvijek imati iskrenog partnera, te da će naša vrata biti uvijek otvorena za konstruktivne prijedlog i koristan dijalog i suradnju.,,“

      Dragan Radulović- „…Dragi prijatelji, među mnogim organizacijama koje okupljaju crnogorsko iseljeništvo, Vaše se posebno izdvajaju, u prvom redu po iskrenoj potpori koju pružate svojoj domovini porijekla Crnoj Gori na njenom putu neprekidne civilizacijske emancipacije i nastojanjima da u savremenom svijetu zauzme mjesto koje joj istorijski pripada.
       U Matici crnogorskoj Vaš napor je odavno prepoznat kao nesebičan i dobronamjeran, zbog toga u nama uvijek imate prijatelja i saradnika. U ime budućih zajedničkih poduhvata, najtoplije Vas pozdravljam…“


      Zbog spriječenosti da osobno prisustvuju manifestaciji isprike su uputili: Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske; Josip Leko, predsjednik Hrvatskog sabora; Pavle Goranović, ministar kulture Crne Gore; Miodrag Vuković, predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Skupštine CG; Miomir Mugoša, ambasador Crne Gore u Republici Sloveniji; Krešo Beljak, gradonačelnik Grada Samobora; Derviš Selhanović, direktor CEKUM-a; Branko Lukovac, bivši ambasador CG u RH.

 

 

Isprika Predsjednice RH

PISMO UREDA PREDSJEDNICE REPUBLIKE HRVATSKE- KOLINDE GRABAR KITAROVIĆ

 

Pismo Ministra Kulture CG

PISMO MINISTRA KULTURE CG- PAVLA GORANOVIĆA


      Središnji dio kulturnog događanja Lučindanskih susreta 2015. pripao je GRADU GOSTU i Folklornom ansamblu KIC-a „Budo Tomović“ iz Podgorice sa solistom Šukrijom Žutim Serhatlićem. Njihov nastup je izazvao oduševljenje i ovacije prepune dvorane Kina SC. Pjesme Žutog Serhatlića izazivale su buru emocija, s njim je pjevala kompletna dvorana- Žuti uz pratnju orkestra od hiljadu ljudi.
Uspešnosti predstavljanja Glavnog Grada Podgorice doprinijeli su i predstavnici Turističke organizacije Podgorica mnoštvom prospekata, razglednica, suvenira, pršutom i sirom na štandu, kao i video projekcijom spotova i fotografija Podgorice tokom odvijanja manifestacije.
O uspešnosti organizacije i odvijanja manifestacije Lučidanski susreti 2015. neka svjedoče riječi učesnika, izrečene na kraju događanja, koje se ponavljaju iz godine u godinu i postaju krilaticom Lučindana: OVO JE NAJBOLJE DO SADA!
      Vidimo se na 18-tim Lučindanskim susretima 2016. Riječi su na kraju događanja predsjednika Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb Dušana Miškovića uz poziv na okrjepu uz tradicionalna crnogorska pića u holu dvorane.

SUSRET DELEGACIJA GRADA ZAGREBA I GRADA PODGORICE


      Gradonačelnik grada Zagreba gos. Milan Bandić pokrovitelj Lučindanskih susreta je 23. 10. 2015. organizirao prijem za delegaciju Podgorice u sastavu Đorđe Suhih i Nela Savković Vukčević Grada gosta Lučindana 2015. Prijemu su uz gradonačelnika prisustvovali zamjenica gradonačelnika gospođa Vesna Kusin, pročelnici ureda za međunarodnu kulturnu suradnju i financije i predstavnici domaćina Danilo Ivezić i Dušan Mišković.
Na sastanku se razgovaralo o konkretnim oblicima suradnje gradova i realizacije potpisanog sporazuma o suradnji glavnih gradova Zagreba i Podgorice iz 2006. godine.
Prije prijema gradonačelnik je za goste iz Podgorice priredio ručak.

http://mreza.tv/izaslanstvo-podgorice-kod-gradonacelnika-zagreba/