povratak na sve vijesti

KONCERT GJYULIE PELINGU I FATIME KATANA BUZUKU U ZAGREBU

četvrtak, ožujka 19. 2015.

U okviru Dana crnogorske kulture 2015 u Muzeju Mimara u Zagrebu 18. 3. 2015. nastupili Gjyulie Pelingu (sopran) i Fatime Katana Buzuku (klavir)

Nacionalna zajednica Crnogoraca Hrvatske, Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u suradnji s Centrom za očuvanje i razvoj kultura manjina Crne Gore a u okviru programa DANI CRNOGORSKE KULTURE 2015. organizirali su KONCERT  Gyjulie Pelingu (sopran) i Fatime Katana Buzuku (klavir) koji je održan 18. 3. 2015. u Muzeju Mimara, Rooseveltov trg 5 u Zagrebu.

 Web

Nastup dvije mlade umjetnice iz Crne Gore pripadnice albanske ancionalne manjine popraćen je dugotrajnim aplauzom prisutnih u Velikoj dvorani Muzeja Mimara. Svojim glasom i načinom interpretacije mlada sopranistica (1992.) Gjyulie pridobila je otvorene simpatije svih prisutnih. Svoje umjeće na klaviru u pratnji i samostalnim nastupom pokazala je i druga mlada umjetnica Fatime (1985.) 

PROGRAM KONCERTA

Le Nozze di Figaro "E Sussana non vien, Dove sono", Contessa - W. A. Mozart

Nat zaman tnjasaj furije - albanska pjesma

Još ne sviće rujna zora - crnogorska pjesma

Ständchen - F. Shubert

Romansa - T. Harapi

La Rondine "Chi il bel sogno di Doretta" - G. Puccini

La Wally "Ebben? Ne andro lontana" - A. Catalani

Csardasfürstin -"Silva-Heia in die Bergen" - E. Kalman

 

Gjylie Pelingu rođena je 1992. u Walenstadtu (Švicarska). Osnovnu i srednju školu kao i osnovnu muzičku školu za klavir završila je u Ulcinju. Solo pjevanje započinje s 13 godina kod nastavnice solo pjevanja Mirele Scasni iz Herceg Novog, kada je, 2006.godine, učestvovala na svom prvom republičkom takmičenju u Kotoru i osvojila brončanu liru. Nakon završene srednje škole, 2010. godine počinje studirati na Muzičkoj Akademiji  u Tirani, odsjek solo-pjevanje kod profesorice Manjole Nallbani (mezzosopran). Diplomirala je 2013. godine. Iste godine upisuje poslijediplomske studije i master studije također u Tirani u klasi prof.Manjole  Nallbani. Prvi solistički koncert održala je 2009. godine u Ulcinju. Na internacionalnom natjecanju «Bruna Špiler » u Herceg Novom 2010. godine osvaja drugo mjesto, a iste godine na internacionalnom natjecanju «Ars Kosova » u Prištini prvo mjesto. Učesnica je brojnih koncerata u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (u Podgorici, Beranama, Plavu, Baru, Bijelom Polju, Sarajevu, Zagrebu, Ljubljani, Skadru, Tirani i Prištini). Solističke koncerte održala je u Ulcinju (2012.) Skadru, Tirani i Prištini (2013.). Nastupila je na zajedničkim koncertima :  Muzičkih škola Beča i Ulcinja u Beču, (2012.); s orkestrom Muzičke Akademije Cetinje, na Cetinju (2013.) ; sa Zborom Sv. Tripuna iz Kotora u Skadru (2013.) ; na manifestaciji « Marubi » u Ulcinju (2013.). Masterclass kod :  prof. Vojislava Spasića, Kraljevo (2012.), prof. Caroline Marz i prof. Merite Juniku, Priština (2013.). 

Fatime Katana Buzuku rođena je 1985. Prve tonove klavira i osnovno znanje stekla je u Osnovnoj muzičkoj školi u Ulcinju. Diplomirala  je 2008. na Muzičkoj Akademiji u Tirani, u klasi prof. Kristine Petrolari Lačo. Tokom studija učestvovala je na mnogim koncertima: sa kvintetom (2005.)  u Ulcinju, Festivalu mladih stvaralaca (2006.) koji se održavao u nekoliko gradova u  Albaniji (Tirana, Drač, Valona). Tokom akademskih studija pohađala je nekoliko mastercklass kod prof. Lucie Passaglia (2006.), Haralda Ossbergera i Michaela Lippa (2007.). Kao korepetitor učestvovala je na mnogim koncertima u Crnoj Gori, Albaniji i Bosni i Hecegovini. Zajednički je nastupila na koncertima sa sopranom Gjylie Pelingu (2010.),  sa mezzosopranom Mimozom Rakaj (2011.) i koncertu klavirskog dua sa prof. Meritom Subašić Šabanović (2011.) u Ulcinju. Osvojila je brojne nagrade na republičkim i međunarodnim natjecanjima. Trenutno je nastavnik klavira u Osnovnoj  muzičkoj školi u Ulcinju gdje svoje znanje i iskustvo prenosi na mlađe generacije. 

Za sve one koji nijesu bili u mogućnosti prisustvovati koncertu prenosimo dio atmosfere - klikni na linkove:

https://www.youtube.com/watch?v=L1T2mpPzoRo&feature=youtu.be

https://www.youtube.com/watch?v=AxqbBe7E07A

POZIVNICA:

 

Dokument