povratak na sve vijesti

DAN KOORDINAVIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

utorak, studenog 10. 2015.

Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije svečano je obilježen 7.11.2015. godine u Starom Čiču -Velika Gorica, u restoranu „Phoenix“.

      Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Zagrebačke županije svečano je obilježen 7.11.2015. godine u Starom Čiču -Velika Gorica, u restoranu „Phoenix“.
      U Zagrebačkoj županiji žive i djeluju pripadnici osam nacionalnih manjina, a Crnogorci, Česi, Mađari i Makedonci su se u subotu predstavili dijelom svog stvaralaštva.

     Tako se na štandovima bili izloženi časopisi, knjige, razne brošure i reprezentativni primjerci nacionalnih trpeza. Naša nacionalna manjina predstavila je i podijelila primjerke Crnogorskog glasnika i Ljetopisa crnogorskog, a na trpezi su se našle i priganice, sir i crnogorsko vino. Sve je „planulo“ za čas, uz dijeljenje recepta za ovo „komplicirano“ jelo.
       Na početku svečanosti prisutne je pozdravio predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika Zagrebačke županije, Imbro Berkeš. Naveo je da se ove godine kasnilo sa obilježavanjem Dan Koordinacije uslijed poznatih razloga - izbora za vijeća i predstavnike, konstituiranja vijeća i Koordinacije. Potom su se prisutnima obratili i zamjenik župana, Rudolf Vujević i predsjednik Skupštine Zagrebačke županije, Dražen Bošnjaković. Istakli su da su nacionalne manjine odavno sastavni dio hrvatskoga društva i bogatstvo Hrvatske, „DA SE PONOSIMO NACIONALNIM MANJINAMA“, a da institucije Županije osiguravaju pristojan materijalni okvir kao preduvjet rada svih nacionalnih manjina.
      U kulturnom programu, crnogorsku nacionalnu manjinu predstavio je pjevački zbor „Montenegro“ Zagreb izvedbom crnogorskih pjesama: "Đevojka je zelen bor sadila“, „Kladilo se momče i đevojče“ i „Bokeljska noć“, uz vodstvo i instrumentalnu pratnju Edina Džaferagića i Danijela Domazeta. Zanimljiv odabir pjesama, aranžmani i dobra izvedba izazvali su veliku pozornost svih prisutnih, što nam je bilo posebno značajno u daljnjem razbijanju predrasuda i afirmaciji crnogorske muzike.
       Potom se uživalo u izvedbama: pjesmama „EZERKI 7/8“-makedonske nacionalne manjine, pjesmama zbora „Češke besede“-Dubrava Vrbovečka i pjesmama Mađarskog kulturnog društva „Ady Endre“ iz Zagreba.
       Druženje se nastavilo uz bogatu trpezu i prekrasnu atmosferu pjesme, plesa, smijeha i opće ocjene da je ova manifestacija vrlo uspješna uz priznanje domaćinima i organizatorima da bolje nije moglo biti!
Ostaje obećanje od lani: Sljedeće godine organizirat ćemo ovu svečanost na vanjskom prostoru da bi bilo još više učesnika i gostiju i da se nacionalne manjine predstave što većem broju ljudi!

MILANKA BULATOVIĆ