povratak na sve vijesti

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA

ponedjeljak, prosinca 14. 2015.

U zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u nedjelju, 13.12.2015. godine održan je već tradicionalni Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba

DAN KOORDINACIJE VIJEĆA I PREDSTAVNIKA
NACIONALNIH MANJINA GRADA ZAGREBA


     U zagrebačkoj dvorani Vatroslava Lisinskog, u nedjelju, 13.12.2015. godine održan je već tradicionalni Dan Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba , ustanovljen povodom međunarodnog Dana ljudskih prava (12.12.).
      Svečanosti su prisustvovali brojni uzvanici i gosti: veleposlanici i članovi diplomatskog kora matičnih zemalja pripadnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, Gradonačelnik Grada Zagreba, Milan Bandić, Predsjednik Savjeta za nacionalne manjine, Aleksandar Tolnauer, predstavnici gradskih struktura, pripadnici nacionalnih manjina i ostali gosti.
         Program je, spontano i toplo, vodila istaknuta dramska umjetnica, Doris Šarić Kukuljica.
        Skup je otvorio i prigodnim riječima pozdravio predsjednik Koordinacije, Dušan Mišković, sažeto i primjereno se osvrnuvši na to kako smo krenuli i gdje smo sada u pogledu statusa i ostvarivanja programa nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu. Aleksandar Tolnauer podsjetio je ukratko na sve okolnosti koje su prethodile donošenju Zakona o pravima nacionalnih manjina i poteškoće u primjeni. Potom je istaknuo da su zakonske postavke najbolje ostvarene u Gradu Zagrebu, izražavajući posebnu zahvalnost Gradonačelniku, Milanu Bandiću koji je osobno puno pridonio da vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Zagrebu ( osamnaest vijeća i pripadnika) imaju dobar status i položaj kao preduvjete svog rada, dok u ostalim sredinama nije tako. Gradonačelnik, Milan Bandić, svojom poznatom spontanošću i jezgrovitošću poručio je: „Mi u Zagrebu živimo multietničnost, multikulturalnost i multikonfesionalnost! Na to sam ponosan. Od Zagreba smo napravili istinsku europsku metropolu!“ Velikim pljeskom pozdravljena je i izjava da je Grad Zagreb proglašen najboljom evropskom adventskom destinacijom (glasovima turista na određenom portalu)!
         Kulturno zabavni program je bio izvrsno osmišljen : predsjednici vijeća i predstavnici nacionalnih manjina Grada Zagreba recitirali su pjesme druge manjine. Bilo je tu nadahnutih izvedbi ljubavnih, domoljubnih i ostalih, lirskih stihova. Sukladno ljudskom natjecateljskom porivu, ocjenjeno je da su najbolje svoj zadatak izveli Zoltan Balaž Piri, Darko Šonc i Tome Apostolski. Neodoljiva je bila i izvedba Raška Ivanova na mađarskom i primijećeno je pri tome plakanje pripadnika te manjine. Nama je najdojmljiviji bio Dušan Mišković, koji je crnogorski nadahnuto izveo poljsku pjesmu „W spomnienie“ Julijana Tuwima . Vokalni trio „ZORJA“ uz pratnju na perkusijama i gitaru izveo je u etno obradi albanske, bošnjačke,crnogorske (Još ne sviće rujna zora“), češke, mađarske, makedonske, romske, slovenske, srpske, bugarske, njemačke, slovačke, talijanske, ukrajinske, židovske…. poznate pjesme i izazvao oduševljenje i ganuće svih prisutnih u dvorani.
        Druženje uz domjenak nastavljeno je uz obilje dobrih emocija, smijeha i zabave i zadovoljstvo vrlo uspjelim programom.

MILANKA BULATOVIĆ

OBRAĆANJE GOSPODINA DUŠANA MIŠKOVIĆA:

      Dame i Gospodo, uvaženi uzvanici!
    Dobro došli na obilježavanje Dana Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba.
    Nakon prvih izbora za Vijeća i predstavnike nacionalnih manjina u Gradu Zagrebu je osnovana Koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina 2003. godine sa zadaćom da se uz međusobno uvažavanje i u zajedništvu sačuvaju kultura, vjera, način života i običaji i da se sa lokalnom samoupravom, odnosno Gradom Zagrebom uspostave takovi odnosi koji bi garantirali primjenu odredaba Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i provedbu Zakona kao takovog.

      Grad Zagreb je od samog početka prepoznao značaj ovakvog organiziranja i pružio punu podršku kako u osiguravanju materijalnih pretpostavki za naš rad i rad Vijeća i Predstavnika, tako i osiguravanju financijskih sredstava za ostvarivanje programa, naravno u visini koju omogućuje proračun.
Nije slučajno da je Koordinacija osnovana na dan 10. prosinca ne tako daleke 2003. godine, kao što nije ni slučajno da je DAN LJUDSKIH PRAVA, taj isti 10. prosinac odabran za Dan Koordinacije Vijeća i Predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, koji sa 3. dana zakašnjenja danas obilježavamo.
Koordinaciju Vijeća i Predstavnika nacionalnih manjina Grada Zagreba, čine predstavnici devet Vijeća i devet Predstavnika nacionalnih manjina izabranih na izborima održanim ove godine. Moram naglasiti da ovom broju nedostaje izabrani Predstavnik Njemačke nacionalne manjine, koji je podnio ostavku zbog neriješenog statusa Predstavnika, a na koji problem je i ova Koordinacija upozoravala više puta.
Moram se vratiti još jednom na Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina koji je cjelovito i kvalitetno definirao sve ključne potrebe nacionalnih manjina. Dvanaestogodišnje iskustvo funkcioniranja ove Koordinacije, nam govori da ostaje široki prostor za poboljšanje i unapređivanje suradnje manjinske i lokalne samouprave, na čemu ćemo zajedno sa Gradom Zagrebom raditi u vremenu koje je pred nama.
       Dame i gospodo, ovo obraćanje ne bi bilo cjelovito kad se ne bi ukazalo na djelovanje i značaj SAVJETA ZA NACIONALNE MANJINE VLADE REPUBLIKE HRVATSKE, u razvijanju i ostvarivanju prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj.
       U ovom svečarskom trenutku neću navoditi što smo u vremenu koje je iza nas radili, niti što su nam planovi za period koji je pred nama, to zainteresirani mogu pronaći na našim stranicama, nego Vam se još jednom zahvaljujem što ste se odazvali našem pozivu da zajedno obilježimo ovaj DAN uz program koji smo pripremili.
       Tijekom programa smijeh je dozvoljen, dapače ja ga preporučam.
       Hvala i živjeli.