povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU 12. 12. 2015.

nedjelja, prosinca 13. 2015.

Tradicija druženja Crnogorki, Crnogoraca i prijatelja Crne Gore u Kranju nastavljena 12. 12. 2015.

CRNOGORSKO VEČE U KRANJU

 

      I ovoga decembra, 12., u subotu, članovi Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, pošli su na jedno od najdražih susreta sa Crnogorkama, Crnogorcima i prijateljima iz Slovenije: Kranja, Ljubljane, Maribora…..

    Već na ulasku u Kranj, Čedo Đukanović, preśednik KPSD „Morača“ Kranj, dočekao nas je na svoj jedinstveni način: razvijeni crnogorski barjak i gutljaj crnogorske loze.  Ovaj put nije bilo previše vremena za razgledavanje prelijepoga Kranja, pa smo se nakon izvrsnoga ručka uputili u dvoranu na Kokrici.

     Izuzetna gostoljubivost naših domaćina ni ovaj puta nije omanula: srdačnost, toplina i radost susreta, ganula je sve prisutne i podsjetila na zavičaj i pokazala da je ova osobina i dalje konstanta crnogorskog mentaliteta.

      Domaćin je najprije pozdravio uzvanike i goste, a neki  su se i obratili  prisutnima: konzulicu Ambasade Crne Gore u Sloveniji, Stanicu Popović, počasnog konzula Voja Kovača i suradnike, Župana (gradonačelnika) mesne opčine Kranj Boštjana Trilara, predsjednika krajevne skupštine Kokrica Milana Klemenčiča, predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske Danila Ivezića, predsjednika Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb Dušana Miškovića, predsjednika Nacionalne zajednice Crnogoraca Rijeka Vasilija Vukosavovića, predsjednika Kulturnog športnog  Društva Sandžak Hakiju Alibašića, predsjednika Kulturnog športnog  Društva Montenegro Bihor iz Jesenica Šefka Agovića, predsjednika Zavičajnog društva Plava i Gusinja „Izvor“ Kranj Šemsa Đečevića, sve njihove suradnike, učesnike u programu i goste.

      Bilo je, naravno, pored pobrojanih (sa željom da se vidi odaziv i pokušaju zapamtiti naša brojna društva) i mjesta i za sve naše zemljake.

       Početak je pripao domaćinu: Čedo Đukanović, okružen mladima, sa uvijek dojmljivom izvedbom na guslama.

      Posebna gošća večeri bila je prvakinja Ljubljanske opere, sopranistka Milena Morača, izvedbom opernih  arija izazvala je frenetičan aplauz, kao i pijanistka Ljubljanske opere Jelena Boljubaš. Na oduševljenje prisutnih, obje su te večeri postale članice Društva „Morača“.

       Poseban gost bio je i prvak Ljubljanske drame, Jurij Souček.

      Mladost,  ljepota i plesovi Plava i Gusinja, u izvedbi članova Društva „Izvor“uvijek iznova oduševe sve prisutne.

     Cijela dvorana pridružila se pjevačkom  zboru  „Montenegro“ Zagreb u  izvedbi niza crnogorskih pjesama : Kraj Cetinja selo malo, Đevojka je zelen bor sadila, Sejdefa, Prođoh kroz goru, Pomračina, cijelo selo spava, Vrsuta…..

     A da zabava bude potpuna, uz sve plesačke kreacije, pobrinuo se „Ansambl dobre volje“, izvedbom  najpoznatijih crnogorskih pjesama  a i šire…..

     Lijepe čestitke domaćina uz predstojeće praznike, sa već stalnim pozdravom: NEK’ JE VJEČNA CRNA GORA!

MILANKA BULATOVIĆ