povratak na sve vijesti

SUSRET S PREDSJEDNIKOM REPUBLIKE HRVATSKE

utorak, siječnja 28. 2014.

Predsjednik Republike Hrvatske prof. dr. sc. Ivo Josipović primio predstavnike Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske

      Predsjednik Republike Hrvatske prof.dr.sc. Ivo Josipović primio je predstavnike Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, dr. sc. Radomira Pavićevića, predsjednika NZCH; prof.dr.sc. Dragutina Lalovića, član predsjedništva NZCH i Danila Ivezića, član predsjedništva NZCH.

       Razgovaralo se o realiziranim aktivnostima NZCH u 2013. godini, programima u 2014. i ulozi koju NZCH i njene članice imaju u gradnji mostova suradnje i prijateljstva dvije države.

       Predsjednik Josipović je posebno naglasio činjenicu opredijeljenosti Hrvatske na visokim standardima rješavanja statusa i položaja nacionalnih manjina, kako kroz zakonodavstvo tako i kroz praktičnu primjenu zakonskih normi čije polazište je dostignuta razina u pravima. Stečena prava su osnova i ona se ne mogu mijenjati vraćanjem unatrag- istaknuo je predsjednik Josipović.

1

(Fotografija:  Ured Predsjednika, Tomislav Bušljeta)

      Predstavnici NZCH su informirali predsjednika Josipovića o najznačajnijim programskim aktivnostima u 2013. godini, s posebnim naglaskom na program obilježavanja 200-te godišnjice rođenja Petra II. Petrovića Njegoša, koji je realiziran s Dimitrijem Popovićem, a čije je završno događanje postavljanje skulpture "U slavu Njegoševe misli" na Cetinju. Predsjednik je upoznat i s odlukom DRŽAVNOG ARHIVA REPUBLIKE HRVATSKE o izdavanju: UVJERENJA o upisu Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u Evidenciju stvaratelja arhivskog gradiva; RJEŠENJA o kategorizaciji Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u prvu kategoriju stvaratelja arhivskog gradiva; i RJEŠENJA o upisu u Upisnik NZCH kao vlasnika i imatelja arhivskog gradiva u RH. Arhivsko gradivo, sukladno odredbi članka 38 Zakona o arhivskom gradivu i arhivama, ne smije se iznositi iz zemlje, osim uz posebno odobrenje ministra kulture“- što NZCH razumije kao priznanje Republike Hrvatske za dugogodišnje djelovanje na očuvanju kulturnog i nacionalnog identiteta.

      Predsjednik Republike Hrvatske je zahvalio predstavnicima NZCH na svim tim aktivnostima uz napomenu da su one i osnova izgradnje dobrosusjedskih odnosa, multukulturalnosti Republike Hrvatske i stvaranju stabilne kulturne autonomije crnogorske nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj.

2

(Fotografija:  Ured Predsjednika, Tomislav Bušljeta)

     Na kraju susreta predsjedniku Josipoviću uručen je kao poklon komplet knjiga iz izdavačke djelatnosti NZCH u 2012. i 2013. godini.