povratak na sve vijesti

Predstavljena knjiga DIMITRIJA POPOVIĆA- Proces Kafkinog preobražaja-

ponedjeljak, ožujka 03. 2014.

Knjiga Dimitrija Popovića "Proces Kafkinog preobražaja (ili kako se Gregor Samsa pretvorio u insekta)" predstavljena je 28. 2. 2014. u atriju Muzeja Mimara u Zagrebu, u prisutnosti brojnih uzvanika, gostiju, poznatih javnih i kulturnih radnika Grada Zagreba

MUZEJ MIMARA
Predstavljanje knjige DIMITRIJA POPOVIĆA „PROCES KAFKINOG PREOBRAŽAJA“
Zagreb 28. 2. 2014.

       Knjiga Dimitrija Popovića "Proces Kafkinog preobražaja (ili kako se Gregor Samsa pretvorio u insekta)" predstavljena je 28. 2. 2014. u atriju Muzeja Mimara u Zagrebu, u prisutnosti brojnih uzvanika, gostiju, poznatih javnih i kulturnih radnika Grada Zagreba,  među kojima su bili gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin, Ana Lederer, Veljko Bulajić, Severina Vučković, Božo Biškupić, i mnogi drugi.

         Knjigu su predstavili akademik Tonko Maroević, publicist Predrag Matvejević, spisateljica Ljiljana Filipović, urednica knjige Simona Goldstein te autor Dimitrije Popović.

GoldsteinS. Goldstein

          Na početku predstavljanja  u ime izdavača Simona Goldstein je istaknula da je knjiga rezultat zajedničkoj izdavačkog projekta Izdanja Antibarbarusa i Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske s Dimitrijem Popovićem, posebno naglašavajući da ta suradnja traje uspješno unazad deset godina, kao i da je knjiga je sufinancirana sredstvima Savjeta za nacionalne manjine što je omogućilo njeno objavljivanje u relativno kratkom roku.

GrgićG. Grgić

           Dijelove teksta iz knjige  čitao je glumac Goran Grgić.

FilipovićLj. Filipović

          Uspoređujući Kafkin tekst s tekstom Dimitrija Popovića Ljiljana Filipović je istakla da ono što zanima Dimitrija jeste „kako se Gregor Samsa pretvorio u insekta, posebice to kako je  u tom procesu pretvorbe ostao svjestan“, uz aluzije na našu svakodnevnicu u kojoj se negiranja prava na različitost, osobnost i drugačiji identitet. Popović radi forenziku preobražaja, ali i svoga teksta, zaključila je Filipović.

MaroevićT. Maroević

        Tonko Maroević je podsjetio kako je priča pisana tijekom umjetnikova rada na ciklusu slika "Kafka" u razdoblju od 2009. do 2011. godine. Budući da Kafka u svom djelu ništa ne govori o načinu kako se trgovački putnik Gregor Samsa pretvorio u insekta, Dimirtije Popovićeva opisuje mogući proces koji se događa tijekom noći, kada se tijelo čovjeka pretvara u tijelo insekta, onom za njega specifičnom minucionoznošću i vrsnim poznavanjem anatomije. Autor eksplicira pojedine elemente koji čine strukturu njegove novele, pojašnjavajući prisutnosti motiva insekta u književnosti i likovnoj umjetnosti te njihovim simboličkim značenjem- rekao je Maroević.

MatvejevićP. Matvejević

          Po Matvejevićevim riječima Popović je dokazao kako nije tek slikar koji i piše, nego da je vrhunski pisac kao što je i vrhunski slikar.

DimitrijeD. Popović

        Dimitrije Popović je istaknuo kako ga je Kafkina pripovijetka "Preobražaj" posebno intrigirala zbog svoga snažnoga metaforičkog značenja i da ju je prvi put sam pročitao u gimnaziji, uz napomenu da je tada 1967. nastao i njegov crtež inspiriran ovom pripovijetkom.
Ono što se dogodilo Samsi, kaže Dimitrije, moglo se dogoditi i vama i meni. Pripazite- možda u svakom od nas čuči nekakav kukac- zaključio je večerašnje predstavljanje autor knjige Dimitrije Popović.