povratak na sve vijesti

POSJET ČLANOVA ZAKONODAVNOG ODBORA SKUPŠTINE CRNE GORE CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

četvrtak, lipnja 12. 2014.

Studijski bioravk u Zagrebu članovi Zakonodavnog odbora iskoristili za posjet Crnogorskom domu u Zagrebu.

    Studijsku posjetu Hrvatskom saboru članovi Zakonodavnog odbora Skupštine Crne Gore iskoristili su za susret s predstavnicima Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske u Crnogorskom domu u Zagrebu, 12. 6. 2014.

   Delegaciju Zakonodavnog odbora činili su: Luiđ Škrelja- predsjednik Odbora; Marta Šćepanović- član, Vladislav Bojović- član, Srđan Perić- član, Snežana Kaluđerović- sekratarka Odbora i savjetnici Marija Vučinić i Marko Perućica.

    Nacionalnu zajednicu su predstavljali: dr. sc. Radomir Pavićević- predsjednik, Dušan Mišković- predsjednik Društva "Montenegro" Zagreb, Milanka Bulatović- tajnica NZCH i Danilo Ivezić- član predsjedništava NZCH.

1

    U ugodnom razgovoru domaćini su goste upoznali sa osnovnim aktivnostima i načinom organizacije NZCH, kao i sustavom ostvarivanja i zaštite prava nacionalnih manjina u Republici Hrvatskoj. Posebno je istaknuta činjenica kvalitetnih programa kroz koje NZCH, njene članice kao i vijeća i predstavnici realiziraju osnovne zadaće vezane uz očuvanje kulturnog i nacionalnog identiteta, stvaranja kulturne autonomije i ostvarivanja tzv političkih prava u okvirima jedinica lokalne i regionalne samouprave u RH. U osnovnim naznakama izrekli su i svoje razumijevanje načina ostvarivanja kontakata s iseljenicima i potrebu institucionaliziranja tijela koje se treba baviti ovom problematikom uz zaključak da preveliki broj subjekata kao nositelja ove problematike u praksi rezultira formalizmom i nerješavanjem suštinskog.

2

     U ime delegacije Zakonodavnog odbora pozdrave je uputio gospodin Luiđ Škrelja- predsjednik, koji je uz zahvalu i komplimente domaćinima na organizaciji i programskim aktivnostima istakao otvorenost ovog skupštinskog tijela za pomoć koji oni, u okviru svog djelovanja, mogu pružiti u kontaktima s Crnom Gorom, posebice u proceduri donošenja i usvajanja Zakona o iseljenicima koji ima posebnu težinu i značaj, kako za Crnu Goru tako i za njene iseljenike.

       Na kraju susreta članovima delegacije Zakonodavnog odbora domaćin je uručio po par naslova iz izdavačke djelatnosti Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske.