povratak na sve vijesti

CRNOGORSKO VEČE U ZAGREBU -25. 11. 2014.

srijeda, studenog 26. 2014.

Crnogorsko veče u Zagrebu, u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, održano je u prepunoj dvorani Češke besede u Zagrebu, 25.11.2014.

       Osnovna ideja Crnogorske večeri je putem tradicijske pjesme predstaviti gradu u kojem živimo i radimo dio bogate tradicije i kulturne baštine Crne Gore, a ovakvim lijepim, univerzalnim jezikom kulture i dalje pridonositi zajedništvu i daljem procesu upoznavanja i zbližavanja.
        Crnogorske večeri održavaju se već niz godina u crnogorskim udruženjima (Pula, Umag, Kranj….), a na red je došao i Zagreb.
       Ovogodišnja večer, u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, održana je u prepunoj dvorani Češke besede u Zagrebu, 25.11.2014.
      U programu su učestvovali: pjevački zbor „Bohemija“ , Češke besede Zagreb; Pjevački zbor „Rjabinuška“, Nacionalne zajednice Rusa Hrvatske-Zagreb; Pjevački zbor „Momi biserni“, Kulturnog društva Makedonaca Hrvatske“Ohridski biser“-Zagreb; pjevački zbor „Bulbuli“ Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske „Preporod“ Zagreb i pjevački zbor „Montenegro“ Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb.
       Program su vodile Milanka Bulatović i Jadranka Šincek, članice Predsjedništva i pjevačkog zbora „Montenegro“, koji je izveo, uz voditelja i instrumentalista Edina Džaferagića na harmonici i Danijela Domazeta na kahonu, tradicijske i novije pjesme: Kom planino, Bol boluje lijepa Anka, Prođoh kroz goru, Milica, Veselica, Sejdefa, Primorkinja i Bokeljska noć, a svih pet zborova na kraju su zajedno , vrlo dojmljivo, izveli pjesmu „Još ne sviće rujna zora“ .
      Nakon ove vrlo uspješne „muzikoterapije“, svi prisutni nastavili su ovu lijepu večer druženjem uz crnogorsko vino.
        Bilo je lijepo pjevati crnogorske pjesme, odgovarati na pitanja prisutnih, jer mnogi nisu ni znali da su neke od njih crnogorske pjesme, da su toliko lijepe, pjevne i elegične, pa je i tu bio doprinos u razbijanju predrasuda i neznanja o našoj muzičkoj baštini.
        Večer je završila željom i obećanjem da će Crnogorsko veče u Zagrebu biti tradicionalna priredba.

1

2

ZBOR "MONTENEGRO"- ZAGREB

http://www.zagrebancija.com/hr-aktualnosti/zborovi-nacionalnih-manjina-na-crnogorskoj-veceri_326056

 

Dokument