povratak na sve vijesti

OTVORENO PISMO PREDŚEDNIKU SKUPŠTINE CRNE GORE

srijeda, lipnja 26. 2013.

Od Vas očekujemo da svojim autoritetom zaustavite proces urušavanja i obesmišljavanja crnogorskih državnih nagrada i time nedvosmisleno pokažete da Skupština Crne Gore posjeduje sposobnost da zaštiti svoj integritet i javni interes- piše između ostalog u ovorenom pismu Matice crnogorske PREDŚEDNIKU SKUPŠTINE CRNE GORE.

Otvoreno pismo Predśedniku Skupštine Crne Gore Ranku Krivokapiću


     Očekivali smo da će se u suverenoj Crnoj Gori povećavati odgovornost društvenih subjekata koji dodjeljuju državna priznanja stvaraocima, jer se time šalje jasna poruka o vrijednostima kojima zajednica teži i potvrđuju opšte proklamovani evropski kriterijumi.
     Nažalost, još jednom se pokazalo da mentalitet oformljen u tranzicionim vremenima predstavlja krupnu prepreku za emancipaciju Crne Gore.
     Za ovogodišnje laureate najviše državne nagrade, koja se simbolično dodjeljuje u čast državnosti Crne Gore, Žiri je odabrao dva pisca koji otvoreno negiraju crnogorsku naciju i njen identitet, ministre iz vremena raspada zemlje i rata u okruženju, i jednog politikologa i poslovnog čovjeka koji živi u inostranstvu, za djela koja ni po čemu nijesu „od izuzetnog značaja za Crnu Goru“, kako stoji u Zakonu o državnim nagradama.
      Žiri za dodjelu Trinaestojulske nagrade imenovan od Skupštine Crne Gore, (u kome su dva bivša ministra, jedan poslanik, univerzitetski nastavnik i Vaš aktuelni savjetnik), svojom odlukom nije potvrdio skup vrijednosti kojima kao društvo stremimo, već je političkom provokacijom izazvao reagovanja koja nadilaze temu nagrada.
    Javnosti je poslata jasna poruka: zvanična Crna Gora treba da baštini velikosrpski nacionalizam u čije ime je poricana crnogorska nacija, kultura i jezik, a pod čijom su zastavom mobilisani u rat građani Crne Gore.
     Vraćamo li se kriterijumima devedesetih godina shodno kojima su za svoja politička nedjela crnogorskim književnim nagradama čašćavani Dobrica Ćosić, Radovan Karadžić, Matija Bećković...
      Ponavlja li se po modelu stranačke trgovine i klanovskih nagodbi ono što se već dogodilo sa crkvom, akademijom i jezikom?
     Od Vas očekujemo da svojim autoritetom zaustavite proces urušavanja i obesmišljavanja crnogorskih državnih nagrada i time nedvosmisleno pokažete da Skupština Crne Gore posjeduje sposobnost da zaštiti svoj integritet i javni interes. U suprotnom, još jednom će se potvrditi teza iz Programa Matice crnogorske da neodgovorno vršenje javnih funkcija samo potvrđuje mišljenje da živimo u društvu u kome je sve moguće.


Za Maticu crnogorsku
Dragan Radulović
predśednik