povratak na sve vijesti

VEČER CRNOGORSKE KULTURE U UMAGU

utorak, svibnja 15. 2012.

U dvorani Zajednice Talijana Grada Umaga "Fulvio Tomizza" održano VEČER CRNOGORSKE KULTURE u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore Bujština Umag

Pozdrav

      Obraćajući se brojnim uzvanicima i gostima voditeljica programa Sanja Bosnić je naglasila: "Poštovani posjetitelji,uvaženi gosti, dragi naši Crnogorci i Crnogorke i svi prijatelji Crne Gore, u ime Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština"Umag, lijepo vas pozdravljam i želim vam dobrodošlicu na  hvalevrijednu priredbu "Večer Crnogorske kulture"- Carissimi amici, spettabili ospiti in nome dell Associazione Montenegrini e gli amici di Montenegro vi invio un saluto caloroso e vi auguro una piacevole serata!... Umag je grad u kojemu živimo zajedno, a ne jedan pored drugog, ili kako bi rekao naš dični, nažalost pokojni, katolički svećenik iz Boke kotorske Don Branko Sbutega, humanist i borac za manjinska prava Hrvata  Boke kotorske: Pusti drugog da bude Drugi jer svijet jesmo ti i ja skupa! S ponosom možemo konstatirati da se u gradu Umagu njeguje zajedništvo te kultura življenja, poštuje i podržava "drugog". Razvijen je visok stupanj demokratske svijesti i humanizma te postoji razumjevanje suživota - convivenze kao najvećeg civilnog i duhovnog bogatstva kojeg jedna suvremena društvena zajednica može doseći. Kao potvrda narečenome je i naš večerašnji susret "Večer crnogorske kulture" koja se održava u prostoru Zajednice Talijana Umag.(Možda nas je malo i crnogorska nevjesta kraljica Jelena udata Savoia potakla na tu suradnju, ali o tim rodbinskim, talijansko - crnogorskim odnosima bit će riječ jednom drugom zgodom, na jednom skorašnjem susretu) Zahvaljujemo domaćinu ZT "Fulvio Tomizza" na gostoprimstvu - Carisisimi amici della CI "FT" grazie per la vostra ospitalita'!

 U ime organizatora i domaćina Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština" Umag, prisutne je pozdravio predsjednik Radovan Medojevioć riječima: "Poštovana publiko, dragi izvođači, uvaženi gosti, Crnogorci i Crnogorke te prijatelji Crne Gore drago mi je da vas mogu pozdraviti u ime naše udruge Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština", koja je osnovana s ciljem da njeguje našu zavičajnu kulturu i običaje te nastoji očuvati naš nacionalni identitet izvan granica matice Zemlje. S obzirom da je Bujština postala naš novi dom u kojem smo prepoznati, prihvaćeni i poštovani u pravome smislu riječi, naša je udruga osnovana i s namjerom da nam se pridruže svi oni koji održavaju neku vezu s Crnom Gorom ili samo vole naše običaje i kulturu. Na taj način dolazi do većeg  prožimanja i stvaranja uzajamnog  povjerenja te jačanja suživota. S tom namjerom organiziran je naš večerašnji susret i nadamo se da će biti još takvih lijepih druženja u skoroj budućnosti. Hvala vam što ste večeras s nama! Zahavljujem Gradu Umagu i  Gradu Bujama  koji nas podržavaju i sufinanciraju naše programe. Zahvaljujemo Zajednici Talijana koja nas je ugostila.
Zahvaljujemo Nacionalnoj zajednici Crnogorca koja nas potiče u radu i kreira kulturniu politiku na nacionalnom nivou. Zahvaljujemo Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb na večerašnjem dolasku. (Ovo je prva naša direktna suradnja i nadamo se da ćemo ih uskoro opet ugostiti) Zahvaljujemo svima koji su večeras pomogli i doprinijeli organizaciji naše manifestacije. I naravno, zahvaljujemo svim dragim i vrijednim Crnogorkama koje su priredile zakusku kako bismo večeras mogli uživati u cijelosti u crnogorskoj atmoferi." 

      Večeri su prisustvovali brojni gosti i uzvanici, među kojima i: Viliji Bassanese - gradonačelnik Grada Umaga; Pino Degrassi- predsjednik zajednice Talijana "Fulvio Tomizza" Grada Umaga; Radomir Pavičević-predsjednik Nacionalne Zajednice Crnogoraca RH; Dušan Mišković-predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro", Zagreb; Radovan Medojević-predsjednik Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Bujština", Umag; Goranka Marković - Voditeljica ispostave Ureda Državne uprave Buje;predsjednici Slovenskog kulturnog društva "Ajda" Umag, Nacionalne zajednice Bošnjaka Umag, Nacionalne zajednice Srba - ogranak Umag i SKD "Prosvjeta" Umag kao i predstavnici društava Crnogoraca i prijatelja Crne Gore iz Kranja(SLO), Karlovca, Rijeke, Pule, Rovinja i Zagreba.

      Na početku kulturnog programa Božo Caković je prisutne pozdravio guslarskom pjesmom, a cjelovečernji koncert pripao je pjevačkim zborovima "Montenegro" (Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb) i  "Bulbuli" (Kulturnog društva Bošnjaka Hrvatske "Preporod"). Njihov nastup je voditeljica večeri Sanja Bosnić prokomentirala riječima:  "Dragi prijatelji, ovaj veliki aplauz upućen pjevačkim zborovima je ujedno i poziv za skori povratak u naš grad, a do tada hvala vam još jednom na glazbi kojom ste nas razgalili i dozvali radost u naša srca..."

       U nastavku večeri u Caffe' baru "Circolo" otvorenja je izložbe (pod pokroviteljstvom Grada Umaga) istarskog Crnogorca Branislava Kladnika.

KLADNIK- Umag 12

NASLOVNICA KATALOGA