povratak na sve vijesti

IZLOŽBA MARICE VUKADINOVIĆ

petak, svibnja 04. 2012.

U galeriji "Montenegrina" u Crnogorskom domu u Zagrebu 3. 5. 2012. otvorena izložba slika MARICE VUKADINOVIĆ

U organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb u galeriji "Montenegrina", Crnogorski dom, Trnjanska c. 35, otvorena je izložba slika-Svijet ljepote- Marice Vukadinović.

U osvrtu na izložbu, u katalogu, prof. Borislav Božić je napisao:

      Crteži i slike Maše Vukadinović rađene su u duhu figurativnog slikarstva.  Aktovi, crteži ljudskog tijela, iz vremena su studentskih dana, a nastajali su kao vježba na nastavi  crtanja. Ma koliko je to procesni rad edukativne platforme,  iz rukopisa naše slikarice iščitavamo sigurnu ruku i potencijalnu kreativnu vibrantnost. Ta fina, suptilna kreativnost ponajbolje se zrcali u nizu pejzaža, ambijentalnih scena, otvorenih prostora rađenih u tehnici akvarela. To su slike manjeg, intimnog formata s dominantno prisutnom tonskom harmonijom. Pažljivo odabranim kadrom, neznatno reduciranog  sadržaja, vještim i mekim potezom Maša nam nudi sliku ugodnog i toplog prostora. Scene u njenim slikama realni su prostori i životni ambijenti koje autorica fizički živi. Proživljene scene mentalno arhivira u trajnu strukturu duhovne arhitekture i u trenutcima nadahnuća transponira u sliku koja nas promatrače odmara.  Odmara, ne jednokratno, već u nama izaziva potrebu i želju da se vraćamo i duže i sve duže uživamo u miru i ljepoti prikazanih scena.
          Na izložbi je i nekoliko slika apstraktnoga sadržaja. Evidentno je da je autorici za ove slike polazište bilo realno okruženje, te metodom redukcije stvara kompozicije kolorističkog ozračja. Na ovoj izložbi Maša se predstavlja s nekoliko slikarskih tehnika. U crtežu je sigurna i jasna, u akvarelu nježna, suptilna, sveta, a u ulju suverena. Dakle Maša, naša slikarica, od prilike do prilike, kako ju nadahnuće nosi ili motiv zatraži, koristi ugljen, olovku, tuš, akvarel, ulje -  sve što je slikarski raspoloživo, a najbolje će interpretirati temu i ideju njene slike.
Ona  je i u slikarskim tehnikama sigurna i pouzdana.
          Maša Vukadinović svoj radni vijek provela je u obrazovanju, poučavajući druge ljepoti likovnoga govora. Čini mi se da nas ovom izložbom slika ona poučava ili, možda bolje reći, podsjeća da postoje prostori i ambijenti koji nam mogu vratiti toliko potrebni mir. Njene slike promatrača naprosto odmaraju i opuštaju i zato ih preporučujem ne pogledati, nego gledati i čitati svijet ljepote, gledati i odmarati. Odmarati...

       Uzvanike i goste u ume organizatora pozdravio je Dušan Mišković, koji je ujedno i otvorio izložbu. Osvrt na izložene radove prof. Božića pročitala je Milanka Bulatović. Prisutne je pozdravila i autorica izložbe gospođa Marica Vukadinović.

KATALOG IZLOŽBE

Dokument