povratak na sve vijesti

U ZAGREBU OTVORENA IZLOŽBA SLIKA NIKOLE TOKA BANOVIĆA

utorak, veljače 08. 2011.

Uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju u Galeriji Vladimir Filakovac 7. 2. 2011. godine otvorena je šesta samostalna izložba crnogorskog slikara Nikole Toka Banovića.

OTVORENA IZLOŽBA SLIKA NIKOLE TOKA BANOVIĆA
U GALERIJI VLADIMIR FILAKOVAC NARODNOG SVEUČILIŠTA DUBRAVA

     Uz prisustvo brojnih uzvanika i gostiju u Galeriji Vladimir Filakovac 7. 2. 2011. godine otvorena je šesta samostalna izložba crnogorskog slikara Nikole Toka Banovića.
     Otvaranju izložbe prisustvovali su i:  ambasador Crne Gore u RH  Goran Rakočević, prvi sekretar Ambasade  Branislav Karadžić, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Damir Mikuljan, pročelnica stručne službe Skupštine Dubravka Kravos, akademski slikar Vasilije Jordan.
      U ime Narodnog sveučilišta Dubrava prisutne je prigodnim riječima pozdravio ravnatelj Ivica Rubić.
      Izložbu je otvorio crnogorski književnik Milika Pavlović, a na kraju se prisutnima obratio s par rečenica i autor Nikola Toko Banović.

1

 

Milika Pavlović:
                                                  PROSTORI ISKRENOSTI
     Što smo slikar Banović i ja večeras ovdje među vama, treba prevashodno zahvaliti umjetnosti i kulturi. Istaknutim vrijednostima iz tih duhovnih oblasti svaka je zemlja domovina. Umjetnost i kultura nemaju inostranstva. Omraze, nasilja, prekide i blokade što ih ljudima i narodima donose tragične okolnosti, najbrže, najuspješnije, najpotpunije i najbezbolnije otklanjaju se na stvaralačkim poljima- umjetnosti, nauke i kulture- jer su to prostori iskrenosti koji ne trpe laž i licemjerje, ili najbrže razotkrivaju takve rđavštine.
     Pošto je uspješno uspostavio vezu između dvoje koji se vole, i u trenutku dok su oni u zagrljaju, junak Rosinijeve opere Seviljski berberin pjeva: ovaj divni prizor sreće/tvorevina je moga duha.
     Parafrazirajući ovu radost Rosinijevog berberina, mogu- ovdje u zagrebačkoj Dubravi- reći: za ovovečernji trenutak duhovnog bljeska u Galeriji Vladimir Filakovac, zasluga je hrvatskog likovnog maga Vasilija Jordana i njegovih prijatelja sa Narodnog sveučilišta Dubrava.

      Zahvalni smo
Društvu Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, za nesebičnu, izvanrednu pomoć koju su nam pružili i njihovom članu Danilu Iveziću.
      Želim vas uvjeriti, dame i gospodo, da nijedan od ovih izraza naše zahvalnosti ne dolazi iz frivolne kurtoazije niti iz patetike  prigodnosti. Mi dvojica ovamo ne dolazimo iz naše, već postojeće Crne Gore. Našu Crnu Goru morali smo skloniti u svoju idealnu viziju o njoj. Još i sada je branimo onamo u tim utopijskim Termopilima.
Republika Hrvatska, Grad Zagreb, Galerija Vladimir Filakovac- prva su međunarodna katedra umjetnosti i kulture na kojoj se javnosti predstavlja stvaralaštvo i nova slikarska tehnika- otkriće slikara Nikole Toka Banovića, kojeg je Akademija evropskih likovnih i književnih kritičara (U.E.C.A.L.) odlikovala nagradom Grand pri Honer i zvanjem maestro savremene umjetnosti, a njegov pronalazak ocijenila genijalnim rezultatom, i taj novum atestirala pod imenom TRANSPARENTIZMO MONTENEGRINO.
      Banovićevi stvaralački rezultati ocijenjeni su- od strane eksperata iz pomenute Akademije- kao doprinos "kontinuitetu i inovacijama formi izražavanja našeg vremena i vrijednostima evropske civilizacije".
      Poštovani posjetioci, uz bojazan da i sam, nehotice,  ne budem ličio mnogima koji hotimice zlorabe ličnosti i djela velikih ljudi, samo ću pomenuti neka od tih imena, koliko da ilustrujem prisustvo njihovog duha  na večerašnjoj seansi ovdje.
       Sve što su za Crnu Goru učinili, a učinili su mnogo,- Mažuranić, Kikerec, Bogišić, Meštrović, Ujević, Krleža i drugi hrvatski velikani, a što u ovo vrijeme nastavlja činiti Vasilije Jordan i njegovi prijatelji- u cjelosti pripada baš onoj Crnoj Gori iz naše (njegove) utopijske vizije, iz naše konkretne utopije, o kakvoj govore Gete i Ernest Bloh. 
      Nikome se ne može odobriti da bestidno ureže stvaralačke autoritete kako bi svoju beznačajnost uznosio na Olimp. Moraju se, bez respekta, razobličiti špekulanti i licemjeri koji- dok hvale domaćina- pljačkaju i ruše njegov dom, a potom, u svom dvorištu, tome domaćinu dižu spomenik, kako bi iza njega zaklanjali svoja nevaljalstva.  Za takve ne postoji nijedan oltar na koji ne bi pljunuli.
     Dame i gospodo, nešto više o Banovićevom slikarstvu možete pročitati u kataloškom tekstu za ovu izložbu.

      Preostaje mi čast i zadovoljstvo da- u znak poštovanja, u znak divljenja i zahvalnosti pomenutim korifejima hrvatske kulture i duhovnosti, i iskrene zahvalnosti svima vama, dragi moji  Zagrepčani, likovnu postavku TRANSPARENTIZMO MONTENEGRINO Nikole Toka Banovića - proglasim otvorenom.