povratak na sve vijesti

SUSRET U CRNOGORSKOM DOMU U ZAGREBU

ponedjeljak, ožujka 08. 2010.

Predsjednik CKUD "Morača" iz Kranja čedo Đukanović, predsjednik UCS "Krstaš" iz Lovćenca Nenad Stevović i član Predsjedništva KD Izvor" iz Kranja Ramiz Nikočević, sastali su se 6. 3. 2010. u Zagrebu s članovima Predsjedništva NZCH i predsjednicima udruga članicama NZCH

Susret je održan na marginama sjednice Predsjedništva Nacionalne zajednice Crnogoraca Hrvatske, u Crnogorskom domu u Zagrebu.

U iskrenom i otvorenom razgovoru Đukanović, Stevović i Nikočević su upoznali prisutne s naporima i problemima s kojima se susreću u radu na očuvanju nacionalnog i kulturnog identiteta u sredinama u kojima žive i borave, kao i s programskim aktivnostima djelovanja svojih udruženja.

Na sastanku je kontatirana bliskost u strateškim orijentacijama na ostvarivanju osnovne zadaće postojanja udruženja, potreba za međusobnim povezivanjem i  aktivnostima na rješavanju zajedničkih problema crnogorskih iseljenika u  Sloveniji, Srbiji i Hrvatskoj pa i šire u Evropi i svijetu.

Konstatirano je da su dosadašnji oblici povezivanja na evropskom nivou u cijelosti promašeni i da nijesu nikada ostvarili cilj zbog kojeg su osnovani, što je rezultiralo njihovim urušavanjem i nestankom. 

U dosadašnjim aktivnostima ostvareni su jako dobri oblici saradnje NZCH, CKUD "Morača" i KD "Izvor", koje treba proširiti i s Udruženjem Crnogoraca Srbije "Krstaš" na zajedničkim programskim aktivnostima- zaključak je zajedničkog sastanka u Zagrebu.