povratak na sve vijesti

NATAŠA RAŠOVIĆ- ŽENE U MENI-

subota, travnja 10. 2010.

Izložba crteža NATAŠE RAŠOVIĆ u organizaciji Društva Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Knjižnice Tina Ujevića - otvorenje 15. 4. 2010. u 19h u prostorijama Knjižnice Ul. grada Vukovara 14

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb i Knjižnica Tina Ujevića organiziraju IZLOŽBU CRTEŽA NATAŠE RAŠOVIĆ. Izložba će biti otvorena 15. 4. 2010. u prostorijama Knjižnice Ul. grada Vukovara 14, Zagreb.

natasa

Nataša Rašović rođena je u Zagrebu 1969 godine. Završila je Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn, odio slikarstva. Član je Hrvatskog društva karikaturista. Izlagala je na preko 50 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu te je  2004. u Nanjin city, Kina osvojila počasnu nagradu i iste godine u Mariboru, Slovenija treću nagradu, a 2008. specijalnu nagradu u Blatu, Hrvatska. Samostalnu izložbu karikatura imala je 2008. u galeriji "Montenegrina"  u Zagrebu. Karikature je objavila u Kviskoteci, Potepuhu i Slobodnoj Dalmaciji.
Poslije duge stanke prije tri godine vratila se svojoj prvoj ljubavi -slikarstvu i kao član Hrvatskog likovnog društva sudjelovala je na desetak skupnih izložbi i kolonija.

naslovnica

Izložba crteža Nataše Rašović nosi naziv "Žene u meni". Očito, riječ je o svojevrsnom likovnom istraživanju raznovrsnih aspekata autoričinog ženskog JA. U toj samoanalizi, pa djelomice i retrospektivi, Nataša je stilski definirala i uokvirila svoju viziju. Arhaičan, retro stil prerafaelitskih likovnih obilježja sigurno nije slučajno odabran. Ma koliko bio dekorativan sa svojim vitičastima ornamentima (W. Morris!) i tajanstveno-romantičnim anđeo-ženama koje nas podsjećaju na Waltera Crane-a i druge, taj stil autorici i više odgovara estetsko-likovnim, nego samo ikonografskim karakteristikama. Stil estetske osjećajnosti koja dodiruje patetiku omogućuje Nataši da sebe iskaže u likovima tajanstvene i mistične erotičnosti i fatalne dramatičnosti kao krajnosti koje omeđuje spektar psiholoških i emotivnih izraza. Ovu seriju ženskih likova čitamo kao prvu tematsku preokupaciju.
Sljedeća tema je - pokret. No, pokret autorica tretira "fotografski". Zaleđuje ga u efektni kadar, uživa u estetici inpostacije, geste. U likovno-tehničkom smislu tema je tretirana korektno, premda nije lišena izvjesne pretjerane krutosti.
 
Treći tematski krug je - žena u narodnoj nošnji, žena u prošlosti. Ona na simboličkoj razini prezentira autoričinu emocionalnu i narodnu pripadnost, na psihološkoj ukazuje na obraćanje korijenima. Ta dostojanstvena žena simbol je snage, vremenom potvrđenih vrijednosti i vrlina kojima se autorica divi. Kao i ostale tematske cjeline i ova joj predstavlja likovno privlačno tlo jer omogućuje estetsko izražavanje sklonosti detalju i dekorativnosti narodne nošnje. Obraćanje retro stilskom izričaju govori o Natašinom romantičnom nazoru, a u likovnom smislu o sklonosti realističko-dekorativnom i minucioznom izrazu. On je tehnički vrlo dotjeran i elegantan. Kvalitetnim i dosljednim likovnim izrazom i tehnikom, te osvježavajućim arhaičkim stilom, Nataša čini iskorak iz cyber vremena u prošlost, pronalazeći svoje žensko JA u emotivno-estetskim arhetipovima.

Kristina Skerlev, prof

 

SA OTVORENJE IZLOŽBE