povratak na sve vijesti

CRNOGORSKI JEZIK I ZVANIČNO U SLUŽBENOJ UPOTREBI U SRBIJI

ponedjeljak, prosinca 06. 2010.

Opština Mali Iđoš, u Vojvodini, je prva opština u Srbiji koja je zvanično uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

 

logo

Crnogorski jezik i zvanično u službenoj upotrebi u Srbiji

     Opština Mali Iđoš, u AP Vojvodini, je prva opština u Srbiji koja je zvanično uvela crnogorski jezik u službenu upotrebu.

     Na svojoj redovnoj sjednici koja je održana u poneđeljak, 6. decembra 2010, glasovima Crnogorske partije (CP), Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) i Srpske radikalne stranke (SRS) izglasana je odluka o izmenama i dopunama Statuta opštine Mali Iđoš i na taj način crnogorski jezik je pored srpskog i mađarskog uveden u službenu upotrebu.

     Odbornici Demokratske stranke (DS) su bojkotovali sjednicu, odbornik Socijalističke partije Srbije (SPS) je glasao protiv, a jedan odbornik Srpske radikalne stranke (SRS) je bio uzdržan.

     U ime Udruženja Crnogoraca Srbije "Krstaš", inicijatora za uvođenje Crnogorskog jezika u službenu upotrebu, odbornicima se obratio Nenad Stevović. Čestitajući odbornicima izglasavanje ove za crnogorsku zajednicu istorijske odluke, Stevović je naglasio da će benefite ove odluke uskoro osjetiti pored crnogorske zajednice i svi ostali građani opštine bez obzira koje su nacije, vjere i političkog opredjeljenja. On je naglasio da je moto Evropske Unije: "Ujedinjeni u različitostima" i da opština Mali Iđoš poštuje i gaji evropske vrijednosti. Stevović je simbolično, predsjedniku Skupštine opštine Pal Karolju uručio komplet knjiga Crnogorskog pravopisa i gramatike, izdanje Ministarstva prosvjete i nauke Crne Gore. 

Press služba "Krstaš"
6.12.2010.

Dokument