povratak na sve vijesti

POVRATAK KRALJA

petak, listopada 02. 2009.

Veliki broj gostiju u Crnogorskom domu na projekciji filma PRECI I POTOMCI

CRNOGORSKI DOM, TRNJANSKA C. 35- 1. 10. 2009.

"Nikola I Petrović Njegoš umro je hladnog martovskoj jutra 1921 godine u Kap Antibu, kraj Nice (Francuska). Na odar mu je više glave stavljen mali krst od tisovine i dvije svijeće, malo niže štap maršala ruske vojske, o grlu krst Sv. Đorđija, na prsima krst Sv. Petra, orden dinastije Njegoš, lenta ratnog Savojskog odreda, o bedru sablja. Na grudima mu je položen i kamičak zemlje crnogorske (koji je princeza Ksenija ponijela sa sobom u izgnanstvo), malo tamjana ispod Ostroga i osušeno cvijeće iz avlije crkve u Zeti.

Sahranjen je u Ruskoj pravoslavnoj crkvi u San Remu (Italija). Ispraćaju su prisustvovali članovi porodice, predstavnici evropskih dvorova, ministri, diplomati, veliki broj građana, predstavnici vojske, mnogi novinari i filmski snimatelji.

Dvije godine kasnije 1923. godine u istu crkvu, pored svog supruga, sahranjena je i kraljica Milena.
Posljednja želja crnogorskog Gospodara da bude sahranjen u svojoj Crnoj Gori ispunila se tek nakon 73 godine izgnanastva i 68 godina nakon smrti, kao civilizacijski, kulturni i etički čina.

Danas dvadeset godina kasnije podsjećamo se na dan povratka kralja Nikole, kraljice Milene i knjaginja Vjere i Ksenije na vječni počinak u njihovu Crnu Goru, o čemu govori večerašnji film." - riječi na početku projekcije filma PRECI I POTOMCI