povratak na sve vijesti

OTVORENO PISMO CRNOGORSKOG KULTURNOG DRUŠTVA IZ TORONTA- KANADA

ponedjeljak, kolovoza 24. 2009.

Pismo je upućeno: Vladi Crne Gore; Ministarstvu inostranih poslova; Crne Gore; Centru za iseljenike Vlade Crne Gore; Ambasadi Crne Gore u Washingtonu; Konzulatu Crne Gore u New Yorku i medijima

VLADI CRNE GORE - Premijeru Milu Đukanoviću
MINISTARSTVU INOSTRANIH POSLOVA CRNE GORE - Ministru Milanu Roćenu
CENTRU ZA ISELJENIKE CRNE GORE - Direktoru Dr. Milanu Vukčeviću
AMBASADI CRNE GORE U VAšINGTONU - Ambasadoru Miodragu Vlahoviću
KONZULATU CRNE GORE U NJUJORKU - Generalnom Konzulu Branku Miliću
MEDIJIMA

Poštovani,
Želim da Vas obavijestim da je Crnogorsko Kulturno Društvo iz Toronta, nakon objavljivanja određenih podataka o Ministarstvu Inostranih Poslova Crne Gore koji su se pojavili na web portalu www.montenegro-canada.com, 10 - 20 Avgust 2009. godine, a odnosili su se i na dijasporu, prustupilo provjeri istih. Na žalost, konstatovali smo da su mnogi navodi tačni. Između ostalog, dar Centra za iseljenike - Biblioteka knjiga koja je upućena i našem Društvu, Decembra 2008. godine, sadrži više primjeraka knjiga u kojima se negira crnogorska osobenost, a prije svega, crnogorska nacija. Radi se o knjigama koje su izdate u periodu od 1905. do 1935. godine i čiji sadržaj je upečatljivo i bez dvojbe - asimilatorski.

Ovaj akt smatramo - neprijateljskim; motivisan politikom mržnje prema svima onima koji vole i podržavaju Crnu Goru, crnogorsku naciju, CPC, crnogorski jezik i sve druge atribute ovog naroda. Tri godine nakon obnove nezavisnosti, ovakvu politiku i ponašanje onih koji se sakrivaju iza funkcija crnogorske države mi više nećemo tolerisati.

Zbog ovog akta prema iseljenicima, tražimo najhitniju istragu odgovornih lica i adekvatne mjere protiv njih. Nadamo se da u MIP-u Crne Gore i Centru za dijasporu ima još vodećih ličnosti koji shvataju da su u jednoj suverenoj zemlji ovakva negiranja nedopustiva. Naše Društvo će, kao i dosad, neumorno raditi na očuvanju crnogorskih vrijednosti i javno i najoštrije osuđivati sve one koji rade na rušenju isthh, bez obzira iz kojih krugova oni dolaze.

S poštovanjem
Zoran V. Raičević
Predśednik