povratak na sve vijesti

MIROSLAVA KUBA -IZLOŽBA SLIKA

ponedjeljak, ožujka 02. 2009.

Društvo Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Montenegro" Zagreb, u Crnogorskom domu, galerija "Montenegrina" organizira Izložbu slika Miroslave Kuba od 5.3. do 17. 3. 2009.

Otvaranje izložbe u četvrtak 5.3.2009. u 19 h
Crnogorski dom, galerija "Montenegrina", Trnjanska c. 35

Miroslava Kubarođena je u Zagrebu 1918 godine. Prve pouke iz slikanja dobiva od slikara Jerolima Miše (1890-1970) koji joj je bio profesor likovne umjetnosti u gimnaziji na Jezuitskom trgu u Zagrebu. Prvu sliku u ulju - pejzaž Mrtvi grad, naslikala je u svojoj sedamnaestoj godini. Svoju sklonost slikanju nije mogla stjecajem okolnosti realizirati sve do 1985. godine kada odlazi u Australiju i gdje na nagovor Ante Dabra, profesora kiparstva na likovnoj akademiji u Canberi, pohađa likovnu akademiju i slika croquie muških i ženskih aktova. Iste godine odlazi u SAD i u zrakoplovu crta svoj prvi portret Aboriđina izveden olovkom prema predlošku - dopisnoj karti.

Po dolasku u Nahville, SAD upisuje se u Art School za polaznike druge dobi u klasi prof. Hazel King koja je upućuje u tehniku slikanja akrilikom. Njen prvi portret u akriliku bio je portret ing. Mohameda Alwakeda naslikan prema njegovoj fotografiji. Taj portret bio je izložen na skupnoj izložbi polaznika Art School u Nashville-u 1986 g.. Tijekom boravka u SAD crta akrilikom pejzaže, mrtvu prirodu, portrete.
Po povratku u Zagreb, 1986. g. započinje slikati u ulju. Treba naglasiti da je od 1985. g. do danas naslikala preko 100 slika koje se nalaze kod njene rodbine i prijatelja u Australiji, SAD, Kanadi, Njemačkoj, Hrvatskoj. Sve njene slike bile su prigodni pokloni rođacima i prijateljima.

FOTOGRAFIJE S OTVARANJA IZLOŽBE