povratak na sve vijesti

CRNOGORSKI JEZIK NE STANUJE NA FILOZOFSKOM FAKULTETU U NIKŠIĆU

četvrtak, rujna 24. 2009.

I pored činjenice da je PRAVOPIS CRNOGORSKOG JEZIKA usvojila i ozakonila Vlada Crne Gore, na Filozofskom fakultetu u Nikšiću na Studijskom programu za crnogorski jezik nastavljaju po starom

FONDACIJA "SVETI PETAR CETINjSKI"

Obustavljaju stipendiranje studenata na Filozofskom fakultetu?

Fondacija "Sveti Petar Cetinjski" razmatra predloge za obustavu stipendiranja studenata, Studijskog programa za crnogorski jezik, jer im nije cilj da pomažu sticanje znanja koje nude "oni čije je znanje palo na ispitu donošenja, usvajanja i nastavne primjene Pravopisa crnogorskoga jezika".

"Kao humanitarna organizacija koja stipendijama pomaže studente crnogorskog jezika, književnosti i istorije, Fondacija "Sveti Petar Cetinjski" oglasila se u junu ove godine povodom bezakonja na Filozofskom fakultetu (FF) koji je objelodanio Adnan Čirgić", navode iz te organizacije.

Oni ocjenjuju da nadležni državni i univerzitetski organi nijesu uložili bilo kakav napor da se ti problemi blagovremeno riješe, što, kako navode, potvrđuje "iznuđena ostavka i odlazak sa fakulteta jedinog doktora crnogorskog jezika u Crnoj Gori".

"Ne samo da nadležni organi nijesu preduzeli odgovarajuće da razriješe nezakonito stanje u toj instituciji, nego su dozvolili drsku diskriminaciju onih koji nastavljaju i unapređuju vrijednosti za koje su se zalagale nekolike generacije crnogorskih stvaralaca, što je danas zvanično stav i ustavna obaveza države Crne Gore", kaže se u saopštenju Fondacije.

Navodi se da se posljedice tog "iznuđenog otkaza jedinog specijalizovanog stručnjaka za crnogorski jezik sa Studijskog programa za crnogorski jezik Filozofskog fakulteta, ne tiču samo Čirgića.

"To je krupan izazov za prosvjetne i druge nadležne organe crnogorske države", stoji u saopštenju koje je potpisao direktor Fondacije Dragoljub Rašović.

Navodi se da direktni ili indirektni progon mladih, crnogorskih, stručnih kadrova sa Filozofskog fakulteta, i to upravo onih koji su nastojali da u nastavnom procesu afirmišu bogato nasljeđe narodnog-književnog crnogorskog jezika, koji je Ustavom proglašen za službeni jezik Crne Gore, predstavlja jedinstven primjer u civilizovanom svijetu.

Podsjeća se da je Pravopis crnogorskog jezika, koju je uradila tročlana ekspertska komisija, usvojila i ozakonila Vlada Crne Gore.

Sve to, međutim, navode iz Fondacije, izgleda ne obavezuje "samosvjesnu rukovoditeljicu Programa za Crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti, Rajku Glušicu.

"Potpuni je nonsens i velika sramota za Crnu Goru ako na državnom Univerzitetu i njegovom Filozofskom fakultetu voditelj i nastavno osoblje Programa za crnogorski ne poštuju ni Ustav ni Vladinu odluku, a usvojeni Pravopis, njegove autore, crnogorske stvaraoce koji se njime služe i one koji su ga uzakonili drsko ponižavaju i proglašavaju crnogorskim nacionalistima", navodi se u saopštenju.

Pobjeda, 24.9.2009.

KOMENTAR NIJE POTREBAN, OSIM PITANJA:

KADA ĆE NADLEŽNE SLUŽBE I MINISTARSTVO POČETI RADITI SVOJ POSAO?

Za sve one koji nijesu imali priliku pročitati Pravopis i Rječnik crnogorskog jezika objavljujemo u PDF

Dokument